Rainbow Mountain Peru – zo vermijd je de drukke tours

De Vinicuna Rainbow Mountain is met stip op één mijn ultieme hoogtepunt van onze zeven weken durende trip door Peru. Letterlijk en figuurlijk. Tijdens onze reis door Peru zagen we heel wat fantastische landschappen, maar de Rainbow Mountain vond ik toch extra bijzonder. Wij deden ‘m zelfstandig zonder tour en konden zo de drukte vermijden, waardoor het een hele unieke ervaring werd! In dit blogartikel alle informatie om de drukke tours en massa te vermijden, alsook extra informatie om alles uit deze dagtrip te halen!

Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru zelfstandig bezoeken zonder tour

 

Hoe zelfstandig de Rainbow Mountain bezoeken?

De Rainbow Mountain is een relatief nieuwe bezienswaardigheid in Peru, aangezien deze pas in 2015 werd ontdekt. Daarvoor lag het gekleurde landschap nog bedekt onder een laag sneeuw, maar door de opwarming van de aarde werden de kleuren steeds meer zichtbaar. Best triest om te weten, maar sindsdien heeft de berg een recordtempo aan populariteit gewonnen. Nu we er zelf zijn geweest begrijp ik wel waarom. Niet alleen de bekende, gekleurde berg die je op Instagram ziet is waanzinnig in realiteit. Ook het gehele landschap rondom is adembenemend mooi en simpelweg niet te beschrijven in woorden. Zo uniek!

Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru praktische informatie

Regel een taxi en vertrek later dan de tours

De beste tip die ik kan geven is om de Rainbow Mountain zelfstandig te bezoeken! Vrijwel alle tours vertrekken tussen 4 en 5 in de ochtend, waarbij je met een grote massa op de top staat. Zonde, want daardoor is de ervaring allesbehalve uniek. In een rijtje wachten tot je een foto kan nemen… Neen, danku! De Rainbow Mountain ligt op ruim drie uur rijden vanuit Cusco en is niet te bereiken via openbaar vervoer. Een taxi is dus de beste optie! Reken op 65 tot 100 euro voor privé vervoer. Wij zochten in de Facebook groep ‘Midden- en Zuid-Amerika backpackers’ naar enkele mensen die de taxi graag wouden delen, om zo de kosten te drukken. Uiteindelijk waren we met zes en betaalden we slechts 17 euro per persoon!

Zoals ik reeds zei vertrekken alle tours rond hetzelfde tijdstip. Wanneer je zelfstandig gaat kan je gerust wat langer slapen. Wij vertrokken rond 8h15 vanuit Cusco en kwamen rond 12 uur aan bij de Vinicuna Mountain. Vanaf de parking is het nog een anderhalf uur wandelen richting de top. De meeste tours vertrekken rond 13u terug naar beneden, dus het moment dat wij naar boven gingen daalden alle toeristen af. We deelden de top dan ook slechts met een tiental andere personen. Zo bijzonder.

Hoe ziet de hike eruit richting de Rainbow Mountain?

Het is niet enkel de Rainbow Mountain die zo indrukwekkend is, maar juist de hele omgeving rondom de berg. Het ruige landschap, de prachtige rode en groene kleuren en de besneeuwde bergtoppen. De hike richting de top duurt slechts anderhalf uur, maar is door de hoogte best lastig. Je bevindt je op ruim 5.200 meter hoogte en dat voel je in heel je lichaam. Vooral ademhalen kan best moeilijk zijn. Het eerste deel van de hike is plat en makkelijk, pas naar het einde toe begin je serieus je stijgen. Dit laatste stuk is dan ook het meest lastige. Neem je tijd en zet kleine stapjes.

Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru tours vermijden Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru zonder tour

Terugkeren via Red Valley

Bij het terugkeren kan je ervoor kiezen om dezelfde weg terug te lopen, maar wij raden ABSOLUUT aan om terug te keren via Red Valley, ook wel Valle Rojo genoemd. Heel wat mensen weten niet dat deze route bestaat of denken dat dit stuk te moeilijk is. Het ziet er ook behoorlijk indrukwekkend uit wanneer je die kleine stipjes mensen daarboven ziet wandelen. Dit stuk valt gelukkig veel beter mee dan ik voordien had verwacht!

Bij de terugweg via Red Valley kijk je je ogen uit over een indrukwekkend, knalrood landschap zo ver je ogen reiken. Deze route is een stuk mooier dan de heenweg en zeker een meerwaarde tijdens de trip richting Rainbow Mountain.

Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru informatie zelfstandig bezoeken

Wat kost dat?

In totaal spendeerden wij 53,02 euro, ofwel 26,51 euro per persoon. Dit is de kostprijs voor de taxi, entree voor de Rainbow Mountain en entree voor de Red Valley. Je betaald ongeveer evenveel dan bij een tour, maar de ervaring is zoveel unieker! Hou er rekening mee dat je gelijk een stuk meer betaald wanneer je de taxi niet met anderen deelt. Probeer dus toch enkele mensen te zoeken, om deze kosten wat te drukken!

Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru praktische informatie

Belangrijke tips voor vertrek

 

#1 Check de weersvoorspelling

Heel wat mensen vinden de Rainbow Mountain tegenvallen en zeggen dat de kleuren in realiteit grauw en grijs zijn. Dit klopt wanneer je de Rainbow Mountain bezoekt bij slecht weer. Wil je optimaal kunnen genieten van deze bijzondere ervaring? Kies dan een zonnige dag uit! Hierbij komen de kleuren veel mooier uit en heb je geen dikke mistlaag welke je zicht verpest. In de namiddag heb je meer kans op slecht weer, dus wij raden aan om zeker niet later dan 12 uur te arriveren.

Bij de top scheen de zon en kwamen de kleuren prachtig uit. Wat hadden we het getroffen en we genoten dan ook met volle teugen van de schoonheid van dit landschap! Bij het terugkeren via Red Valley werd het echter bewolkt en niet veel later begon het zelfs te sneeuwen! Wij hebben de vallei dus in diverse weersomstandigheden kunnen aanschouwen. De beste periode om de Rainbow Mountain te bezoeken is in het droge seizoen van mei tot september.

#2 Draag laagjes!

Man, wat was het koud bij de top! Bij de start van de hike heb je nog geen last van de gure wind en dan kan een shirt volstaan. Bij de top komen een winddichte jas, muts en handschoenen zeker van pas. Neem voor de zekerheid ook een regenponcho mee. Ondanks de koude dien je jezelf wel te beschermen tegen de felle zon, want ook die brand serieus op deze hoogte. Neem dus zeker zonnecrème mee en een zonnebril. Zelfs wanneer het bewolkt is kan je verbranden!

#3 Hou rekening met de hoogte

De Rainbow Mountain bevindt zich op meer dan 5.200 meter hoogte en je dient voordien dus zeker te acclimatiseren. Hoogteziekte is geen grap! Vervelende hoofdpijn, last aan je maag, diarree, slecht slapen en kortademigheid zijn enkele van de belangrijkste symptomen van hoogteziekte. Deze symptomen kan je gaan ervaren boven de 2.500m. De lucht wordt dunner, het zuurstofgehalte daalt en je lichaam moet hier aan wennen. Neem minimaal twee dagen de tijd om in Cusco te acclimatiseren en boek voor je de Rainbow Mountain bezoekt een andere dagtrip, om je lichaam te laten wennen aan de hoogte.

Coca thee, coca blaadjes en coca snoep kan zeker helpen. Verder is het belangrijk om héél veel water te drinken. Ik ben zelf zeer gevoelig aan hoogteziekte en voor mij hielp het om een pilletje te nemen bij de Rainbow Mountain. Deze neem ik zelf enkel boven de 4000 meter, aangezien ik dan steeds klachten krijg.

Kortom. De Rainbow Mountain is een niet te missen bezienswaardigheid in Peru.
Laat mij zeker even weten hoe jouw bezoek was bij dit buitengewone landschap!

Vinicunca Rainbow Mountain Cusco Peru

 

Meer inspirerend Peru

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

Iets aankopen via Bol.com? Gebruik deze link! De firma dankt u.

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites