De mooiste hikes in wandelparadijs El Chaltén (Patagonië)

Argentinië- Aan de voet van Mount Fitz Roy ligt het dorpje El Chaltén, waarachter de iconisch berg prijkt. Het dorp ligt in het Los Glaciares National Park. Een walhalla voor hikers. Hoewel het dorp klein is, kom je er als toerist niets tekort. Er zijn heel wat restaurant, hotels, koffiebars, een tankstation en twee kleine supermarkten. Wij verbleven vijf dagen in El Chaltén en maakten er enkele van de mooiste hikes in Patagonië. Het is werkelijk een wandelparadijs! El Chaltén kreeg een zeer bijzondere plek in ons hart. Benieuwd waarom? Dat lees je in dit blogartikel.
 

De mooiste hikes in El Chaltén

 

Los Glaciares National Park; een walhalla voor hikers

El Chaltén trekt avonturiers, outdoorliefhebbers en wandelaars van over de hele wereld. Van meerdaagse tochten tot prachtige daghikes, voor ieders mogelijkheden en niveau. Het park biedt voor ieder wat wils. Wij kozen zelf voor de drie bekenste daghikes. Deze liggen allen rond de 20km en nemen zo'n acht tot tien uur in beslag.
 
Bij aankomst in El Chaltén raden wij aan om eerst het Visitors Center te bezoeken en de weerscondities te bespreken met de Rangers. Zij bekijken met jou de diverse wandelmogelijkheden en de beste keuzes, kijkend naar het weer. Wij hadden enorm veel geluk met het weer tijdens ons verblijf in El Chaltén. Het was de hele week zonnig en overdag warmer dan 20 graden. De trails staan goed aangegeven, maar wij maken toch steeds gebruik van de Maps.me app. Dit is een offline GPS, waar de meeste hiking trails ook steeds duidelijk staan aangegeven. Fijn om bij je te hebben, wanneer je toch even twijfelt tussen links en rechts!
 
De mooiste hikes El Chaltén Patagonia Logo, El Chaltén Mount Fitz Roy
 

Laguna Torre Trail

Ca. 18 km - 6 tot 8 uur wandelen

Wij kozen voor de Laguna Torre Trail als eerste hike, omdat het weer op deze dag net wat slechter en bewolkt was. Dit is een goede opwarmer. De wandeling is vrij eenvoudig, met veel vlakke stukken en af en toe wat stijgen en dalen. Je start de wandeling langs lage bomen en struikgewas. Daarna daal je en wandel je het grootste deel van de wandeling naast de rivier. Eens de begroeiing verdwijnt ben je bijna bij het meer. Nog een laatste klim, waarna Laguna Torre tevoorschijn komt.
 
We werden omvergeblazen door het indrukwekkende uitzicht. Het meer op de voorgrond, met grote drijvende ijsblokken en daarachter de gletsjer met daarboven de drie pieken van Cerro Torre. Het is een adembenemend zicht. We genieten van onze lunch op een grote comfortabele steen, omgeven door dit impressionante landschap.
 
Terugkeren doe je via dezelfde weg en hiermee ben je weer drie tot vier uur zoet. De zon staat ondertussen op zijn hoogst en het begint best heet te worden. Bij warme zomerdagen raden wij dan ook aan zo vroeg mogelijk te starten.
 
Bezienswaardigheden activiteiten El Chaltén De mooiste hikes El Chaltén Laguna Torre Trail El Chaltén Laguna Torre Trail El Chaltén
 

Laguna De Los Tres // Fitz Roy Hike

Ca. 24 km - 8 tot 10 uur wandelen

De bekendste hike in El Chaltén en tevens de zwaarste, is de iconische Laguna De Los Tres. Hierbij wandel je naar de bekende Fitz Roy mountain, welke prijkt op het logo van outdoor merk Patagonia. De wandeling start aan het einde van het dorp, waar een grote parking is voorzien. Reizigers die slechts tijd hebben voor één hike, kiezen meestal voor de Laguna de Los Tres // Fitz Roy hike en het is dan ook de drukste trail in dit gebied. Ik raad daarom aan zo vroeg mogelijk te starten, bij het opkomen van de zon. De hele wandeling lang stijg en daal je, met af en toe een vlak stukje. Je wandelt vooral in lage gewassen. Het is een pittige hike en daarom reden te meer om bij warme dagen in de vroege ochtend te starten.
 
Eenmaal aangekomen aan de voet van de Fitz Roy mountain start het echte werk pas. Je stijgt 400m op ongeveer 2,4km en dit is behoorlijk klimmen en zweten. Ik hijg, puf en zweet, maar na een dik uur klimmen bereiken we de top. Van hieruit is het nog een klein stukje wandelen naar de rand van het meer. Nog een laatste klim, waarna het meer stilaan in zicht komt. Tegen onze verwachtingen in is het meer nog volledig bevroren. Normaal gezien is het water helder blauw. Nu volledig wit, bedekt met sneeuw. Het is zo fel dat het pijn doet aan de ogen.
 
De mooiste wandelroutes trails in El Chaltén, hiken Patagonië Laguna De Los Tres El Chaltén Patagonië, mooiste hike Laguna De Los Tres El Chaltén Patagonië, mooiste hike
 
Wat een magnifiek zicht. Foto's kunnen niet weergeven hoe impressionant deze plek in werkelijkheid is. Het is één van de mooiste en meest waanzinnige landschappen die ik tot nu toe mocht waarnemen. Ik ben sprakeloos. Het meer ligt in het midden en wordt omringt door bergen. De spitse toppen van Mount Fitz Roy steken ver boven ons uit. Ondanks de stevige wind is het heerlijk warm op de top en in onze shirt nuttigen we onze lunch, genietend van het uitzicht.
 
Het wandelen richting de top was heerlijk rustig, maar bij het terugkeren beseffen we pas hoe druk deze trail is. We moeten opnieuw via dezelfde weg terug. Een stuk makkelijker, maar wel een heel stuk drukker. In de brandende zon puffen en hijgen de wandelaars zich naar boven. De Laguna de Los Tres is de laatste wandeling die wij deden en maar goed ook; dagen later hebben we nog steeds last van onze knieën. Teruggekomen in het dorp komen we dan ook meteen op kracht met een grote tas koffie en een heerlijk stuk taart.
 
Laguna De Los Tres El Chaltén Patagonië, mooiste hike Mount Fitz Roy Patagonië, El Chaltén Laguna De Los Tres El Chaltén Patagonië, mooiste hike

Loma Del Pliegue Tumbado Trail

Ca. 18 km - 6 tot 8 uur wandelen

Voor ons was de Loma Del Pliegue Tumbado de meest bijzondere hike, welke voor altijd een speciale plek in ons hart heeft. De hike start bij het Visitors Centre en begint eenvoudig en vlak. Je steekt enkele keren het riviertje over en vanaf dan start het stijgen gestaag. Dat maakt deze wandeling zo aangenaam. Het is een vlak pad, we wandelen in het bos en zijn hierdoor de hele tijd beschut tegen zon en wind en bij de vele riviertjes kunnen we onze drinkflessen opnieuw vullen.
 
Eenmaal voorbij het bos komen we in een open groene weide. We hebben een compleet overzicht over het dal en de bergen op de achtergrond. We wanen ons gelijk in een scene van The Sound Of Music. Hier en daar zien we nog wat sneeuwplekken liggen en hoe hoger we komen, hoe meer en dieper de sneeuw. Vooral vlak aan de top is het even klimmen door het witte tapijt.
 Loma Del Pliegue Tumbado El Chaltén Patagonië Loma Del Pliegue Tumbado El Chaltén Patagonië Loma Del Pliegue Tumbado El Chaltén Patagonië
 
Aangekomen aan de top worden we getrakteerd op een wederom fantastisch uitzicht. We zien de drie pieken van Cerro Torre en het meer bij Laguna Torre vanuit een ander -hoger- perspectief. Persoonlijk is dit mijn favoriete uitzicht en wat het des te bijzonder maakt, is het feit dat we er vrijwel alleen zijn. We genieten gelukzalig van onze lunch en besluiten daarna wat foto's te maken met het statief. Mathijs heeft echter andere plannen.
 
Al maanden hield hij het doosje en de belangrijke vraag veilig voor zich, maar deze dag voelde aan als hét perfecte moment. Wanneer ik denk samen foto's te maken, gaat hij plots op zijn knie en vraagt hij mij met hem te trouwen. We huilen beide van geluk en uiteraard is mijn antwoord een volmondige 'JA'! Het was simpelweg perfect. Het moment. De plek. De vibe. Alles klopte! Na het bijzondere moment genieten we nog even na op de berg, alvorens via dezelfde weg terug te keren richting de auto. Met nog zoveel meer kriebels in onze buik en de euforie in iedere vezel van ons lichaam.
 
Loma Del Pliegue Tumbado El Chaltén Patagonië Loma Del Pliegue Tumbado El Chaltén Patagonië
 

Waar te eten in El Chaltén?

 
In het dorpje El Chaltén zijn tal van restaurants te vinden. Wij verbleven hier vijf dagen en zijn vrijwel iedere dag uit eten gegaan. Dit zijn onze aanraders;
 

Patagonicus: Meer gekend voor zijn zelf gemaakte pasta soorten, maar wij genoten hier van een lekkere Bife de Chorizo en een heerlijke fles rode wijn.

La Senyera: hadden we deze plek eerder ontdekt, waren we zeker nog eens teruggegaan! Het restaurant heeft een huiselijke sfeer en de dame is kwestie was zo sympathiek en gastvrij. Wij namen hier allebei een stoofpotje en dit was overheerlijk. Het is tevens één van de goedkopere restaurants in het dorp.

El Muro: wederom een heerlijk restaurant in een fijne setting, maar de prijzen zijn wel een stuk duurder!

La Nieva Cafe: geen restaurant, maar een leuk lunch- en koffieplekje. Wij kwamen hier tijdens onze rustdagen -tussen het wandelen door- en genoten hier van heerlijke koffie en taart! De Orange Merengue taart is écht een aanrader. Om je vingers bij af te likken.

Wat te doen in El Chaltén Mount Fitz Roy Patagonië, El Chaltén

Gratis camper plek in El Chaltén

Wij reisden door Patagonië met een campervan en aangezien het dorp El Chaltén in een nationaal park ligt, is het verboden hier te overnachten. Vlak voor je het dorp binnenrijdt is er een parking gecreëerd voor alle camper-reizigers. Hier kan je met een gerust hart overnachten en wij hadden gelukkig altijd wel een plaatsje tijdens de vijf nachten die wij hier verbleven.
 
Het is een mooi vlak terrein en er is zelfs een toilet aanwezig. Verwacht echter geen échte wc, maar een put in de grond. Ik koos toch meestal voor de vrije natuur. Deze parking ligt aan de overkant van het Visitors Centre, wat handig is als je de volgende dag een wandeling wil maken. Aan het visitor centre vind je ook een kraantje met drinkbaar water.  Heb je liever net wat meer comfort, dan zijn er ook enkele campings in het dorp voor campers en tenten.
 

Beste hotels en hostels in El Chaltén

Er zijn heel wat hotels en hostels te vinden in El Chaltén, voor ieders budget. Voor net wat meer comfort, besloten wij na twee weken in de camper toch een nachtje te boeken op hotel. Dit zijn onze aanraders; van luxe boutique hotels tot charmante hostels.
 
Beste accommodaties hotels en hostels in El Chaltén Beste accommodaties hotels en hostels in El Chaltén Beste accommodaties hotels en hostels in El Chaltén Beste accommodaties hotels en hostels in El Chaltén Beste accommodaties hotels en hostels in El Chaltén Beste accommodaties hotels en hostels in El Chaltén
 
 

 

Meer inspiratie voor je reis door Patagonië

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites