Wat kost één maand backpacken in Sri Lanka?

Sri Lanka was onze eerste bestemming tijdens ons grote Azië-avontuur. We hadden geen flauw idee wat we moesten verwachten. Zowel niet van het reizen zelf, als van de kosten. Waar we ook heen gingen, ik had telkens mijn kleine notitieboekje en roze pen bij. Op deze manier kon ik al onze uitgaven volledig bijhouden, tot de laatste eurocent. Ik heb al deze kosten opgesplitst in enkele categoriën zodat ik jullie een duidelijk beeld kan geven hoe duur (of goedkoop eigenlijk) het leven in Sri Lanka is.

Uiteraard zullen deze kosten voor iedereen anders zijn. Jantje slaapt bijvoorbeeld altijd in een mooi hotel met zwembad en gaat dagelijks op restaurant, terwijl Mieke bij de locals gaat eten en in hostels slaapt. Op het eindje van de maand zal het bedrag van Jantje duidelijk hoger liggen dan dat van Mieke. Wij zijn geen Jantje en geen Mieke. We houden van comfort, maar gaan voor zeer goedkope tweepersoonskamers. Eten doen we bij locals, ons verplaatsen met het openbaar vervoer en op activiteiten besparen we niet.

Wat kost één maand backpacken in Sri Lanka? Hier het volledige budget dat wij uitgaven in Sri Lanka!

Vliegticket en Visum

Het vliegticket en Visum heb ik niet meegerekend in het eindbedrag. De prijs van een vliegticket kan namelijk ontzettend veel verschillen in prijs. Afhankelijk van bij welke maatschappij je boekt, waar en wanneer je boekt en of het een heen-terug ticket is, of slechts een enkeltje. Wij betaalden 370 euro per persoon voor ons vliegticket naar Sri Lanka. Een enkeltje wel te verstaan. Dit kan vast goedkoper, maar velen betaalden ook een pak meer dan ons. Het visum voor Sri Lanka kan je online aanvragen, hiervoor betaalden wij 30 euro per persoon.

Budget eten en drinken

Het eten in Sri Lanka is niet duur. Je kan met een klein budget ontzettend lekker gaan eten. Ga je naar de meer toeristische restaurants? Dan ben je gemakkelijk drie keer meer kwijt dan in lokale restaurants. Wij aten praktisch altijd in lokale ‘restaurantjes’ en af en toe ook streetfood. We zijn uitzonderlijk enkele keren iets duurder gaan eten, maar dit was nog steeds goedkoop naar Westerse normen. Ontbijt was zelden inbegrepen bij onze accommodatie, dus wij gingen drie keer per dag uit eten. Af en toe aten we ook iets tussendoor of kochten we koekjes en fruit voor onderweg.

Wij dronken vooral veel water en thee, zelden frisdrank. Onze goedkoopste maaltijd inclusief drank kostte 40 cent per persoon en dan heb ik het niet over ontbijt, maar een volwaardige maaltijd. Voor onze duurste maaltijd inclusief drank, betaalden wij 3 euro per persoon. Wekelijks waren wij gemiddeld 60 euro kwijt per persoon, aan eten en drank. Wat dus neerkomt op 8,50 euro / dag.

Accommodatie

Wij sliepen basic, maar comfortabel in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Zeer uitzonderlijk hadden we een gedeelde badkamer en eenmaal sliepen we in een hostel, aangezien we geen goede kamer vonden voor een schappelijke prijs. We sliepen ook tweemaal in een hotel. We hadden het gerust goedkoper kunnen houden door dagelijks in een hostel te slapen. Maar aangezien een tweepersoonskamer vaak maar 2 euro meer kost (dus één euro per persoon) verkozen we deze toch boven een slaapzaal. Op deze manier hadden we wat meer comfort en uiteraard privacy.

Reizen met twee komt vaak goedkoper uit dan alleen, je kan de kosten van een tweepersoonskamer namelijk gewoon delen. Dit komt meestal véél goedkoper uit dan één bed in een hostel of dorm. Voor onze goedkoopste kamer betaalden wij vijf euro per nacht. Onze duurste kamer had een prijskaartje van 19 euro per nacht. Per week waren wij gemiddeld 75 euro kwijt aan onze accommodatie, wat neerkomt op 11 euro per nacht. Dit is per persoon dus slechts 5,50 euro / dag.

Transport

Het openbaar vervoer is echt fantastisch in Sri Lanka. Je geraakt letterlijk door heel het land per bus of per trein. Wij hadden wat ongeluk met de treinen, aangezien deze een hele week hebben gestaakt. We hebben dus vooral gebruik gemaakt van de bussen, wat gemiddeld tussen de 5 cent en 1,50 euro kost voor een ritje (waarvan de langste 7 uur duurde). De keren dat wij een tuktuk namen kan je op twee handen tellen. Velen maken ook gebruik van een privé chauffeur die hen door heel het land voeren. De prijs voor een privé chauffeur valt vrij goed mee en is ideaal als je veel wil zien, in een relatief korte periode. Gemiddeld waren wij 11 euro/p.p kwijt per week. Dit komt dus neer op 1,50 euro per dag. Reken wel dat wij meer dan 1000KM hebben afgelegd tijdens onze reis. Dit is dus een zeer mooi bedrag.

Activiteiten

Wij hebben praktisch alles gedaan wat we wouden doen en alles bezichtigd wat we wouden zien. Onze grootste kosten zijn uiteraard naar activiteiten gegaan. Je kan een land bezoeken en helemaal niets doen, dan wordt het wel heel erg goedkoop. Maar dat lijkt mij nu ook niet bepaald fijn. Wanneer ik in een land ben, wil ik absoluut niets missen. In het geval van Sri Lanka heb ik slechts het gevoel één ding gemist te hebben en dat is het snorkelen met walvissen. Dit koste echter 700$ (met z’n twee) en was dus ferm over ons budget. Hier een kort overzichtje van de activiteiten die wij hebben gedaan en de prijs per persoon.

  • Horton Plains: 24 euro
  • Adam’s Peak: 1,25 euro
  • Botanical Garden Kandy: 8 euro
  • Pidurangala Rock (Sigiriya): 2,70 euro
  • Polonnaruwa: 22 euro
  • Surfen: 3 euro
  • Yala National Park: 30 euro
  • Udawalawa National Park: 27,50 euro
  • Buduruwagala: 1,70 euro
  • Gregory Lake: 1 euro
  • Enkele keren gaan duiken: 90 euro
  • Tsunami museum, andere tempels, etc;: Bij de 3 euro

Mathijs behaalde ook nog zijn PADI open water, welke ongeveer 365 euro kostte. De prijs van deze duikcursus heb ik niet verrekend in het eindbedrag.

Extra uitgaven

We hadden enkele extra uitgaven, waar we niet op voorzien waren. Mathijs bleek nierstenen te hebben en we hebben hiervoor dan ook enkele ziekenhuizen bezocht, alsook medicatie aangekocht. Verder hadden we nog enkele kleine aankopen, waaronder een regenponcho, twee broeken, ontsmetting voor de handen, etc;.Het bedrag van onze extra uitgaven bedroeg 33 euro in totaal.

Wat kost één maand backpacken in Sri Lanka?

Het bedrag dat wij uitgaven in Sri Lanka bleek lager te liggen dan verwacht. We hebben alles gedaan dat we wouden doen, we hebben een zéér groot deel van het land gezien, telkens op goede plekken geslapen en absoluut niet als een kluizenaar geleefd. In totaal spendeerden wij 518,50 euro / p.p. voor een hele maand! Dit komt neer op 17,80 euro per dag. Wij zijn ontzettend tevreden met dit bedrag, aangezien ons budget 20 euro per dag bedroeg. Voor één maand backpacken, inclusief vliegticket en visum betaalden wij dus 918,50 euro!

 

Meer budget overzichtjes

 

Meer budget inspiratie




2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites