BUDGET: hoeveel kost een rondreis door Patagonië?

Patagonië is één van de mooiste natuurgebieden ter wereld met dramatische bergen, schitterende meren, gletsjers, uitgestrekte landschappen en veel wildlife. Het is een topbestemming voor natuurliefhebbers, hikers en tevens één van de mooiste plekken ter wereld voor het ondernemen van een gave roadtrip.  Patagonië is geen goedkope bestemming, al is dit zeer afhankelijk van de manier waarop je door deze regio reist. Wij spendeerden zelf 43 dagen in Patagonië, waarvan we 34 dagen met een camper door Argentijns en Chileens Patagonië reisden. In dit blogartikel deel ik een uitgebreid overzicht van al onze uitgaven. Dit was ons complete budget voor een rondreis door Patagonië.

Waar ligt Patagonië?

Patagonië is geen land, maar een enorm gebied in het uiterst zuiden van Zuid-Amerika. Het strekt zich uit over Argentinië en Chili. Het Andesgebergte vormt de grens tussen oostelijk en westelijk Patagonië. Heel wat plekken zijn behoorlijk afgelegen van de bewoonde wereld/drukke steden en dat maakt dat het ook een duurdere bestemming is.

Wanneer je tijd beperkt is voor een reis door Patagonië kiezen velen voor een roadtrip door Chili OF Argentinië. Wij reisden zelf van Santiago (Chili) naar Punta Arenas (Chili), maar staken wel twee x de grens over met Argentinië, om ook deze hoogtepunten mee te nemen. Benieuwd naar onze route? Hier vind je onze complete reisroute door Patagonië.

Munteenheid + goedkoop geld afhalen in Argentinië

In Chili betalen ze met de Chileense Peso. Op moment van schrijven staat 1 Euro gelijk aan 877 Chileense Peso. Wij gebruiken de app Currency om bedragen makkelijk om te rekenen. Chileense Peso haalden wij steeds af bij de ATM of we betaalden met onze bankkaart.

Argentinië: In Argentinië betalen ze met Argentijnse Peso. Hier betalen en geld afhalen is een ander verhaal! De economie is op dit moment een grote ramp in Argentinië en de Argentijnse Peso wordt iedere dag minder waard. De wisselkoers schommelt dagelijks! Haal NOOIT geld af aan de ATM en betaal NOOIT via bankcontact. De beste manier om hier aan geld te geraken is via Western Union. Je betaald minder transactiekosten in vergelijking met de ATM en bovendien is de wisselkoers hier zeer gunstig. In feite betaal je door WU te gebruiken de helft van de prijs. Ofwel: je verdubbelt de waarde van je geld. Wij haalden dan ook steeds het maximumbedrag af. Met andere woorden; gaven wij 300 euro uit, konden wij eigenlijk 600 euro spenderen! Dit maakte het reizen door Argentinië meteen de helft goedkoper, aangezien wij alles cash betaalden. Een volle tank hadden wij al voor amper 17 euro en een heerlijke maaltijd voor een tientje!

Waar start ik mijn reis/roadtrip door Patagonië?

Het hangt ervan af welke plekken je juist wil zien, maar hoogstwaarschijnlijk vlieg je op Buenos Aires of Santiago. Van daaruit kan je makkelijk een binnenlandse vlucht nemen naar de start van jouw roadtrip. Velen starten in El Calafate, Punta Arenas, Ushuaia of Puerto Montt.

Wij boekten onze camper vrij last-minute en waren daarom genoodzaakt om onze trip te starten in Santiago. De hoofdstad van Chili. Van hieruit zijn we naar Pucon gereden, Bariloche, reden we de Carretera Austral en bezochten tot slot de hoogtepunten van Patagonië: El Chaltén, El Calafate en Torres del Paine National Park. Onze camper leverden we af in Punta Arenas, waarna we vervolgens met het openbaar vervoer naar Ushuaia reisden.

Opgelet: de camper binnenbrengen op een andere plek kost je véél meer geld. Helaas is dit vaak de enige mogelijkheid, aangezien je moeilijk duizenden km’s kan terugrijden naar de pick-up plek. Voor een kortere roadtrip door Patagonië loont het wel om de camper af te leveren op dezelfde plek. Toch niet mogelijk? Lever hem sowieso af in hetzelfde land, ook dit scheelt heel wat kosten! 

Goedkoop vliegen naar Patagonië

Voor je reis te starten door Patagonië vlieg je hoogstwaarschijnlijk op Buenos Aires (Argentinië) of Santiago (Chili). Voor een enkeltje Brussel-Santiago betaal je in het hoogseizoen al snel 600 Euro. Buenos Aires is net wat goedkoop. Voor een enkeltje lig je rond de 500 Euro.

Wij reisden zelf vanuit Bolivia met de bus naar de Atacama woestijn in Chili. Hier namen wij een binnenlandse vlucht naar Santiago waar we enkele dagen vertoefden, alvorens onze roadtrip van start ging. Het vliegticket van Atacama naar Santiago, alsook van Buenos Aires naar huis reken ik dus niet bij mijn totale kostprijs van deze reis!

Vergelijk hier de beste vliegtickets naar Buenos Aires of Santiago

Kostprijs camper + tanken

Kostprijs Wickedcamper

Het huren van een camper is de grootste uitgave! In laagseizoen kan je hier heel wat op besparen, maar door de sneeuwval zijn veel parken/hiking trails gesloten en de temperaturen liggen behoorlijk laag. De Argentijnse zomer loopt van december tot februari, dit is de beste reistijd en tevens hoogseizoen. Kosten liggen hierbij een stuk hoger. Wij reisden in de lente (oktober/november). Prijzen liggen net wat lager en het is er nog lekker rustig. Een mooie periode om te reizen door Patagonië.

Wij waren vrij last-minute met het boeken van een camper en hadden daarom geen keuze meer qua campers. Wij huurden een zéér basic campertje bij Wicked Campers en betaalden hiervoor 3.260 euro voor 34 dagen. Dit komt neer op 96 euro/dag. Ga je voor een camper met meer comfort (binnenkeuken, toilet, etc;) dan zit je al snel aan +6000 euro.

Kostprijs tanken

In totaal spendeerden wij 504,45 euro aan benzine. Wij reden in totaal ruim 5.200km, dus dan moet er wel wat getankt worden! Tanken in Chili is praktisch even duur als tanken in België. Waar mogelijk probeerden wij onze tank steeds vol te gooien in Argentinië, aangezien dit spotgoedkoop was.  Voor een volle tank betaalden we amper 14 Euro.

Extra uitgaven transport

Naast bovenstaande kosten gaven wij nog 635,50 euro uit aan transport. Hierin zitten enkele taxi’s, onze ferry van Puerto Montt naar Chaiten, parking, de bus naar Ushuaia, metro, alsook het vliegticket van Ushuaia naar Buenos Aires.

Goedkoopste manier om rond te reizen

Wil je reizen door Patagonië met een beperkt budget? De goedkoopste manier is het openbaar vervoer en met eigen kampeergerief verblijven op campings. Wens je net wat meer comfort? Dan kan je opteren voor accommodaties (hostels), al liggen de prijzen in het algemeen wel hoger dan in de rest van Zuid-Amerika. Wij raden echter aan om rond te reizen met een eigen auto of camper, aangezien je een stuk flexibeler bent en dit een waanzinnige en unieke ervaring is!

(Gratis) kamperen + accommodaties

Het voordeel van een roadtrip door Patagonië is dat je op heel wat plekken gratis kan staan. Wij maakten telkens gebruik van de App iOverlander. Hierop vind je heel wat gratis (en betalende) kampeerplekken, alsook de ervaring van andere reizigers. Soms verbleven we op een betalende kampeerplek. Vaak omdat we wat meer comfort wensten of nood hadden aan een douche.

Voor de verjaardag van Mathijs verbleven we een nachtje in een luxehotel en ook in El Chalten kozen we een nacht voor een hotel. In Punta Arenas, Ushuaia en Buenos Aires hadden we geen camper meer, dus verbleven we ook hier in een accommodatie.

11 nachten accommodatie: 422,70 euro (gemiddeld 38,42 euro/nacht)

5 nachten kampeerplek: 69,26 euro (gemiddeld 13,85 euro/nacht)

Eten en drinken

Tijdens de roadtrip deden wij vaak inkopen in de supermarkt en kookten wij zelf. Wij hadden echter enkel een buitenkeuken en met de sterke wind in Patagonië was het vaak een hele uitdaging om te koken. We vonden dit zo’n gedoe, dat we ook regelmatig uit eten gingen. Wanneer we een dag geen zin hadden in hiken spendeerden we vaak enkele uren in een koffiebar, waar we onszelf trakteerden op koffie en taart.

In totaal spendeerden wij gedurende 43 dagen 1.228,20 euro aan eten en drinken. Dit komt neer op gemiddeld 28,56 euro/dag ofwel 14,28 euro per persoon. Minder dan we zelf hadden verwacht!

Activiteiten tijdens onze reis door Patagonië

In Patagonië deden we enkele fantastische hikes! Voor sommige parken moet je betalen, dus ook het hiken is niet altijd ‘gratis’. Daarnaast deden we hier nog enkele onvergetelijke activiteiten. Voor het gemak reken ik hier de activiteiten in Buenos Aires ook even bij. Alle onderstaande uitgaven zijn berekend op basis van twee personen.

  • Beklimmen van de Villarcia vulkaan: 221,76 euro
  • Entree Huerquehue National Park: 16,10 euro
  • Fietsen huren (Circuito Chico): 23,23 euro
  • Entree Queulat: 17,52 euro
  • Glacier Exploradores: 206,96 euro
  • Entree Torres del Paine: 99 euro
  • Massage (30min): 27,64 euro
  • Boot Perito Moreno: 37,28 euro (skip dit gerust! Geld niet waard.)
  • Museum Ushuaia: 29,73 euro
  • Ushuaia Boottour: 76,13 euro
  • Free walking tour Buenos Aires: 5,93 euro
  • Polo game: 26,67 euro
  • Evita Peron Museum: 5,32 euro
  • Tango diner show: 120,58 euro

 

In totaal spendeerden wij 913,85 euro aan activiteiten. Dit komt neer op 456,93 euro per persoon.

Extra uitgaven

In totaal gaven wij 298,33 euro uit aan extra uitgaven. Hierin zitten de kussens die wij gekocht hebben voor in ons campertje, tolwegen, Western Union transacties, simkaart met internet, het laten doen van onze was, souvenirs etc;

TOTAAL: hoeveel kost een roadtrip door Patagonië?

We wisten op voorhand dat Patagonië een grote hap uit ons budget zou nemen, maar we spendeerden uiteindelijk net wat meer dan voordien verwacht. Wij reisden 43 dagen door Patagonië, waarvan 34 dagen per camper. In totaal spendeerden wij 7.331 euro aan deze reis. Dit is inclusief alle bovenstaande kosten, binnenlandse vlucht naar Buenos Aires, maar excl. de vlucht naar België! In totaal komt dit neer op 3.665,50 euro per persoon ofwel 85,24 euro p.p./per dag.

Geld besparen tijdens je roadtrip

We hadden zeker nog wat kunnen besparen door telkens zelf te koken, niet zoveel taart te eten en koffie te drinken, niet te kiezen voor accommodaties en selectiever te zijn qua activiteiten. Op dat laatste zou ik echter niet besparen; dit is namelijk de hele ervaring!

Wij vonden het reizen in een campertje vaak heel vermoeiend en snakten vaak naar meer comfort. Vandaar dat we al sneller eens uit eten gingen, we twee x een hotel boekten tijdens de roadtrip en regelmatig te vinden waren in een koffiebar. In het hoogseizoen liggen de temperaturen hoger en is dit hoogstwaarschijnlijk een minder groot probleem dan toen wij er waren.

Al bespaar je op bovenstaande zaken, dan nog is een roadtrip door Patagonië niet goedkoop. Desondanks is het een onvergetelijke ervaring en een bestemming die op menig bucketlist staat. Nu we het zelf hebben ervaren begrijp ik absoluut waarom!

Meer Patagonië inspiratie

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites