Ultieme reisgids Raja Ampat: alles wat je moet weten over Het Laatste Paradijs

De koralen zijn er kleurrijk en je vindt er de grootste mariene biodiversiteit ter wereld. Een onderwaterdroom voor (vrij)duikers en natuurliefhebbers. De weelderige groene eilanden steken scherp af tegen het blauwe, glasheldere water. Dit is de belichaming van hét paradijs. Raja Ampat is ongerept, uniek en misschien wel onze favoriete bestemming op aarde. Reizen richting deze archipel vraagt net wat meer voorbereiding, maar in ruil geniet je van een onvergetelijke ervaring. In dit blogartikel deel ik mijn complete reisgids voor Raja Ampat. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je reis te plannen naar deze droombestemming. Welkom in Het Laatste Paradijs!

 

Raja Ampat ultieme reisgids, waar te verblijven? Raja Ampat ultieme reisgids, waar te verblijven?

Raja Ampat of het zogenoemde laatste paradijs is geen voor de hand liggende bestemming. Wanneer we aan vrienden en familie meedelen dat we Raja Ampat bezoeken, krijgen we heel wat vragende blikken. Geen idee waar deze plek überhaupt gesitueerd ligt. Ook online was het moeilijk om aan (recente) informatie te komen en het plannen van deze trip kostte dus net wat meer moeite. In Raja Ampat staat sustainability centraal. Met jouw bezoek draag je bij aan de bescherming en het behoudt van deze schitterende onderwaterwereld. In de eenvoudige hutjes waar je overnacht ga je even helemaal back to basic, maar ervaar je ook grootse luxe: ver weg van de wereld en zo ontzettend dicht bij de natuur!

 

Waar ligt Raja Ampat?

Gelegen in West-Papoea, een provincie van Indonesië, vind je deze eilanden. Raja Ampat, letterlijk vertaald ‘de vier koningen’ bestaat uit vier grote eilanden: Waigeo, Misool, Salawati en Batanta, en daarnaast nog zo’n 1.500 (kleine) eilandjes. Slechts een klein deel is bewoond. Het toerisme staat er nog in z’n kinderschoenen en het reizen vraagt dan ook wat meer tijd en moeite.

Raja Ampat mooiste eilanden, waar te verblijven? Hoe je te verplaatsen? Zwemmen met reuzenmanta's op Raja Ampat

Beste reistijd Raja Ampat

Raja Ampat heeft twee ‘regenseizoenen’: november-december en juli-augustus. De beste duikperiode loopt van januari tot april. Hierbij is er minder regenval en ook de wind is minder sterk. Bovendien heb je deze maanden het meest kans op het spotten van reuzenmanta’s.

Deze archipel is tropisch en een ‘droog seizoen’ is er dan ook niet. Je hebt het hele jaar door kans op regenval. Zelf waren wij zestien dagen op Raja Ampat, waarvan we enkele dagen regenbuien hadden en zelfs één dag niets konden doen vanwege de zware regenval. Lekker relaxen met een goed boek dan maar!

Hoe bereik je Raja Ampat? + verplaatsen

Er zijn geen directe vluchten naar Raja Ampat. Indien je vanuit België of Nederland vertrekt, vlieg je op Jakarta, Surabaya, Manado of Makassar.

  • Vanuit Jakarta, Surabaya, Manado of Makassar vlieg je op Sorong.
  • Vanuit de luchthaven op Sorong neem je vervolgens een taxi richting de haven, waar je de ferry zal nemen.
  • Vervolgens neem je de ferry richting Waisai (Waigeo) of Misool. De Express Bahari naar Waisai gaat elke dag om 09:00u ’s ochtends en 14:00u ’s middags en deze doet er ongeveer twee uur over. Er gaat wekelijks één ferry naar Misool. Op dit moment gaat deze enkel op maandag 23h, waarbij je arriveert op dinsdagochtend.
  • Van Waisai neem je vervolgens een privé boot richting het eiland van jouw Homestay. Dit kan je vooraf online regelen met de eigenaar van jouw homestay. Idealiter gaan er andere reizigers naar hetzelfde eiland en kan je een bootje delen. Dit drukt de kosten aanzienlijk!

Ook voor bezienswaardigheden dien je steeds een privé bootje te regelen. Uiteraard kan je dit plannen met andere reizigers, waardoor het gelijk stukken goedkoper wordt. Prijs is bijna altijd per boot en niet per persoon. Reis je van het ene eiland naar het volgende? Dit hoef je niet vooraf te regelen. Je kan dit ter plekke regelen met jouw homestay.

Boek hier goedkope tickets naar Indonesië

Raja Ampat mooiste eilanden, waar te verblijven? Hoe je te verplaatsen? Raja Ampat West-Papoea, praktische informatie, eilandhoppen, zelfstandig reizen

Eilandhoppen: welke eilanden kies ik?

Raja Ampat bestaat uit heel wat eilanden, waarvan slechts een klein deel bewoond. Nabij Waisai kan je verblijven op zo’n tien eilanden, maar welke kies je nu? Ik raad aan om minimaal tien dagen te spenderen en hierbij lekker te gaan eilandhoppen. Zelf verbleven wij gedurende 15 nachten op vier verschillende eilanden, namelijk: Arborek, Gam, Kri en Fam/Pam. Ik som hieronder de diverse mogelijkheden op, met een kleine beschrijving over het eiland.

Arborek

Het eiland zelf is niet heel bijzonder, maar ideaal om de lokale cultuur te leren kennen. Het is bovendien dé uitvalsbasis om te zwemmen of duiken tussen tientallen reuzenmanta’s! Ontdek hier onze Arborek reisgids. 

Batanta

Batanta is één van de vier koningen en hierbij dus een vrij groot eiland! Batanta is dichtbebost en ideaal voor natuurliefhebbers. Spot er wildlife in de jungle, hike er naar prachtige watervallen en duik er tussen kleurrijke koralen. De zeegrasvelden trekken bovendien doejongs! Daarnaast spot je ook hier regelmatig reuzenmanta’s.

Friwen

Friwen is een klein eilandje, vakbij het grotere Gam. Hier zit je vlakbij de bekende snorkel- en duikspot: Friwen wall. Een prachtige koraalmuur, waar je tal van macro life kan spotten! De stranden aan de noordkust van Friwen zijn prachtig.

Gam

Naar mijn mening één van de mooiste eilanden en absoluut een must om te verblijven! Gam is het grootste eiland -na de vier koningen- en met zijn vele heuvels en groene jungle is het een waar paradijs. Prachtige riffen, enkele fijne stranden, lokale dorpen en paradijsvogels. Maak zeker een boottrip rondom het eiland en ontdek de schitterende natuurlijk! Lees hier onze Gam reisgids.

Mansuar

Pulau Mansuar is een lange, hoge bergkam van kalksteen in de jungle, omzoomd met dezelfde rijke koraalriffen als Kri. Eigenlijk is het een verlengstuk van Kri en tijdens eb kan je dan ook beide eilanden bereiken via de zandbanken. Aan de noordelijke kustlijn vind je drie dorpen. Ideaal voor zij die willen genieten van de lokale cultuur. Enkele van de beste duikspots liggen rondom Mansuar en Kri, echter zijn er geen duikcentra te vinden op Mansuar!

Kri

Misschien wel hét populairste eiland onder duikers en snorkelaars. Kri heeft een prachtig huisrif en in tegenstelling tot Mansuar vind je hier wel diverse duikcentra. Bij Kri is er een ruime keuze aan accommodaties en je kan er ook genieten van de lange stranden. Ontdek hier alles over Kri!

Waigeo

Het grootste eiland op Raja Ampat biedt genoeg attracties om je enkele dagen te vermaken. De jungles zijn er rijk aan wildlife en dit is één van de enige plekken waar je de Wilson’s Bird of Paradise kan spotten. Er is een ruime keuze aan accommodaties en dit is dan ook het goedkoopste eiland om te verblijven. Dit is hét beste eiland om de lokale cultuur te ontdekken. De Maya-gemeenschappen bieden er jungle trekkings en culturele tochten aan. Waifoi en Warimak zijn hierbij de beste optie.

Pam/Fam

Wij verbleven bij Lagoon Homestay en dit is het meest unieke eiland dat wij zagen tijdens onze trip door Raja Ampat! Pam/Fam is dé toegangspoort tot het prachtige Piaynemo en tal van geweldige -zo niet de mooiste!- duikspots in dit gebied. In deze regio vind je ook de mooiste stranden. Lees er hier alles over.

Misool, Kofiau & Salawati

Misool stond torenhoog op onze bucketlist, maar helaas ligt dit grote eiland zo afgelegen dat reizen veel tijd en vooral véél geld kost! De meeste reizigers combineren Misool dan ook niet met andere eilanden. Misool is misschien wel het mooiste eiland op Raja Ampat en er valt genoeg te beleven om je zeker een week te vermaken. Het goede nieuws is dat je heel wat homestays vindt rond Misool, welke je kan terugvinden op deze pagina. Op het eiland Kofiau zou je minstens één homestay vinden en van Salawati is niet geweten of er homestays te vinden zijn. Deze eilanden zijn er dus enkel voor de échte ontdekkingsreizigers!

Raja Ampat West-Papoea, praktische informatie, eilandhoppen, zelfstandig reizen Mooiste bezienswaardigheden op Raja Ampat, leukste activiteitenWest-Papoea, cultuur, Raja Ampat,

Duiken of snorkelen op Raja Ampat

Gelegen in de zogenoemde Coral Triangle is Raja Ampat één van de mooiste en meest diverse duikplekken op aarde. De regio herbergt zes van de zeven soorten zeeschildpadden ter wereld en meer dan 2000 soorten rifvissen. De naam is uiteraard ook niet vrijwillig gekozen en bestaat uit meer dan 600 verschillende soorten koralen. Raja Ampat wordt dan ook gezien als het epicentrum van de mariene biodiversiteit en trekt menig duikers van over heel de wereld.

Meer informatie over de diverse duikspots kan je terugvinden in mijn andere blogartikels over Raja Ampat. Volgende duikspots zijn enkele van de mooiste en meest populaire: Melissa’s Garden, Mike’s Point, Manta Sandy, Batu Lima, Manta Ridge, Lau Lau Reef, Friwen Wall, Citrus Ridge, The Passage, Blue Magic, ….

Snorkelen en duiken op Raja Ampat, mooiste duiklocaties Snorkelen en duiken op Raja Ampat, mooiste duiklocaties Snorkelen en duiken op Raja Ampat, mooiste duiklocaties, jellyfish Lake

Nu; het zijn er simpelweg té veel om op te noemen. De meeste duikers kiezen dan ook voor een Liveaboard, welke hen op de mooiste duikplekken brengt in deze archipel. Wij wouden echter niet alléén maar duiken en bovendien is eilandhoppen stukken goedkoper dan het boeken van een liveaboard. De keuze was dan ook snel gemaakt. Gemiddeld betaal je zo’n 30 euro/duik incl. gear. Een liveaboard daarentegen kost je al gauw tussen de 200 en 600 euro/nacht.

Geen duiker? Snorkelen is net zo geweldig als scubadiving! Heel wat plekken zijn ondiep en ook als snorkelaar valt er dus heel wat moois te ontdekken in deze wondere onderwaterwereld.

beste duikspots Raja Ampat, duiken op Indonesië

De mooiste bezienswaardigheden op Raja Ampat

Ook niet-duikers komen zeker aan hun trekken in dit paradijs. Aan land valt er namelijk ook genoeg te beleven. Chill lekker in een hangmat met een goed boek of trek erop uit en ontdek één van de vele bezienswaardigheden op Raja Ampat.

Piaynemo of Wayag viewpoint: twee iconische uitzichtpunten over de tientallen kleine eilandjes. Piaynemo is de meest bekende en de goedkoopste optie. Deze kan je combineren met het minder bekende star-lagoon. Voor een dagtrip naar Wayag moet je heel wat geld neertellen, maar in ruil krijg je wel een onvergetelijke ervaring. Naast de prachtige viewpoint bezoek je tijdens de Wayag-trip ook enkele dromerige stranden en kan je er drijven tussen blacktip Sharks!

Hidden Bay: boek een dagtrip rond het eiland Gam en ontdek de prachtige natuur en een doolhof aan baaien.

Ga op zoek naar de paradijsvogel: vooral de prachtige rode Wilson’s Bird kan je zien op slechts drie eilanden. Een trip kan je boeken op Gam, Waigeo en Batanta. Naast de Birds of Paradise spot je nog heel wat meer bijzondere vogelsoorten op de Raja Ampat eilanden.

Zwem tussen honderden kwallen: er zijn slechts enkele plekken ter wereld waar je kan zwemmen met niet-stekende kwallen. Op Raja Ampat vind je een jellyfish Lake op Gam en op Misool.

(Meerdaagse) hike door de jungle: bij de Mayalibit Bay kan je in de dorpen Waifoi en Warimak een meerdaagse trekking boeken. Deze neemt je mee door jungle, langs watervallen en grotten. Een magische ervaring voor natuurliefhebbers. Samen met de gids bepaal je de route, gaande van één tot vier nachten.

Cultural & village tours: naast de jungle tours kan je op Waigeo ook cultural & village tours boeken. Op deze manier leer je de West-Papoea cultuur echt kennen!

Wat te doen en wat te zien op Raja Ampat? Alles wat je moet weten. Reisblog Wat te doen en wat te zien op Raja Ampat? Alles wat je moet weten. Reisblog

Belangrijke informatie voor Raja Ampat

Mobiel & internet: de enige sim die werkt op Raja Ampat is Telkomsel. Hou er echter rekening mee dat je op héél wat eilanden simpelweg geen verbinding hebt. Ook geen wifi. De verbinding met de natuur is er echter des te sterk!

Geld: de enige ATM vind je op Sorong en het eiland Waisai, maar alsnog is het geen garantie dat je hier kan pinnen. Breng dus voldoende cash mee! Wij hebben op voorhand berekend hoeveel we ongeveer nodig hadden voor onze trip en hebben dit in de luchthaven van Jakarta afgehaald. Beter wat ruimer rekenen, dan ter plekke te weinig geld hebben. De meeste accommodaties dien je vooraf te betalen, maar de activiteiten, transport en dergelijke betaal je cash. Er zijn enkele homestays waar je met de app Wise kan betalen, maar ook dit is eerder uitzondering dan regel. Benieuwd hoeveel budget je ongeveer moet voorzien? Zoveel kost een reis door Raja Ampat!

Accommodaties: luxe hotels/resorts zijn er amper te vinden op Raja Ampat. Er zijn enkele uitzonderingen waaronder het Papua Paradise eco resort op Birie Island, het Agusta Eco Resort op Mansuar, dit kleine paradijsje op Waigeo en het prachtige Misool Eco resort! Het merendeel van de accommodaties zijn echter simpele guesthouses, waar je even helemaal back to basic gaat. Je wassen uit een ton met brak water? Het hoort er allemaal bij. Maaltijden zijn vrijwel overal inbegrepen, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Per nacht betaal je ca. 50 euro voor twee personen. De ruimste keuze aan accommodaties kan je vinden op Stayrajaampat.

Malaria: de aanwezigheid van malaria -en muggen in het algemeen- ligt zeer laag, maar tref toch zeker je voorzorgen. Een goede muggenspray met DEET is een must.

Gevaarlijke dieren en insecten: de kans is zéér klein dat je deze tegenkomt, maar er leven wel degelijk giftige spinnen en slangen in deze tropische omgeving. Ga ’s nachts niet alleen op pad in de jungle. Ook in het water is de kans op een ontmoeting met ‘gevaarlijke’ dieren klein, maar daarom niet onbestaand. In bepaalde regio’s komen zoutwaterkrokodillen voor. Informeer je hierover goed bij je guesthouse. De haaien op Raja Ampat zijn ongevaarlijk en meestal schuw. Raak zeeleven nooit aan! Vuurkoraal, pijlstaartroggen, steenvissen en de blauwgeringde octopus zijn slechte enkele voorbeelden van giftige/gevaarlijke dieren die hier leven. Wordt je toch gebeten/gestoken door insecten of kwallen? Gebruik dan deze zalf om de pijn of jeuk te verlichten.

Zonnebescherming: het risico op zonnebrand is hier héél hoog. Bescherm je door regelmatig ‘reef friendly’ zonnecrème te smeren, zoals mijn favoriet van Hawaiian Tropic en draag een pet of hoedje. Schadelijke zonnecrème is verboden en zelfs de kleinste hoeveelheid tast het koraal aan! Zorg dat je voldoende gehydrateerd blijft door veel water te drinken, eventueel met extra elektrolyten! Zeker tijdens het duiken verlies je heel wat vocht en is de kans op dehydratatie des te groter!

Ziekenhuizen: op Waisai is er een ziekenhuis die eerste hulp kan verlenen. Voor ernstige zaken moet je echter naar Sorong! Reis je naar dit soort (afgelegen) bestemmingen? Zorg dan steeds voor een goede reisverzekering!

Reizen door Raja Ampat, de mooiste eilanden, reisblog Reizen door Raja Ampat, de mooiste eilanden, reisblog Piaynemo Raja Ampat, viewpoint, Fam eilanden, Pam islands

Wistjedat: je Raja Ampat perfect kunt combineren met Sulawesi!?

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

 

 





Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites