Paramount hike – prachtig hiken langs Laguna Paron (dagtrip Huaraz)

Laguna Paron is ongetwijfeld één van de bekendste dagtrips vanuit Huaraz. Het is het grootste meer in de Cordillera Blanca en misschien zelfs moeders mooiste. Een bezoek aan Laguna Paron mag dan ook niet ontbreken wanneer je verblijft in Huaraz. De meeste tours brengen je echter alleen maar naar het bekende viewpoint en dat is best zonde, wetende dat je drie uur onderweg bent -enkele rit-. Wij kozen daarom voor een alternatief; namelijk de Paramount hike! Hierbij spendeer je een hele dag bij het meer en wandel je langs het prachtige blauwe Laguna Paron, richting de bekende Paramount mountain. Ja! Die bekende berg van in de films! In dit blogartikel alles wat je moet weten over deze schitterende hike, alsook onze persoonlijke ervaring!

Laguna Paron praktische informatie

Maximale hoogte: 4.300m. Ja. Dit is bijzonder hoog!

Lengte: 14km

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hoogteziekte & acclimatiseren: alvorens je deze hike gaat doen is het belangrijk om te acclimatiseren. Hoogteziekte is geen grap! Vervelende hoofdpijn, last aan je maag, diarree, slecht slapen en kortademigheid zijn enkele van de belangrijkste symptomen van hoogteziekte. Deze symptomen kan je gaan ervaren boven de 2.500m. De lucht wordt dunner, het zuurstofgehalte daalt en je lichaam moet hier aan wennen. De stad Huaraz bevindt zich op 3.000m boven zeeniveau, dus neem op z’n minst twee dagen de tijd om te wennen aan de hoogte. Drink ook voldoende water! Wij deden op dag drie de hike richting Wilcacocha. Dit is een makkelijke hike met een max. hoogte van 3.710m en daarom prima als opwarmertje, alvorens je start aan de hogere daghikes of langere trekkings!

Het boeken van een tour of zelfstandig hiken?

In principe kan je privévervoer regelen richting Laguna Paron en deze hike zelfstandig doen. Probleem is dat je een stuk duurder uitkomt! Het is ruim 3 uur rijden (one-way!) en de tours zijn daarom een goedkopere optie. Voor een tour richting de viewpoint (geen hike!) moet je rekenen op 13 euro (entree en lunch zitten hier vaak niet bij inbegrepen!) . Wij boekten onze hike bij Akilpo en betaalden hiervoor 48,90 euro per persoon. Dit was inclusief vervoer, entree, heerlijk ontbijt, lunch en thee. Akilpo is iets duurder, maar ze bieden dan ook kwaliteit aan en hikes/trekkings in kleinere groepen. Water moet je zelf voorzien. Er wordt aangeraden minimaal 2 liter water mee te nemen per persoon.

 

 

Onze ervaring met de Paramount hike

Ik word misselijk wakker, maar maak mij niet meteen zorgen. Wanneer ik vroeg moet opstaan voel ik mij wel vaker misselijk en meestal gaat het vrij snel over. Om vijf uur zitten we in het busje dat ons naar het bekende Laguna Paron zal brengen. In onze groep zit nog een Belgisch gezin, bestaande uit vier koppen. Toffe en interessante mensen!

De misselijkheid gaat helaas niet over en wordt gedurende de rit steeds erger. Ik neem een pilletje en sluit mijn ogen in de hoop dat ik mij snel beter voel. De onverharde wegen zijn hier smal met veel haarspeldbochten. De weg wordt steeds hobbeliger en een beauty slaapje zit er dan ook niet meer in. Ik staar uit het raam om het prachtige uitzicht over de vallei te bewonderen.

Wanneer het busje aankomt bij het gletsjermeer kijk ik mijn ogen uit. Ik voel mij gelukkig al stukken beter en met zicht op het schitterende meer genieten we van ons ontbijt. Het water is zo blauw, dat het lijkt alsof ik een gefotoshopte foto binnenwandel. Niets is minder waar; dit perfecte plaatje is wel degelijke écht!

 

Een droom. Of nachtmerrie?

Na ons ontbijt maken we ons klaar voor de vijf uur durende hike. Het eerste stuk is makkelijk, waarbij je het grootste deel op vrij vlakke stukken loopt. Daarna volgt een pittige stijging en hierbij komen wandelstokken goed van pas. We hadden de onze helaas niet mee. De eerste 2 à 3 kilometer verlopen goed, maar al gauw voel ik mij opnieuw misselijk en de misselijkheid wordt met de kilometer steeds erger en erger. Het felblauwe water, de kleurrijke bloemetjes en uitzichten op de bergen zijn werkelijk een droom. Maar op dit moment waan ik mezelf in een nachtmerrie en kan ik amper genieten van al dat moois.

Ik probeer mijn gedachten te verzetten tijdens conversaties met de Belgische familie. Ze zijn gelukkig enorm begripvol en wachten even wanneer ik daar nood aan heb. Na enkele kilometers moet ik echter opgeven. De krampen in mijn maag zijn niet uit te houden en ik voel mij ellendig. Terwijl Mathijs en de overige Belgen nog een kilometer verder wandelen richting een tweede meer, spuug ik de ziel uit mijn lijf. Mijn hele ontbijt komt eruit en met tranen in mijn ogen wacht ik af tot de rest terugkeert. Ik voel mij opgelucht.

 

Charmante lunchspot tussen de bijtende vliegjes

Mijn maag is leeg. Het gevoel van misselijkheid is weg. Tevreden wandelen we een stukje terug en vinden een charmante spot om te lunchen. De vervelende bijtende vliegjes nemen we er maar even bij. Onze lunch bestaat uit een heerlijke curry en als dessert een stuk chocoladecake en een mandarijn. De lunch is heerlijk, maar helaas krijg ik niet al te veel binnen. Mijn chocoladecake laat ik zelfs liggen. Niets voor mij, aangezien er altijd wel een plekje vrij is voor dessert.

We keren terug naar de auto en opnieuw word ik zieker met iedere stap die ik zet. Het kost mij waanzinnig veel moeite en ik ben dan ook blij wanneer we eindelijk aankomen op de parking. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat er exact misging. Iets verkeerd gegeten? Hoogteziekte? Misschien wel een combinatie van beide? Feit is dat de steken in mijn maag tijdens de autorit steeds erger werden. Ik wist mij geen blijf meer met mezelf en de dagen erop voelde ik mij een zielig hoopje ellende.

Ik had helaas niet zo’n positieve ervaring met deze Paramount trek langs Laguna Paron, al kwam dit uiteraard door mijn persoonlijke toestand op dat moment. Had ik geen last gehad van mijn maag en mij op en top gevoeld, ben ik er zeker van dat ik hier enorm van had genoten. De tour was goed georganiseerd, we hadden goed gezelschap en de hike was adembenemend mooi. Ik kan ‘m dan ook voor de volle 100% aanraden.

Maar enkel wanneer je jezelf lekker in je vel voelt en helemaal gezond bent!

 

 

Reis met ons mee door Peru

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

 

 
Steun Youngwildfree en doe je bol.com aankopen via deze weg. 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites