Duiken met tijgerhaaien in Fuvahmulah (Malediven)

Haaien hebben -onterecht- een slechte reputatie. Door films als ‘Jaws’ en ‘The Meg’ staan haaien bekend als enge en moordzuchtige monsters en voor velen is het dan ook een grote angst. Menig vrijduiker en scubadiver denkt hier gelukkig anders over. Ik vind haaien waanzinnig interessant en het duiken met grote tijgerhaaien stond dan ook torenhoog op mijn diving-bucketlist. Aan het einde van onze wereldreis besloten wij -geheel onverwacht- naar de Malediven te vliegen om te gaan duiken met tijgerhaaien. Het lokale eiland Fuvahmulah is namelijk één van de beste plekken ter wereld om oog in oog te staan met dit geweldige dier.

Het belang van (tijger)haaien

Haaien zijn zéér belangrijk voor een gezonde balans in de oceaan. Ze houden de voedselketens in evenwicht en bevorderen de bloei van de biodiversiteit door zich te voeden met de meest talrijke soorten, waardoor andere soorten de kans krijgen om ook in aantal te groeien. Goede ecosystemen hebben biodiversiteit nodig, en haaien zijn op hun beurt een belangrijk onderdeel van een gezonde biodiversiteit. Bovendien zijn ze ook uitstekende schoonmakers, waarbij o.a. de tijgerhaai en stierhaai zich ook voeden met dode vissen, rottend vlees en kadavers.

De tijgerhaai is een alleseter! Zo zijn er reeds tijgerhaaien gevangen met bierblikjes, rubberen banden, wijnflessen en nummerplaten in hun maag. Helaas het gevolg van de mens.

Duiken met tijgerhaaien in Fuvahmulah (Malediven)

Is het gevaarlijk om te duiken met tijgerhaaien?

Tijgerhaaien zijn -naast de witte haai- samen met stierhaaien, het meest gevaarlijk voor de mens. Ze maken jaarlijks iets meer dan 100 slachtoffers, waarvan enkele tientallen met dodelijke afloop. Mensen staan echter niet op het menu van de tijgerhaai en ze vallen niet zomaar aan. Vaak is het een jammerlijke vergissing!

Het duiken met tijgerhaaien in Fuvahmulah is compleet veilig. Voor het duiken krijg je een uitgebreide briefing, waarbij je leert welke houding je moet hanteren en hoe je de tijgerhaaien kan afweren indien nodig. De gidsen zijn uiterst professioneel en hebben -indien nodig- ook bescherming bij zich. Tot op heden hebben er zich geen incidenten voorgedaan bij Pelagic Divers Fuvahmulah. Het duikcentrum waarbij wij zijn gaan duiken.

Duiken met tijgerhaaien in Fuvahmulah (Malediven)

Over Fuvahmulah eiland

Fuvahmulah is een lokaal eiland, gelegen in het zuiden van de Malediven. Het eiland zelf is niet heel bijzonder, maar voor duikers is het absoluut een walhalla. De Fuvahmulah-Atol is subliem en naast tijgerhaaien kan je er -afhankelijk van de periode- ook thresher Sharks spotten, reuzenmanta’s, walvishaaien, silver- en whitetips, grijze rifhaaien, hamerhaaien en met een beetje geluk zelfs een Mola Mola! Fuvahmulah is de enige plaats ter wereld waar al deze zeldzame pelagische dieren samen te zien zijn, in hun natuurlijke omgeving. Tijdens één deep-dive zagen wij maar liefst drie verschillende soorten haaien (whitetips, tijgers en hamerhaaien!)

Het eiland zelf is relatief klein en kan je op één dag ontdekken. De Malediven is een islamitisch land en daarom is het, zeker op een lokaal eiland als Fuvahmulah, niet toegestaan om in korte kleding en bikini rond te lopen. Ook op de stranden dien je je te bedekken. Verwacht dus geen luxueus eiland met bikini-stranden en all-inclusive resorts. Fuvahmulah bezoek je om een heel andere reden: namelijk zijn fantastische onderwaterwereld.

Hoe bereik je Fuvahmulah?: dit eiland ligt op anderhalf uur vliegen vanaf Malé. Indien je reist vanaf Addu kan je reizen per speedboat ferry.

Fuvahmulah eiland, Malediven, beste duikplekken, scubadiven Fuvahmulah eiland, Malediven, beste duikplekken, scubadiven, tijgerhaaien Fuvahmulah eiland, Malediven, beste duikplekken, scubadiven, tijgerhaaien

Duiken op Fuvahmulah

Fuvahmulah is één van de beste plekken ter wereld om tijgerhaaien te spotten en dat het hele jaar door! Er wordt aangenomen dat het eiland mogelijk de gezondste populatie tijgerhaaien heeft vanwege de unieke topografie van het eiland. Tot op heden zijn er op het eiland meer dan 200 individuen geïdentificeerd. Maar hoe verloopt zo’n duik nu? Ieder duikcentra heeft dagelijks een tijdslot om te duiken bij de tijgerhaaien. Op deze manier zijn er nooit té veel duikers op deze plek en kan je optimaal genieten van dit moment.

De tigershark-spot ligt vlak bij de haven, dus je bent er op enkele minuten met de boot. Wanneer je groep het water in mag, ga je onder begeleiding van de gidsen naar de juiste plek, waar je je achter ‘de lijn’ op je knieën in het zand zet. Het is niet de bedoeling om te gaan zwemmen tussen de tijgerhaaien, maar op deze manier kan je op een veilige afstand de haaien observeren. Deze tijgerhaaien zijn zodanig gewoon aan mensen, dat ze vaak zo dichtbij komen dat je ze kan aanraken! Het is dus zonder meer een waanzinnige en onvergetelijke ervaring, om oog in oog te staan met zulke grote dieren. Gemiddeld zijn de tijgerhaaien hier zo’n 3 à 4 meter lang, waarbij de grootste tot wel 8 meter lang kunnen worden.

Zelf boekten wij een pakket bij Pelagic Divers Fuvahmulah, waarbij we drie duiken per dag maakten. Eén duik bij de tijgerhaaien, een rifduik en deepdive. Ook die laatste vond ik een meer dan bijzondere ervaring. Op ruim 30-40 meter diepte ben je volledig omringd door het blauwe water, zover het oog reikt. De bodem is onzichtbaar en de diepte lijkt eindeloos. Zoals hierboven reeds vermeld kwamen we ook hier tijgerhaaien tegen, een groep hamerhaaien en drie witpunthaaien. Door de diepte voel je je net wat kwetsbaarder, maar anderzijds ook zo onoverwinnelijk.

Duiken op Fuvahmulah, beste plekken om te duiken met tijgerhaaien, tigersharks, Malediven, scubadiving, ervaring Duiken op Fuvahmulah, beste plekken om te duiken met tijgerhaaien, tigersharks, Malediven, scubadiving, ervaring

Waar te verblijven op Fuvahmulah?

Wij boekten een pakket, waarbij onze accommodatie en vluchten inbegrepen zaten. Dit is de ‘makkelijkste’ en in ons geval ook de goedkoopste optie. Wij verbleven bij Ataraxis en kunnen dit comfortabele hotel van harte aanbevelen. Dit is dé beste accommodatie die je op dit moment vindt op het eiland. Uiteraard kan je er ook voor kiezen alles zelf te regelen. Dit zijn de beste opties betreffende verblijf op Fuvahmulah.

 

Meer onvergetelijke duikbestemmingen

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites