De mooiste duiklocaties in Mexico (Yucatan)

Ik zak steeds dieper weg in het blauwe gat. Mijn lichaam gewichtloos en vrij, terwijl ik luister naar mijn eigen ademhaling.  Een moment van rust. Ik voel mij helemaal ontspannen en geniet. Ik vlieg! Zo voelt het, maar in werkelijkheid duik ik op één van de mooiste plekken op aarde. Toen we onze vlucht boekten richting Mexico wisten we dat we hier heel wat mooie duiken zouden gaan maken. In dit blogartikel deel ik drie onvergetelijke plekken om te gaan duiken. Dit zijn ongetwijfeld de mooiste en niet te missen duiklocaties in Mexico!

Duiken in cenotes: een magische ervaring

Ben je zelf een duiker met enige ervaring? Dan kan ik absoluut aanraden om te gaan duiken in één van de vele cenotes. De Yucatan regio staat gekend om zijn vele cenotes en hier duiken is een magische ervaring. De cenotes zijn elk weer bijzonder op hun eigen manier en niet te vergelijken met elkaar. In deze oude zinkgaten vind je stalactieten, stalagmieten en enorme pilaren. Zelf maakten wij een duik in Cenote Dos Ojos en Cenote El Pit.

Dos Ojos -letterlijke vertaling: twee ogen- is één van de bekendste en grootste cenotes in deze regio. Hierbij zijn twee zinkgaten met elkaar verbonden door een gang die ongeveer 400 meter lang is. Je duikt hierbij door deze gangen en er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open. Het zicht onder water en de omgeving rondom jou zijn in één woord: fenomenaal!

Het duiken bij cenote El Pit is dan weer een geheel andere ervaring. Met zijn 119 meter is dit gelijk ook de diepste cenote in deze regio, al duik je hier maximaal 40 meter diep. El Pit wordt ook wel de ‘dream dive’ genoemd en wanneer je lichtshow onder water waarneemt, begrijp je meteen waarom. Onder water genieten we van de dansende lichtstralen die de grot op zonnige dagen vullen. Het licht reikt tot wel 40 meter diep en ziet er magisch mooi uit. Op ongeveer 10 à 12 meter diepte bereiken we de halocline. Daar waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, wordt het water even troebel.

Wanneer we op 27 meter diepte zitten ervaren we de magie van waterstofsulfide. Tegen de rotsachtige bodem ligt een bewolkte laag en hierbij lijkt het alsof je door de mist duikt. Een heel bijzondere ervaring. Deze laag ligt bovenop rotsen die op de bodem van de hoofdgrot zijn gevallen en er liggen ook griezelige boomtakken in de zure mist. Dit was zonder twijfel de meest bijzondere duik die wij ooit maakten!

Ook interesse om te gaan duiken in cenotes? Contacteer dan zeker even deze fantastische kerel! 

Duiken met verpleegsterhaaien bij Banco Chinchorro

Een andere onvergetelijke locatie om te gaan duiken is Mahahual. Grote kans dat je nog nooit van Mahahual hebt gehoord, want in tegenstelling tot Cancun of Tulum is deze plek een stuk minder gekend bij toeristen. Mahahual ligt aan de Costa Maya en hier ligt het tweede grootste koraalrif ter wereld! Het Meso-Amerikaans Koraalrif is een koraalrif dat zich over een lengte van ongeveer 1000 km uitstrekt langs de Caribische kust van Mexico, Belize, Guatemala en Honduras. Mahahual is de ideale uitvalsbasis voor het duiken bij Banco Chinchorro. Dit biosfeerreservaat herbergt kleurrijke riffen, tal van scheepswrakken en…. een heleboel verpleegsterhaaien. Volgens PADI is het duiken bij Banco Chinchorro één van de beste op het noordelijk halfrond. De reden dat wij besloten om deze plek te bezoeken.

Vanuit Mahahual is het ongeveer 1,5 uur varen naar de eerste duiksite. We kregen gelijk al enkele haaien te zien, welke nieuwsgierig als puppy’s om ons heen cirkelden. Wat een geweldige ervaring. Vervolgens maakten we een stop op het eiland van Banco Chinchorro. In het ondiepe water zijn onder andere zoutwaterkrokodillen te vinden en met een beetje geluk ook zeekoeien. Op het eiland wonen enkele vissers met hun gezin. Zij leven hier telkens enkele maanden, alvorens terug te keren naar het vasteland.

Na een gezellige babbel en heerlijke lunch is het tijd voor onze tweede duik, waarbij we nog meer haaien te zien krijgen. Ik geniet van elke seconde en wanneer de haai zijn lichaam langs mijn benen strijkt voel ik mij zo intens gelukkig. Wat een fantastische beesten! Samen met het duiken in de cenotes, behoort Banco Chinchorro tot mijn grote favoriet. Het is ook ongetwijfeld één van de fijnste ervaringen in mijn leven.

Duiken op Cozumel: een wonderland van weelderige muren

Ten slotte spendeerden we nog enkele dagen op het tropische eiland Cozumel. Het eiland trekt elk jaar tienduizenden duikers van over de hele wereld en het is dan ook zowat de populairste duikbestemming in Mexico. Het water is er kristalhelder, de koralen zijn er kleurrijk en komen er in allerlei formaties. Je vindt er zonder twijfel enkele van de mooiste riffen ter wereld.

Uiteraard is er tijdens het duiken geen garantie dat je haaien ziet, schildpadden, dolfijnen of andere prachtige zeedieren. Wij maakten zelf twee duiken bij Cozumel en hadden niet zoveel geluk, dat is dan ook de reden dat we het duiken bij Cozumel eerder vonden tegenvallen. Laat je hier echter niet door afschrikken! Over het algemeen lees ik enkel positieve verhalen en voor velen hoort Cozumel zelfs tot hun favoriete duikbestemmingen. Wij zagen dan wel geen haaien of schildpadden, maar wel honderden kleurrijke vissen en prachtige koralen!

Nog meer gave duiken in Mexico

  • Van november tot maart kan je duiken met stierhaaien bij Playa Del Carmen. Ook dit staat absoluut nog op mijn bucketlist, maar wij waren er helaas niet in het juiste seizoen.
  • Van juni tot november kan je walvishaaien spotten. Duiken is helaas verboden, al is het ook enorm gaaf om de snorkelen met deze vriendelijke reuzen.
  • De Westkust van Mexico (Los Cabos) is één van de enige plekken ter wereld waar je kan duiken met hamerhaaien. Dit is mogelijk van augustus tot februari.
  • Los Cabos is in het algemeen één van de beste plekken in Mexico om te duiken. Je vindt er tal van haaien, zeeleeuwen, walvishaaien, mobula’s en zelfs bultrugwalvissen! Er is een kleine kans op het spotten van orka’s en de marlijn.

Alle foto’s in dit artikel werden gemaakt met een GoPro HERO9 Black

Meer Mexico inspiratie

Naast het duiken genoten wij ook van al het moois dat Mexico verder nog te bieden heeft. Zelf reisden wij gedurende drie weken door de regio Yucatan. Witte bountystranden, wuivende palmbomen, prachtige cenotes, een schitterende natuur en heerlijke temperaturen. Dat is exact wat je kan verwachten tijdens een rondreis door het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Lees hier onze complete reisroute door Mexico (in 2 tot 3 weken).

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

 
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites