Praktische informatie voor jouw reis door Patagonië

Een reis door Patagonië staat op menig bucketlist. Geen wonder, want we zagen er enkele van de mooiste en meest ruige landschappen ter wereld. Patagonië is een paradijs voor natuurliefhebbers, met zijn vele gletsjers, ruige vlaktes, hoge bergtoppen, blauwe meren en weelderige bossen. Reizen door Patagonië vraagt echter net wat meer voorbereiding dan de meeste landen in Zuid-Amerika. Het gebied is zo dunbevolkt en de hoogtepunten liggen vaak ver uit elkaar. Het gebied is maar liefst meer dan een miljoen vierkante kilometer groot en spreidt zich over de landen Argentinië en Chili. Je zal dus mogelijks enkele keren de grens oversteken. Deze praktische informatie helpt je alvast op weg. Van de beste reistijd, tot wildkamperen, de beste manier om te betalen en de hoogtepunten in Patagonië! Dit is de ideale voorbereiding voor een reis door deze droombestemming.

Beste reistijd Patagonië

Patagonië ligt zuidelijk en de seizoen zijn dan ook tegenovergesteld aan de onze. De beste reistijd voor Patagonië is november tot maart. In deze periode is het lente en zomer. Gedurende deze maanden heb je het meest kans op zon, aangename temperaturen en weinig neerslag. Ideaal om te gaan hiken en te genieten van de prachtige landschappen. De winter loopt van april tot september en hierbij zijn de meeste hiking trails afgesloten wegens sneeuwval. Bovendien zijn er minder vluchten.

Het hoogseizoen loopt van december tot begin februari, wanneer het zomer is. Dit zijn de warmste en meest zonnige maanden, maar het is een stuk drukker in de regio en je dient accommodaties en kampeerplekken tijdig te reserveren. Bovendien zijn accommodaties tijdens deze maanden ook wat duurder. Wij reisden door Patagonië in oktober/november. De eerste week hebben we wel wat regenval gehad, maar over het algemeen was het vrij zacht qua temperatuur en de trails waren nog lekker rustig. Op heel wat plekken waren we zelfs helemaal alleen! Wij hebben op voorhand niets geboekt -met uitzondering van onze campervan-. De Cerro Castillo trail konden wij helaas niet bewandelen, aangezien er op dat moment nog te veel sneeuw lag.

Praktische informatie zelfstandige rondreis Patagonië

Visum voor Chili & Argentinië

Belgen en Nederlanders die naar Chili en Argentinië reizen, dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 6 maanden na vertrek geldig is. Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van minder dan 90 dagen. 

Hoe je te verplaatsen door Patagonië?

(Nacht)bussen: Er zijn heel wat mogelijkheden om te reizen door Patagonië. Zowel met eigen vervoer als het openbaar vervoer. Patagonië is over het algemeen een iets duurdere bestemming en backpackers met een kleiner budget kiezen er dan ook vaak voor te reizen per bus. De (nacht)bussen in Chili en Argentinië zijn zeer comfortabel, goed geregeld en over het algemeen prima betaalbaar.

Binnenlandse vluchten: Hou er rekening mee dat Patagonië een gigantisch groot gebied is. Heb je weinig tijd (bv. slechts twee weekjes) en wil je de mooiste plekken in Patagonië ontdekken via openbaar vervoer? Dan zal je waarschijnlijk gebruik maken van binnenlandse vluchten. Bussen zijn niet perse de goedkoopste optie qua reizen door Patagonië. Soms betaal je zelfs minder geld voor een binnenlands vliegticket! Let op: vluchten van Chili naar Argentinië en vice versa kunnen wel duur uitvallen.

Auto/camper: de ultieme manier om Patagonië te ontdekken is via eigen vervoer. Hierbij kom (en slaap) je op de meest afgelegen plekken, waar bussen niet komen of stoppen. Deze regio leent zich perfect voor een roadtrip, waarbij je alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je maar wil. Heb je slechts twee twee weken de tijd? Dan kan je ervoor kiezen om enkele hoogtepunten te bezichtigen die niet ver uit elkaar liggen (bv. El Chaltén, El Calafate en Torres del Paine National Park). Dit zijn dé mooiste plekken in héél Patagonië. Heb je net als ons meer tijd? Dan kan je de volledige Carretera Austral berijden, welke behoort tot de mooiste autoroutes ter wereld. Vervolgens reis je verder tot Punta Arenas of zelfs letterlijk naar het einde van de wereld: Ushuaia!

Wij boeken onze camper bij Wicked Campers, welke de goedkoopste optie is. Condor Campers is vrij gelijkaardig! Rolling Patagonia biedt over het algemeen wat meer comfort en hier zijn ook grotere motorhomes te vinden. Ideaal voor gezinnen of vriendengroepen. Slaap je liever in hotels, maar wil je wel een eigen wagen om je te verplaatsen? Vergelijk diverse prijzen op rentalcars.

OPGELET: er is meer vraag dan aanbod, betreffende auto’s en campers. Boek deze dan ook ruim op voorhand! Al helemaal wanneer je tijdens het hoogseizoen reist. Wij hadden geen keuze meer en boekten een basic campertje bij Wicked Campers.

Reizen door Patagonië: nuttige informatie, blog, reistips

Vrijkamperen in Patagonië

Wildkamperen is bijna overal toegelaten in Patagonië, met als uitzondering de nationale parken. Download de app iOverlander om de beste kampeerplekken te vinden, met informatie/uitleg van andere reizigers. Hieronder onze favoriete plek waar we de nacht hebben doorgebracht. We waren helemaal alleen in dit bos en waren omringd door schitterende bergen.

Wildkamperen in Patagonië & hoe reizen door Patagonië?

Veiligheid Chili & Argentinië

Chili en Argentinië zijn veilige landen om te bereizen. Het zijn zelfs de meest veilige landen in Zuid-Amerika! Net zoals in alle grootsteden moeten reizigers wel op hun hoede zijn voor de toenemende stadscriminaliteit, in het bijzonder in Santiago, Valparaiso, Viña del Mar, Antofagasta, Calama en Iquique (Chili) en Buenos Aires (Argentinië).

Een roadtrip door Chili en Argentinië is veilig. De wegen zijn over het algemeen zeer goed. Langs de Carretera Austral zijn er op dit moment wel nog veel wegenwerken en rijd je soms km’s op onverharde wegen. Vooral in Argentijnse steden moet je op je hoede zijn voor auto/camperinbraken. Hier wordt voor gewaarschuwd bij het ophalen van je camper. In Bariloche hebben wij dan ook enkel geparkeerd op een betalende parking. Waardevolle spullen hadden wij wanneer mogelijk steeds bij ons of verstopten we zo goed mogelijk. ’s Nachts hebben wij ons nooit onveilig gevoeld. Ook niet op afgelegen plekken.

Munteenheid + goedkoper reizen door Argentinië

Chili: In Chili betalen ze met de Chileense Peso. Wij haalden makkelijk geld af aan de ATM of betaalden via bankcontact.

Argentinië: In Argentinië betalen ze met Argentijnse Peso. Hier betalen en geld afhalen is een ander verhaal! De economie is op dit moment een grote ramp in Argentinië en de Argentijnse Peso wordt iedere dag minder waard. De wisselkoers schommelt dagelijks! Haal NOOIT geld af aan de ATM en betaal NOOIT via bankcontact. De beste manier om hier aan geld te geraken is via Western Union. Je betaald minder transactiekosten in vergelijking met de ATM en bovendien is de wisselkoers hier zeer gunstig. In feite betaal je door WU te gebruiken de helft van de prijs. Ofwel: je verdubbelt de waarde van je geld. Wij haalden dan ook steeds het maximumbedrag af. Met andere woorden; gaven wij 300 euro uit, konden wij eigenlijk 600 euro spenderen! Dit maakte het reizen door Argentinië meteen de helft goedkoper, aangezien wij alles cash betaalden. Een volle tank hadden wij al voor amper 17 euro en een heerlijke maaltijd voor een tientje!

TIP: ga zo vroeg mogelijk in de ochtend naar een WU-kantoor!
In steden als Buenos Aires en Bariloche is het zeer eenvoudig grote sommen af te halen! Maak hier gebruik van.

Bijna alle reizigers halen geld af bij Western Union en dat kan soms weleens voor problemen zorgen. In El Calafate was er vaak geen geld beschikbaar bij de WU en daar stonden mensen in de vroege ochtend al uren aan te schuiven voor het kantoor. Zonder resultaat. Een tweede optie is de Blue Dollar Rate. Qua wisselkoers op het moment dat wij reisden iets minder gunstig dan WU, maar nog steeds interessanter dan geld pinnen of met creditcard betalen. Hierbij wissel je cash geld (Euro’s of Dollars) naar Argentijnse Pesos. Je kan deze mannetjes vaak vinden op straat (ze spreken je vanzelf wel aan), al zijn er ook kantoortjes en restaurants waar ze geld wisselen. Tijdens het reizen kom je dit vanzelf wel tegen!

Zoveel kost een rondreis door Patagonië: ons volledig kostenoverzicht

De mooiste plekken in Patagonië. Beste bezienswaardigheden

 

Goedkoop vliegen naar Patagonië

Vlieg je direct vanaf België of Nederland? Dan vlieg je waarschijnlijk op Santiago (Chili) of Buenos Aires (Argentinië). Goedkope vliegtickets vind je op Tix.nl. Afhankelijk van jouw route neem je vervolgens een binnenlandse vlucht, naar het startpunt van jouw rondreis door Patagonië.

  • Over het algemeen zijn binnenlandse vluchten in Chili goedkoper dan Argentinië
  • Hoe eerder je (binnenlandse) vluchten boekt, hoe goedkoper!
  • Vluchten van Chili naar Argentinië en vice versa zijn duurder dan binnenlandse vluchten! Vlieg je op Buenos Aires; start dan in Argentijns Patagonië. Vlieg je op Santiago, start dan in Chili!
  • De meeste mensen vliegen naar Ushuaia of El Calafate (Argentinië) en Puerto Montt of Punta Arenas (Chili) om hier hun reis verder te zetten per bus, auto of camper.

 

Wat zijn de mooiste plekken & hoogtepunten in Patagonië?

Patagonië heeft een oppervlakte van maar liefst 1.061.000 km². Een gigantisch groot gebied dus, met heel wat schitterende landschappen, nationale parken, hiking trails en zoveel meer! Wij stonden er oog in oog met poema’s, zagen er fluffy guanacos, maar ook pinguïns en zeeleeuwen! Hierbij de mooiste (onmisbare) plekken in Patagonië:

  • Het ruige Torres Del Paine National Park
  • Hikersparadijs El Chaltén
  • El Calafate & Perito Moreno Glacier
  • Hidden gem Patagonia National Park
  • Een roadtrip op de carretera Austral
  • Ushuaia & Tierra del Fuego
  • Het avontuurlijke Pucon (in het Lake District)

Ontdek hier onze volledige roadtrip/reisroute door Patagonië!

Praktische reisinformatie voor reizen door Patagonië

Bijzonder overnachten in Patagonië

Patagonië heeft enkele zeer bijzondere accommodaties. Van de meest prachtige glampings tot luxeressorts midden in de natuur. Vooral in Torres del Paine National Park vind je de meest waanzinnige accommodaties. Je ontdekt ze in dit blogartikel.

 

Overige nuttige informatie

  • Sommige nationale parken dien je vooraf te reserveren. Voorbeelden hiervan zijn het Torres del Paine National Park en Huerquehue National Park. Controleer vooraf goed welke parken je wil bezoeken en waar je een reservatie voor nodig hebt.
  • De W-trek in Torres del Paine is onwijs populair. Accommodaties (tenten/cabines/slaapzalen) dienen ruim op voorhand te worden gereserveerd. In het hoogseizoen soms wel een jaar vooraf!
  • De W-trek vraagt zeer veel voorbereiding, betreffende het regelen van accommodaties. Neem hier vooraf dus goed de tijd voor, indien je deze trek wil doen. De O-trek is overigens een stuk rustiger!
  • Outdoor gear is duur in aankoop. Neem dit dus van thuis mee of koop dit aan (bij Decathlon) in Santiago of Buenos Aires.
  • Bij een roadtrip (met eigen camper); maak van de grote steden gebruik om boodschappen te doen. De keuze is hier reuze en de prijzen liggen een stuk lager. Vanaf Puerto Montt tot Punta Arenas zijn de prijzen in de supermarkten behoorlijk duur. Over het algemeen zijn dit kleine supermarktjes, waar je niet veel keuze hebt aan producten. Wij vulden onze camper rijkelijk in Santiago!
  • Probeer zoveel mogelijk te tanken in Argentinië (en betaal cash!). Stukken goedkoper dan Chili. In Argentinië gingen wij altijd uit eten. In Chili kookten wij meestal zelf, aangezien de prijzen hier hoger liggen.
  • Vrij kamperen is easy! Tegen betaling kan je douchen bij betalende campings en hostels. Af en toe stonden wij ook gewoon op een betalende kampeerplek.
  • Vier seizoenen in één dag. Neem voldoende warme kleding mee (een donsjas, fleece, thermokleding, goede wandelsokken, …), alsook een regenponcho of regenjas en comfortabele lichte kleding. Ook zonnecrème en hoofdbescherming mag zeker niet ontbreken! Je kleding kan je onderweg makkelijk laten wassen!
  • Onze wandelstokken kwamen goed van pas tijdens de vele hikes in Patagonië. Dit is echt een wandelbestemming! De mooiste plekken aanschouw je dan ook enkel na een (lange) wandeling.

Nuttige informatie, rondreis door Patagonië

Meer Patagonië inspiratie

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites