Glacier Exploradores: wandelen op een gletsjer (Patagonië)

Tijdens onze roadtrip op de Carretera Austral in Chileens Patagonië, maakten wij een stop in Puerto Rio Tranquilo. Vanuit dit slaperige dorpje kan je namelijk een wel heel bijzondere tour boeken: hiken op een gletsjer! Nu is het in Patagonië op meerdere plekken mogelijk om een glacier hike te maken, maar omwille van de bereikbaarheid en kostprijs kozen wij voor Glacier Exploradores. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaring met deze gletsjertocht, alsook de reden waarom al dan niet te kiezen voor deze gletsjer!

Wandelen op een gletsjer, wat een avontuur!

In de ochtend verzamelen we met z’n allen aan de office waar we deze tour boekten, om vervolgens te rijden naar het Laguna San Rafael National Park. In het park vind je meerdere gletsjers, waaronder de glacier Exploradores. Dit is de gletsjer die wij vandaag zullen bezichtigen en bewandelen! Bij aankomst regent het zacht, maar dat kan de pret niet drukken! De hike richting de gletsjer start in een weelderig groen bos, waarna we even moeten klauteren over rotsen.

Na een half uurtje genieten van het zonnetje en heerlijke temperaturen, begint het opeens enorm te regenen. We zijn hier gelukkig wel op voorzien en dragen onze regenponcho’s, maar binnen no time zijn onze handschoenen doorweekt. Na het klauteren wandelen we over met stenen en met zand bedekt ijs. Her en der is het opletten, want de niet bedekte stukken zijn gigantisch glad en al snel gaat de eerste tegen het dek.

Het ding met gletsjers is dat ze constant in beweging zijn en hierdoor is er geen specifiek pad. Na ruim twee uur wandelen maken de rotsen plaats voor ijs en is het tijd om onze crampons aan te trekken. Tegen de tijd daar we hier aankomen is het merendeel verstijfd door de koude. Door de natte handschoenen voelen mijn handen aan als ijsblokken en ik voel mij verkleumd tot op het bot. Zelfs de warme thee help maar matig. Ik krijg een extra jas aangeboden, maar heb het alsnog koud. Dat met een shirt, trui, twee donsjassen en regenponcho!

Het wandelen op stijgijzers is net wat anders dan met gewone hikingboots. Even wennen, oefenen en gaan! Het ijs kraakt onder ons gewicht terwijl we blauwe ijsgrotten ontdekken met het puurste water. Wat een fantastische omgeving! Er zijn niet zoveel plekken op de wereld met zoveel ijs, zo weinig toeristen en zoveel avontuurlijke mogelijkheden. Geen wonder dat Patagonië avonturiers al lang in de ban houdt en zo hoog op menig bucketlist staat.

Desondanks kan ik op het moment zelf niet genieten van de schoonheid van deze plek. Mijn lichaam doet pijn door de koude en ik vind het vreselijk. Ik ben alleen maar bezig met mijn fysieke ongemakken en wil zo snel mogelijk terug naar de warme auto. Wanneer ik achteraf naar de foto’s kijk besef ik echter wel hoe bijzonder deze ervaring was!

 

Tips voor het boeken van Glacier Exploradores?

  • Kies een droge dag uit! Het weer heeft enorm veel invloed op de ervaring die je meekrijgt. Door de regen had iedereen het zo koud dat we maar zeer korte tijd op de gletsjer zelf spendeerden, aangezien het ruim twee uur heen en terug wandelen was. Op droge dagen kan je ongetwijfeld meer genieten!
  • In Rio Tranquilo vind je alle tourbureau’s bij elkaar. Stap dus gerust binnen en kijk zelf waar jij je het prettigst voelt voor het boeken van deze tour.
  • Indien mogelijk: neem een thermos thee mee! Toch fijn om je even wat op te warmen.

 

Hoe bereik ik Puerto Rio Tranquilo?

Puerto Rio Tranquilo is een klein dorpje op de Carretera Austral. Per vliegtuig vlieg je hoogstwaarschijnlijk eerst naar Santiago. Reis je via het openbaar vervoer? Dan zal je eerst naar Coyhaique of Puerto Montt moeten gaan en van daaruit kan je een bus nemen richting Puerto Rio Tranquilo.

Het meest praktische is echter een huurauto. Op deze manier kan je de gehele Carrera Austral verkennen tijdens een roadtrip. De afstanden in Patagonië zijn behoorlijk groot, dus wij vonden het persoonlijk wel fijn om een eigen campertje te hebben gedurende 34 dagen, om zo alles te ontdekken. Vrij kamperen is vrijwel overal toegestaan, wat ook een meerwaarde is. Op deze manier bespaar je heel wat op accommodaties en kampeerplekken!

Verblijf je toch liever in accommodaties? Veel keuze is er niet, maar de Terra Luna Lodge is een aanrader. Deze luxueuze Lodge ligt op een uur rijden van Puerto Rio Tranquilo, maar is prijs-kwaliteit beter dan de accommodaties die in Puerto Rio Tranquilo zelf te vinden zijn. Bij deze prachtige Lodge kan je gebruik maken van een outdoor-zwembad, SPA en ontbijt zit inbegrepen in de prijs. Verblijf je toch liever in Puerto Rio Tranquilo zelf? Dan zijn Cabanas Paraioso en Apart Home Costanera de beste keuzes!

Glacier Exploradores vs Glacier Perito Moreno

De Perito Moreno gletsjer in Argentinië is de meest bekende en populaire gletsjer in Patagonië. Hier kan je kiezen tussen de  mini trekking (1,5uur wandelen op de gletsjer) en big ice trekking (3,5 uur op de gletsjer). De prijzen in Argentinië schommelen continu, maar kostprijs bedraagt gemiddeld 300$ voor de mini trek en 500$ voor de big ice trek. Niet goedkoop, wetende dat wij ‘slechts’ 104 euro betaalden voor de Exploradores glacier.

Reis je dus met een kleiner budget? Dan is Exploradores wellicht een betere optie dan Perito Moreno. Echter is die tweede gletsjer een stuk spectaculairder en mooier. De Perito Moreno glacier heeft een oppervlakte van maar liefst 250 km² en Exploradores ‘slechts’ 95 km². Voor de Perito Moreno glacier neem je eerst een boot, waarna je ongeveer anderhalf uur moet wandelen vooraleer je de gletsjer opgaat. Het ijs lijkt op de foto’s die ik zag toch wat ‘properder’, witter en meer impressionant qua uitzicht en vlakte. De meeste tours bieden bij het terugkeren een glas whisky aan met vers gletsjer-ijs!

Voordeel van glacier Exploradores is dat er minder toeristen komen, lunch zat in ons geval inbegrepen bij de prijs én de kostprijs van de tour ligt een stuk lager! De keuze hangt dus af van jouw wensen en budget.

 

Meer Patagonië inspiratie

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

 
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites