De ideale voorbereiding om stressvrij te reizen

Reizen. Het is altijd weer een spannend avontuur, vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Om ten volle te kunnen genieten en stress te vermijden is enige voorbereiding wel handig. Natuurlijk is reizen het fijnst als je niet alles tot in de puntjes vastgelegd hebt – het verrassende aspect maakt het net de moeite waard-. Alleen zou het jammer zijn dat praktische beslommeringen je reis lastig maken. Daarom geef ik zes tips om deze zomer helemaal relaxed op vakantie te vertrekken! De ideale voorbereiding om stressvrij te reizen.

Voorbereiding, planning, reizen zonder zorgen, tips

In Samenwerking met Parkos

Tip 1: parkeer slim

Is het te moeilijk om de luchthaven te bereiken via het openbaar vervoer en reis je met een eigen wagen? Parkeer dan slim en vlakbij de luchthaven van waaruit je vertrekt. Niets zo frustrerend als eindeloos rondrijden op zoek naar een parkeerplaats. Om deze stress te vermijden, is het verstandig om vooraf je plaats te reserveren aan bijvoorbeeld de parking bij Aeroport Charleroi indien je van daaruit vertrekt.

Veel luchthavens bieden speciale parkeermogelijkheden voor de reizigers, zo biedt parking Zaventem de mogelijkheid om lang te parkeren en zijn er shuttle services naar de terminal. Door online te reserveren, ben je zeker van je plekje. Vergeet niet de openingstijden en tarieven van de parkeerfaciliteiten te controleren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

 

Tip 2: arriveer tijdig bij de luchthaven

Je hebt twee type reizigers; zij die last-minute aankomen en zich moeten haasten naar hun reeds vertrekkende vliegtuigEn degene die uren op voorhand arriveren, als eerste in lijn staan bij het inchecken en nog ruim de tijd hebben om een koffietje te drinken. Yep; that’s me! Ik vind het persoonlijk fijner om tijdig te arriveren, zodat ik in alle rust kan inchecken en wachten tot vertrek. Indien er iets misloopt heb je nog voldoende tijd om een oplossing te zoeken.

Zo hadden wij in Colombia geen uitreisticket voor Peru en moesten dit ter plekke nog boeken op de luchthaven. Fijn om te weten dat je op dat moment nog ruim de tijd hebt om een goedkoop vlieg- of busticket te zoeken, zonder enige stress.

Hoe een reis voorbereiden en plannen? Tips om zorgeloos te reizen

Tip 3: controleer vooraf je nodige reisdocumenten

Tijdens onze eerste wereldreis kwam mijn vader op bezoek en reisde ruim een maand met ons mee door Azië. Zijn aankomst in Laos verliep niet zonder slag of stoot. Hij had er even niet aan gedacht dat een paspoort een vereiste was voor reizen buiten Europa! Enkele dagen -en honderden Euro’s later- konden we de reis dan toch met hem verderzetten. Een les waar hij zeker uit geleerd heeft.

Controleer vooraf zéér goed welke documenten je nodig hebt om het land te kunnen betreden. In de meeste gevallen is dit een paspoort voor landen buiten Europa. Voor sommige landen is een visum verplicht (meestal ter plekke te regelen, maar soms ook verplicht vooraf!). Voor de Verenigde-Staten dien je online een Esta aan te vragen en voor Canada dan weer een Eta.

Via diplomatie.België vind je per land een overzicht van de nodige reisdocumenten. 

Tip 4: minimaliseer je bagage

De kunst van het licht reizen heb ik persoonlijk nog niet helemaal onder de knie. Hoe minder bagage, hoe makkelijker om je te verplaatsen van punt A naar B. Ook hiermee kan je best wat stress vermijden! Maak vooral een grondige checklist van essentials en laat alle overbodige zaken thuis. Kies voor veelzijdige kledingstukken die je kan mixen en matchen. Vergeet vooral niet een beetje ruimte in je koffers of backpack over te laten voor souvenirs! Packing cubes zijn voor mij onmisbaar tijdens het inpakken!  

Neem als handbagage een ruime, handige rugzak mee. Zo heb je op de luchthaven je handen vrij en kan je snel overal door. Voor kortere trips van maximaal één week ga ik overigens steeds voor enkel handbagage! Scheelt je een hoop geld, maar ook tijd met inchecken en wachten op de ruimbagage. 

Zorgeloos een reis plannen. Handige tips, voorbereidingen

Tip 5: maak gebruik van handige (reis)apps

Reisgidsen, -boeken en gigantische opvouwbare kaarten meesleuren? Nee toch! Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg apps beschikbaar die je reiservaring een stuk makkelijker maken. Of je nu zoekt naar het beste restaurant, de snelste route naar je hotel of de coolste activiteiten: er is een app voor! Installeer de beste apps op je smartphone nog voor je op reis vertrekt. Al je informatie gewoon in zakformaat? Handig! Dit zijn mijn favoriete reisapps:

 • Travelspend: een duidelijk overzicht van al jouw uitgaven tijdens het reizen
 • Currency: zet de lokale munt meteen om in Euro
 • Duolingo: op spelenderwijs een nieuwe taal leren
 • Maps.ME: offline GPS, welke zelfs de kleinste wandelpaadjes aangeeft
 • Booking.com: je accommodatie zo geboekt!
 • Uber/Grab: een goedkope ’taxi’ boeken tijdens het reizen
 • GGD reist mee: (verplichte) vaccinaties per land + wat te doen bij ongevallen en ziekten
 • Skyscanner: vergelijken en boeken van vluchten
 • Tripadviser: zoektocht naar een goed restaurant en vergelijken van tours
 • iOverlander App: zoek naar wildkampeerplekken tijdens het roadtrippen

Ook reisgidsen kan je vaak downloaden op je smartphone. Zelf maken wij eigenlijk zelden gebruik van reisgidsen, maar verkies ik de (persoonlijke) tips van anderen via reisblogs!

stressvrij op reis. Praktische tips om je voor te bereiden, lange reis te plannen

Tip 6: grote reis? Stippel deze uit!

Bij kleine tripjes ben ik liever flexibel en plan ik niet te veel. Ga ik naar een verre bestemming en/of reis ik voor langere tijd? Dan wil ik ook alles uit deze reis halen en stippel deze reeds grotendeels uit. Dit is hoe ik meestal te werk ga:

 • Ik zoek informatie en inspiratie op andere reisblogs, alsook via Instagram en Youtube
 • De plekken die mij aanspreken zet ik in een word document
 • Vervolgens zet ik al deze plekken op een mapje, om zo een logische reisroute te bepalen.
 • Het word-document vul ik aan met onmisbare activiteiten, mooie uitzichtpunten en soms ook fijne restaurants. Wij boeken op voorhand meestal geen accommodaties, maar ik noteer wel hoeveel dagen we ongeveer nodig hebben per plek, alsook hoe we ons het best kunnen verplaatsen van punt A naar B.

Scheelt een hoop regel- en opzoekwerk tijdens je reis en bijgevolg ook weer wat minder stress! Tip: bekijk hier onze volledige reisroutes ter inspiratie

Uiteraard zijn er nog heel wat zaken die jou kunnen helpen om stressvrij te reizen, maar ik ben er zeker van dat deze tips je alvast op weg helpen. Bon Voyage!

ideale tips om stressvrij een reis te plannen, Belgische reisblog, reisblogger, youngwildfree

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites