Mahahual: ontdek de Costa Maya + duiken bij Banco Chinchorro

Grote kans dat je nog nooit van Mahahual hebt gehoord. In tegenstelling tot Cancun en Tulum is deze plek een stuk minder gekend bij toeristen. Zonde, want deze plek aan de Costa Maya is zeker een bezoekje waard tijdens je rondreis door Mexico. Mahahual is vooral bekend bij duikers, maar ook voor niet-duikers valt er voldoende te beleven . In deze blog alle tips en bezienswaardigheden in en rondom Mahahual + onze ervaring met duiken bij Banco Chinchorro! Home to the nurse sharks! 

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree

 

Hoe geraak je in Mahahual?

Mahahual ligt aan de Mexicaanse Caribische kust, vlakbij de grens met Belize in de staat Quintana Roo. Het dorp heeft een klein centrum en strekt zich ten zuiden langs de kust een aantal kilometers uit. Heel wat hotels liggen vlakbij het strand en dit is dan ook de ideale bestemming om lekker te relaxen en een hele dag met je billen in het zand te zitten met een frisse kokosnoot.

Wij namen zelf een mini-busje van Bacalar naar Mahahual, maar ook vanuit Cancun en Tulum rijden er regelmatig comfortabele ADO bussen naar Mahahual. Idealiter huur je een auto en heb je alle vrijheid om naar Mahahual te rijden en alle bezienswaardigheden rondom deze kustplek te bezoeken. Een auto huur je al vanaf 20 euro per dag via Alamo.nl .

Nu je toch zo dichtbij bent: maak gelijk even een stop en bezoek deze 5 bezienswaardigheden in Belize. 

Bezienswaardigheden in en rondom Mahahual

Mahahual is nog niet zo toeristisch en wij kwamen er dan ook voornamelijk Mexicanen tegen. Lokale bevolking en Mexicanen op reis in eigen land. Mahahual is na Cozumel de tweede populairste plaats langs de oostkust van Mexico die wordt bezocht door cruisetoeristen. Op momenten dat er een cruiseschip aankomt is het er dan ook behoorlijk druk en staat het dorp in rep en roer, aangezien deze cruisetoeristen hun belangrijkste bron van inkomsten zijn. Op het moment dat wij er waren (tijdens Covid-19) mochten er geen cruiseschepen aanleggen en het was er dan ook heerlijk rustig.

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree

Wandel langs de boulevard, richting de vuurtoren

Mahahual heeft een enorme boulevard (de Malecon) vol restaurants, winkels en strandbarretjes. Heel wat hotels -zo ook het onze- liggen aan deze boulevard, die zich vanaf de vuurtoren 2 kilometer ten zuiden langs het strand uitstrekt. De stranden zijn tropisch en heerlijk om te vertoeven, het water is op zonnige dagen prachtig blauw en her en der vind je ook schommels of hangmatten in het water. Wandel zeker even richting de vuurtoren, waar ook de ‘Mahahual’ letters te vinden zijn.

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree

Ontdek het dorp

Mahahual is meer dan alleen de Malecon boulevard. Vooral ’s avonds komt het dorp helemaal tot leven en ervaar je nog het echte Mexico. Je vindt er tal van lokale restaurants en barretjes, waar ze heerlijk en goedkoop eten en drinken serveren! Indien je geen huurauto hebt, is het fijn om een fiets te huren zodat je meer kan ontdekken van Mahahual.

Ga snorkelen en duiken

Vlak voor de kust van Mahahual ligt een enorm koraalrif, dat helemaal doorloopt tot aan de grens van Honduras. Dit rif is na het Great Barrier Reef het tweede grootste rif van de wereld. Snorkelen en/of duiken is dan ook een absolute must. Tijdens onze snorkeltrip zagen wij onder andere een schildpad en tijdens het duiken tal van verpleegstershaaien. Daar later meer over!

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfreeMahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree

Bezoek Sian Ka’an

Wij bezochten het Sian Ka’an bioreservaat vanuit Tulum. Het ligt echter dichter bij Mahahual en is dan ook ideaal voor een daguitstap. Dit bioreservaat is gigantisch groot. Je kan een groot deel zelf ontdekken met de auto (hou er rekening mee dat de wegen er slecht bij liggen en een jeep geen overbodige luxe is). Een groot deel is echter enkel bereikbaar per boot en daarom is het wel handig om hier een excursie voor te boeken. Wij zagen er prachtige koraalriffen, dolfijnen, verpleegsterhaaien, mangroves, krokodillen, tal van diverse vogels en zelfs heel vaag een zeekoe!

Bezoek de Chacchoben ruïnes

Een stuk minder gekend dan Chichén Itzá, maar daarom niet minder mooi. Integendeel! Wij hadden geen huurauto en het was dan ook net iets te moeilijk om hier te geraken, maar indien je wel eigen vervoer hebt raad ik zeker aan de ruïnes van Chacchoben te bezoeken. Deze liggen op iets minder dan een uur rijden van Mahahual en de omgeving schijnt er prachtig te zijn. Naast de rijke historische site zijn vooral de landschappen, vogels en apen een bezienswaardigheid en attractie op zich. Er schijnen onder andere brulapen te zitten en slingerapen! What’s not to like!?

 

Duiken met verpleegsterhaaien bij Banco Chinchorro

De hoofdreden dat wij Mahahual bezochten was om te kunnen duiken bij Banco Chinchorro. Volgens Padi is het duiken bij Banco Chinchorro één van de beste plekken op het noordelijk halfrond en ik kan meteen begrijpen waarom. Dit was zonder twijfel -samen met het duiken in cenotes- de mooiste duiken die wij ooit maakten!  Je neemt er prachtige koralen waar, enorme sponzen en een rijke variatie aan zeeleven. Veel voorkomend onderwaterleven zijn de verpleegsterhaaien, barracuda’s, diverse kleurrijke vissen en macromormels.

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree

Wij maakten de duik met Pepe Diving en zijn heel erg tevreden over hun service. Het is ongeveer 1,5 uur varen vanuit Mahahual naar de eerste duiksite. Deze was al enorm impressionant en we kregen gelijk al enkele haaien te zien, welke als nieuwsgierige puppy’s om ons heen cirkelden. Zalig!

Vervolgens maakten we een stop op het eiland van Banco Chinchorro. In het ondiepe water zijn onder andere zoutwaterkrokodillen te vinden en met een beetje geluk ook zeekoeien. Op het eiland wonen enkele vissers met hun gezin. Zij leven hier telkens enkele maanden, alvorens terug te keren naar het vasteland. Na een gezellige babbel en heerlijke lunch is het tijd voor onze tweede duik, waarbij we nog meer haaien te zien krijgen. Ik geniet van elke seconde en wanneer de haai zijn of haar lichaam langs mijn benen strijkt voel ik mij enkele seconden zo intens gelukkig. Wat een geweldige beesten! Meer van dat!

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree

Waar te overnachten in Mahahual?

Wij verbleven in het heerlijke Kalma 40 Cañones en dit was zonder twijfel onze favoriete accommodatie tijdens onze rondreis door Mexico. Het hotel heeft mooie kamers, een perfecte ligging, heerlijk eten en een eigen strand met ligbedjes en schommels. Reis je met een kleiner budget? Neem dan zeker even een kijkje op booking.com . Hier vind je heerlijke accomodaties en dat voor ieders budget.

Mahahual, Mexico, Quintana Roo, duiken Banco Chinchorro, verpleegsterhaaien, nurse shark, reisblog, youngwildfree Mahahual, Mexico, Quintana Roo, waar te overnachten, nurse shark, reisblog, youngwildfree

Waar te eten in Mahahual?

  • Het eten bij Kalma 40 Cañones is net wat duurder, maar zo lekker! De tonijnsteak en de zalm in curry zijn alvast om je vingers bij af te likken. Het water komt mij nog in de mond als ik eraan terugdenk. De cocktails zijn hier dan weer groot van formaat en dus ook dik de moeite. Reken op ca. 10 – 20 euro voor diner (excl. drank). Wij aten hier twee van de drie avonden, omdat we het zo enorm lekker vonden!
  • Camaroncito Caribeno is dan weer het ideale restaurant voor een goedkope maaltijd. Grote porties, lekker eten, vriendelijk personeel en dat voor een spotprijsje!
  • MALECON 21 is wederom een aanrader. Het eten was er lekker, al vonden we het persoonlijk wel wat duurder. Probeer hier zeker de desserts!

Meer Mexico Inspiratie

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

 

  

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites