Budget: hoeveel kost een rondreis door Bolivia?

Bolivia vonden wij misschien wel het meest verrassende land tijdens onze reis door Zuid-Amerika. De landschappen zijn ruig, adembenemend en ongerept. De bevolking is ontzettend vriendelijk en het land is nog steeds zeer authentiek en wordt niet overspoeld door toeristen. Dit in tegenstelling tot grote zus Peru. Maar wat kost dat nu eigenlijk, reizen door Bolivia? Wij reisden 19 dagen door dit bijzondere land en in dit blogartikel deel ik al onze uitgaven per categorie, alsook ons volledige budget. Zoveel kost een rondreis door bijzonder Bolivia!

 

Munteenheid in Bolivia

In Bolivia betaal je met de BOB, ofwel de Boliviaanse Boliviano. Wij haalden steeds geld af bij Banco Mercantil Santa Cruz, aangezien dit (voor zover we weten) de enige bank was waar we geen fee hoefden te betalen bij het pinnen. Zelf zitten wij bij de Belgische bank Argenta en hierbij kunnen wij wereldwijd geld afhalen, zonder extra kosten bij onze eigen bank.

Op het moment van schrijven staat 1 Euro gelijk aan 6,94 BOB.
Voor het gemak heb ik alles alvast omgerekend naar de Euro.

 

Budget kostprijs reis door Bolivia

Goedkoop vliegen naar Bolivia

Zelf vlogen wij niet vanuit België richting Bolivia, maar namen wij de bus vanuit Peru. Het land hebben wij wederom verlaten via bus. Dit keer richting Chili. Reis je vanuit België of Nederland richting La Paz? Dan moet je rekenen op ca. 1200 Euro voor een retourtje (huidige prijzen in 2023).

Goedkope vliegtickets boek je via Tix.nl . Deze website vergelijkt prijzen van diverse maatschappijen en toont jou de beste vliegopties.

 

Transport in Bolivia

De gehele reis hebben wij ons verplaatst met het openbaar vervoer. Voor de grootste afstanden (lees: ruim 10 uur rijden) namen wij een nachtbus, maar alle andere keren reisden wij doorheen de dag. Wij vonden de bussen vrij comfortabel en bovendien goedkoop. Wij betaalden steeds minder dan 10 Euro voor lange afstanden. Enkele keren maakten wij ook gebruik van een taxi.

De grootste uitgave qua vervoer was het busticket van Uyuni naar San Pedro de Atacama (Chili). Hiervoor telden wij 37 Euro per persoon neer.

In totaal spendeerden wij 245,64 Euro aan transport. Dit is inclusief het ticket van Peru naar Bolivia en van Bolivia naar Chili. Dit komt dus neer op 122,82 Euro per persoon.

 

Hoeveel kost een rondreis door Bolivia?

Accommodaties in Bolivia

Zelf verbleven wij telkens in een hotel of guesthouse. Hierbij kozen we voor vrij basic kamers, maar wel met het nodige comfort. We kozen steeds voor een tweepersoonskamer met privé badkamer. Ontbijt zat altijd inbegrepen bij onze accommodatie. Voor de Uyuni- en Pampas tour hoefden wij geen accommodaties te boeken, aangezien deze inbegrepen zaten bij de tour.

Wij spendeerden in totaal 217,72 Euro aan accommodaties, voor tien nachten. Wat neerkomt op een gemiddelde van 21,77 Euro per nacht.

Budget zelfstandige rondreis Bolivia

Eten en drinken

Waar mogelijk gingen wij steeds lekker uit eten en kozen hierbij voor de betere restaurants. Vooral in La Paz heb je tal van goede restaurants, met gezonde opties. Wij gingen hier dan ook twee keer per dag uit eten. Op heel wat plekken was het eten echter zeer lokaal en vaak zelfs aan de povere kant. Deze maaltijden waren echter wel steeds zeer goedkoop. Wij spendeerden in totaal 199,96 Euro aan eten en drinken, wat neerkomt op 99,98 Euro per persoon, ofwel 5,26 Euro p.p./per dag.

Hoeveel kost een reis door Bolivia? Zelfstandige rondreis youngwildfree.be

Activiteiten tijdens onze reis door Bolivia

Zelf deden wij enkele super gave activiteiten in Bolivia, welke ik hieronder opsom. Prijzen zijn op basis van twee personen.

In totaal spendeerden wij dus 1.107,21 Euro, ofwel 553,61 Euro per persoon. Dit komt neer op 29,14 Euro p.p./per dag.

Budget backpacken door Bolivia youngwildfree.be

Extra uitgaven 

In totaal gaven wij 143,30 Euro uit aan extra kosten. Gaande van aankopen bij de apotheek tot extra fooi, laundry, simkaartjes met internet etc.

 

Budget: hoeveel kost een rondreis door Bolivia?

TOTAAL: hoeveel kost een reis door Bolivia?

Tijd voor de Grand Total! Zelf had ik gerekend op een dagbudget van 50 Euro p.p./per dag en dat was een goede inschatting! Gedurende 19 dagen spendeerden wij 1.913 Euro, ofwel 956,50 Euro per persoon. Dit komt neer op 50,34 Euro p.p./per dag.

Hadden we dit goedkoper kunnen doen? Zeker en vast! Wij hebben véél gedaan en gezien op een relatief korte periode. Het zijn vooral deze tours die een grote hap namen uit ons budget. Wat betreft restaurants, accommodatie en transport is Bolivia een goedkoop land om door te reizen. Zo niet één van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika! Reis je dus langzamer en blijf je langer op één plek? Dan zal je budget per dag automatisch een stuk lager liggen!

Budget kostprijs Bolivia backpacken rondreis

Meer budget blogs 

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites