Going Dutch in Galle Fort

Aan de zuidkust van Sri Lanka ligt het ontzettend gezellige dorpje Galle, dat ooit een Nederlandse kolonie was. Het fort staat ondertussen op de UNESCO werelderfgoedlijst. De gezellige straatjes en authentieke gebouwen zijn hierdoor steeds intact gebleven. Galle fort is een wereld van verschil met de andere badplaatsen in Sri Lanka. Wij hadden het ongeluk dat we een hele dag voorzien waren van regen en felle wind (zeg maar storm) toen wij Galle voor één dag gingen bezoeken.

Uiteraard zorgde dit voor de nodige teleurstelling, mede doordat we geen leuke foto’s konden schieten. Maar toch wouden we kost wat kost dit stadje bezichtigen, al was het door de wind en regen. Ondanks de donkere en niet perfecte foto’s, laat ik jullie graag kennis maken met Galle! Dit kan ik namelijk niet voor jullie onthouden.

Galle is perfect te bezichtigen op één dag. Wij verbleven er zelf een half dagje en hebben niet het gevoel iets gemist te hebben. Galle (fort) is een ontzettend klein stadje en daardoor hangt er een zeer gemoedelijke sfeer. Wij legden zelf een wandelroute af die aangeduid staat in de Lonely Planet. Deze route is ca. 4 km, dus op enkele uren heb je dit gezien.

Een stukje geschiedenis

“Het eerste en daarbij veel kleinere Fort werd gebouwd door de Portugezen in het jaar 1566. Dat is inderdaad al een heel poosje terug! In het jaar 1640 werd het Fort verovert door de Nederlanders, waarbij zij het flink verstevigden en uitbouwden. De Nederlandse invloeden zijn nog aanzienlijk aanwezig. Dit van de bouwstijlen die dateren uit die tijd, tot de straatnamen en benamingen van de bezienswaardigheden.”

Bezienswaardigheden in Galle?

Galle is eigenlijk één groot monument, maar volgende zaken zijn absoluut een bezoekje waard.

  • All Saints Church
  • Er zijn tal van musea waar je voor 1-2 euro binnen kan, wij hebben dit echter overgeslagen
  • Old Dutch Hospital
  • De Groote Kerk
  • De witte vuurtoren
  • De klokkentoren

Een wandeling op de muren

Galle Fort is omringd door hoge muren waar je een wandeling kan maken rondom de hele stad. Fantastische uitzichten verzekerd. De zonsondergang schijnt ontzettend prachtig te zijn vanaf de muur. Locals komen er dan ook massaal heen, waardoor het een zeer gezellig boeltje wordt. Jammer genoeg hebben wij deze prachtige zonsondergang niet kunnen meemaken. Ten eerste was er helemaal geen zon te zien en ten tweede werden wij door de vreselijke regenvlaag genoodzaakt vroeger te vertrekken uit Galle. Maar indien je in Galle bent op een zonnige dag: DOEN!

Hoe geraak je in Galle?

Galle is ontzettend makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel bus als trein. Wij verbleven zelf in Unawatuna, wat met de bus maar een kwartiertje van Galle is gelegen. Wij betaalden hierbij tien cent (20 roepies) per persoon, per rit. Dit is ook prima te doen met de trein en slechts een paar cent duurder. Van Colombo naar Galle is het ongeveer 120 km en hier doe je ca. twee uur over met de trein. Met de bus en trein kom je toe aan ‘het station’ van Galle, hierbij is het ongeveer tien minuutjes wandelen naar het Fort. Geen zin in een volle trein of bus en iets meer budget dan ons? Dan kan je uiteraard ook gebruik maken van een Tuk Tuk.

Het schijnt ontzettend gezellig te zijn om één nachtje te vertoeven in Galle. Doordat deze plaats iets toeristischer is, zijn de slaapplekken en het eten er duurder. Wijzelf verblijven daarom in het gezellige Unawatuna, wat uiteraard vlakbij is. Wij kunnen het hotel Nooit Gedacht van harte aanbevelen. Oorspronkelijk boekten wij hier voor één nacht, maar ondertussen zitten we hier voor onze vierde nacht. Een goed bed met dikke matras, een zeer propere kamer en heerlijk warm water uit de kraan (luxe!). Bovendien worden we deze avond vergezeld door twee schattige hagedissen. We betaalden amper 4,50 euro per persoon/per nacht, wat ook een groot pluspunt is.

 

Zet je reis door Sri Lanka verder

 

Meer inspiratie opdoen met een heerlijk kopje Ceylon thee
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites