Budget: hoeveel kost een rondreis door Peru?

Lange tijd was Peru één van de goedkoopste backpacklanden in het Zuid-Amerikaanse continent. Sinds Covid is dat net wat anders. Peru is nog steeds relatief goedkoop, maar de kosten vielen toch een stuk hoger uit dan voordien gedacht. Uiteraard hangt je budget heel erg af van de manier waarop je reist. Tegenwoordig gaan wij al wat vaker voor meer comfort en daar hangt een prijskaartje aan. Zelf reisden wij zeven weken door dit prachtige land. Benieuwd hoeveel het kost om te reizen door Peru? In dit blogartikel deel ik al onze kosten, alsook ons totale budget en tips om geld uit te sparen! Voor het gemak heb ik alles alvast even omgerekend naar Euro.

 

Munteenheid

In Peru betaal je met de Peruviaanse Sol. Op de meeste plekken kan je ook betalen met Amerikaanse Dollars, maar dat raden wij persoonlijk af. Wanneer je met de lokale munteenheid betaald, kom je meestal net wat goedkoper uit. Bij de meeste banken betaal je een fee wanneer je geld afhaalt, in ons geval was dit niet het geval bij MultiRed. Bij deze bank konden wij steeds gratis geld afhalen met onze gewone bankkaart (Argenta). Met onze Mastercard betaalden wij echter wel een fee!

Op het moment van schrijven staat 1 Euro gelijk aan 3,84 Sol.

Goedkoop vliegen naar Peru

Sinds Covid zijn de vliegtickets een stuk duurder geworden, al spraken wij mensen die nog steeds relatief goedkoop naar Peru vlogen. Vliegen naar Zuid-Amerika is in het algemeen net wat duurder dan naar Azië. In het laagseizoen kan je tussen de 600 en 1000 euro vliegen (heen en terug). In het hoogseizoen reken je al snel op zo’n 1200-1500 euro heen en terug. Zelf vlogen wij van Colombia richting Peru (Cartagena – Lima) en voor een enkeltje betaalden wij 225,50 euro per persoon.

Goedkope vliegtickets boek je via Tix.nl . Deze website vergelijk diverse prijzen en toont jou de beste opties.

Transport in Peru

 Wij maakten telkens gebruik van het openbaar vervoer om ons te verplaatsen. De afstanden zijn vaak behoorijk lang (denk aan ritten van +10uur) en hiervoor zijn nachtbussen een ideale oplossing. Hoe meer comfort je wenst, hoe meer je betaalt. Wij kozen telkens voor de ‘beste’ bussen, waarbij je de zetels volledig plat kan leggen. Chiva en Cruz del Sur zijn goede, veilige en comfortabele bussen, met ook een toilet aan boord. Wij betaalden telkens tussen de 20 en 50 euro per persoon voor deze nachtbussen.

Af en toe maakten wij ook gebruik van een lokale bus, een taxi of tuktuk. Zelf namen wij één binnenlandse vlucht, van Lima naar Puerto Maldonado. Kostprijs hiervoor was 70,67 euro per persoon.

 In totaal spendeerden wij 611,87 euro aan transport in Peru. Per persoon komt dit dus neer op 305,94 euro.

 

Accommodaties in Peru 

Zelf verbleven wij telkens in een hotel, guesthouse, airbnb of hostel met privé kamer. We kozen hierbij niet voor luxe, maar houden wel van wat meer comfort. Hierbij hadden wij vrijwel altijd een eigen badkamer, met uitzondering van enkele nachten waarbij we een gedeelde badkamer hadden. Meestal zat er ontbijt inbegrepen bij deze prijs.

Zelf boekten wij 37 nachten in Peru en hiervoor betaalden wij 882,03 euro. Dit komt neer op een gemiddelde van 23,84 euro per nacht.

 

Eten en drinken

Oh, wat hebben wij genoten van lekker eten en heerlijke drankjes! We zijn beiden geen fan van de lokale keuken en kozen daarom al wat vaker voor hippere tentjes, uitgebreide brunch en healthy food. Voor lunch zijn de menu del dia’s steeds interessant, waarbij je voor 4 tot 8 euro kan genieten van een soepje, hoofdgerecht, dessert en vaak ook een drankje.

Wij spendeerden best veel aan eten, drinken en tussendoortjes. Ontbijt zat meestal inbegrepen bij onze accommodatie, dus meestal gingen wij twee x per dag uiteten. Soms kochten we gewoon een empanada of iets bij de bakker. Kostprijs: 1.394,77 euro, ofwel 697,39 euro per persoon. Gemiddeld komt dit neer op 14,23 euro per dag/per persoon.

 

Activiteiten tijdens onze reis door Peru

En hier hebben we dan onze grootste kostenpot en hetgeen de reis door Peru zo duur maakt. Heel wat zaken kan je enkel ondernemen via tours, dus wanneer je zeven weken door Peru reist loopt dit behoorlijk op. Hieronder een overzicht van alle tours die wij deden. Prijzen zijn op basis van twee personen, tenzij anders aangegeven

  • Mountainbiken Huaraz (1 pers.): 61,45 euro
  • Paramount hike: 97,80 euro
  • Milkyway trekking Huaraz: 536 euro
  • Entree Cordillera Blanca: 15 euro
  • Pastoruri Glacier (1 pers.): 18,82 euro
  • Amazonewoud (4 dagen): 480 euro
  • Entree museum Qorilancha: 7,68 euro
  • Inka massage (full body): 52 euro
  • Maras zoutvlaktes: 5,16 euro
  • Salkantay Trek: 840 euro (+ 15,60 euro, paard)
  • Hot springs: 25,81 euro
  • Rainbow Mountain: 53,02 euro
  • Ticket Natural Reserve Paracas: 11,47 euro
  • Scooter huren in Paracas: 26 euro
  • Boottocht Paracas: 20,73 euro
  • Tour Huacachina: 15,55 euro
  • Klooster Arequipa: 20,63 euro
  • Free Walking Tour Arequipa: 10,31 euro (vrij te kiezen bedrag)
  • Colca Canyon entree: 35,62 euro
  • Uros eilanden Puno: 18,22 euro

In totaal spendeerden wij maar liefst 2.366,87 euro aan activiteiten ofwel 1.183,44 euro per persoon. Maar hey! Op ervaringen besparen wij nooit, want dit is hetgeen dat je trip juist maakt of kraakt!

Extra uitgaven

In totaal spendeerden wij 370,48 euro aan extra uitgaven. Gaande van het doen van onze vuile was, het betalen voor openbare toiletten, souvenirs, nieuwe tandenborstels, geld voor straatmuzikanten, extra taxen en heel wat medicatie die we nodig hadden!

Opgelet; Mathijs liet zijn haar knippen en ik liet mijn haren blonderen bij een betere kapper. Alleen hiervoor betaalden wij al 141 Euro!

 

TOTAAL: hoeveel kost een reis door Peru?

 

Ik had gerekend op een dagbudget van 50 euro per persoon, maar helaas zitten we hier toch serieus over. In totaal spendeerden we 5.626 euro, inclusief binnenlandse vlucht (exl. vlucht vanuit Colombia). Per persoon komt dit neer op 2.813 euro, ofwel 57,41 euro per persoon/per dag.

Hadden we dit goedkoper kunnen doen? Zeker en vast! Wij kozen vaak voor wat meer ‘luxe’ betreffende lekker eten, comfortabele bussen en betere tours. Hieronder enkele punten waarop je heel wat geld kan besparen. Indien je reist on a budget, kan je prima door Peru reizen met een dagbudget van ca. 35 euro.

  • Eet lokaal en kies voor een Menu Del Dia als lunch
  • Kies voor de lokale bussen ipv de toeristische bussen
  • Kies voor goedkopere (lokale) tours. Heel wat trekkings (bv. Salkantay trek) kan je ook doen zonder tour. Hierbij betaal je niet eens de helft
  • Slaapzalen zijn vaak goedkoper, al kan je ook hele goedkope privékamers vinden
  • Wie geld wil besparen moet simpelweg keuzes maken. Wil je veel zien en doen, dan betaal je daar uiteraard voor.

 

Lees hier al onze budget-artikels

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

Of plaats je bol.com bestellingen via deze link 🙂 

 



Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites