Liveaboard Thailand: paradijselijke Similan & Surin eilanden

Eén van de beste en mooiste duikplekken op Thailand? Die vind je bij de Similan en Surin eilanden, welke net zo mooi boven als onder water zijn. Tijdens het plannen van onze reis door Thailand wist ik dat we deze eilanden -en dan met name de nog onbekendere Surin eilanden- sowieso wouden bezoeken. Aangezien we de drukte van dagtoeristen op de Similan eilanden wouden vermijden, besloten we voor een vijfdaagse liveaboard te gaan. Hierbij ontdek je het beste van de paradijselijke Similan en Surin eilanden.

Waar liggen de Similan en Surin eilanden?

De Similan eilanden bestaan uit elf eilanden, waarvan er twee zijn met een Ranger station en mogelijkheid tot overnachten. De eilanden vormen samen het Similan Marine National Park. Van de elf eilanden zijn er slechts drie waar je aan land mag komen. De andere worden beschermd -en gelukkig maar, want het massatoerisme in Thailand wordt steeds meer en meer een probleem!-. Dit kleine archipel ligt voor de kust van Phuket, op zo’n 60km van het vasteland. Het grootste en mooiste eiland Koh Similan is met zijn poederwitte strand en helderblauwe zee een populaire plek voor dagtoeristen. Doorheen de dag wordt het eiland dan ook overspoeld door dagtours.

De Surin eilanden zijn nog een stuk ongerepter. Koh Surin National Marine Park bestaat in totaal uit vijf eilanden, die net ten zuiden van de grens met Myanmar liggen, op zo’n 53 kilometer van het vasteland. Je kan de eilanden bereiken vanuit Khuraburi. Van hieruit gaan dagtrips richting de Surin eilanden of kies je voor een open ticket, waarbij je in een tentje kan overnachten op het strand.

Liveaboard vs dagtrip

Dagtrips zijn ideaal voor reizigers die slechts een korte tijd spenderen op Thailand, maar deze paradijselijke eilanden wel willen bezichtigen. Wie niet duikt, maar wel al snorkelend wil genieten van de mooie onderwaterwereld, doet er goed aan om te overnachten op de eilanden. Verwacht echter geen luxe en weinig comfort. In ruil krijg je wel een bijzondere ervaring en geniet je in de vroege ochtend van deze schitterende plek zonder drukte van dagtoeristen.

Wil je net als ons voornamelijk gaan duiken? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor een liveaboard. Hierbij maak je dagelijks zo’n vier duiken en tussendoor bezoek je ook enkele eilanden. Buiten de fantastische onderwaterwereld, krijg je dus zeker de kans om ook voet aan land te zetten. Hou er rekening mee dat je geen hele dag kan chillen op het strand, maar dat de bezoekjes aan de eilanden eerder aan de korte kant zijn. De meeste tijd spendeer je namelijk toch echt wel in het water.

Liveaboard Thailand: duiken Similan en Surin eilanden Liveaboard Thailand: duiken Similan en Surin eilanden Liveaboard Thailand: duiken Similan en Surin eilanden

Similan Diving Safaris Liveaboard

Na lang zoeken en vergelijken, besloten wij te gaan voor Similan Diving Safaris. Hierbij kozen wij voor de vijfdaagse liveaboard, waarbij we de mooiste duikplekken bezochten bij de Similan eilanden, Bon & Tachai eilanden, de Surin eilanden en één van de hoogtepunten: Richelieu Rock. Er staan hierbij ook enkele nachtduiken op de planning.

Zelf sliepen wij in een privé cabine met tweepersoonsbed, maar om de kosten te drukken kan je ook kiezen voor een gedeelde slaapzaal. Ontbijt, lunch, diner en snacks zijn inbegrepen en het eten was werkelijk fantastisch! Er zijn drie toiletten en douchen aan boord, met hierbij ook biologisch afbreekbare zeep en shampoo. De duikuitrusting was in zeer goede staat en we hebben hier tijdens het duiken nooit problemen mee gehad.
Liveaboard Thailand: duiken Similan en Surin eilanden Mooiste duikspots in Thailand

Onze groep bestond uit zo’n twintig man -mensen van over heel de wereld- en deze toffe bende maakte de trip alleen maar leuker. Tussen het duiken door speelden we spelletjes, lazen we samen een boek op het deck, luisterden we muziek of leerden we elkaar beter kennen tijdens een babbeltje. ’s Avonds was het tijd voor een biertje en maakten we het vaak net iets té laat. Na de liveaboard trokken we er overigens ook nog samen op uit en samen met twee andere reizigers vervolgden we onze reis naar Khao Sok.

Er mogen dan wel vier duiken per dag gepland staan, je bent zeker niet verplicht om steeds mee te gaan. Zelf koos ik er na twee dagen voor om het duiken te beperken tot drie per dag, aangezien het toch zwaarder en vermoeiender was dan gedacht. Op dag vijf lag iedereen -verspreid over de gehele boot- te slapen. Onderschat het niet. Een liveaboard is echt geweldig leuk, maar vraagt best veel van je lichaam. Ik vond het vooral fijn dat we bijna dagelijks toch even aan land gingen en zo de mooiste eilandjes konden bezichten. Vaak nog voor de horde dagtoeristen arriveerden.

Wij kunnen Similan Diving Safaris absoluut aanraden voor een liveaboard in Thailand. Alleen maar positieve woorden over deze trip. Zelf betaalden wij 885,50 euro per persoon voor de vijfdaagse liveaboard. Hierbij haalden we overigens ook onze PADI Advanced, aangezien dit wel een vereiste is voor de meeste duikplekken!

Meer inspiratie voor reizen door Thailand

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites