Budget – Hoeveel kost een roadtrip door West-Amerika?

Toegegeven, de Verenigde Staten zijn niet meteen de goedkoopste vakantiebestemming, al hoeft het ook niet reteduur te zijn. Ook met een kleiner budget is het mogelijk om de roadtrip van je leven te maken door het mooie Amerika. En dat bleek niet eens zo moeilijk! Na zeven maanden reizen door Azië was ons budget aanzienlijk gekrompen, maar zelfs hiermee was het nog prima om een maand rond te tjollen door de mooiste nationale parken, verrassende steden en verlaten en eindeloze wegen.

Zoals gewoonlijk pende ik ook hier elke eurocent neer die we uitgaven, om jullie een duidelijk overzicht te geven over de kosten voor het roadtrippen door West-Amerika en de tips om het zo goedkoop mogelijk te houden. Helaas gooide mamalief dit kostbare papiertje weg… waardoor ik geen exacte bedragen kan meegeven. Wat kost een maand roadtrippen door West-Amerika? Ik probeerde het toch zo goed en exact mogelijk neer te schrijven. On y va!

Munteenheid in de Verenigde-Staten

In de Verenigde-Staten betaal je met de Amerikaanse dollar. Wij zijn zelf klant bij Argenta, welke nog steeds de meest gunstige wisselkoers heeft wat betreft het afhalen van geld wereldwijd. Tot november 2018 haalden wij OVERAL ter wereld gratis geld af, wat uiteraard mooi meegenomen was tijdens onze wereldreis. De banken waar je geld afhaalt kunnen zelf wel nog een kleine fee aanrekenen. Ondertussen rekent ook Argenta geld aan om geld in het buitenland af te nemen, maar dit bedrag ligt zeker niet hoog. In Amerika is het interessant om een visakaart te hebben. Het huren van een auto en heel wat andere aankopen ter plekken betaal je namelijk beter met een visa. De wisselkoers varieert natuurlijk naargelang de dag, 1$ is ongeveer 87 cent.

 

Visum/ESTA en vliegticket Verenigde-Staten

Wij vlogen vanuit Bali naar LA, een rit met twee overstappen in Java en China, die maar liefst dertig uur duurde. De prijs van ons vliegticket lag ook wat hoger, dan wanneer je gewoon uit België zou vliegen. Voor onze vlucht van Bali naar Los Angeles betaalden wij ongeveer 487 euro per persoon. Onze terugvlucht van Los Angeles naar België, met tussenstop in Ijsland, kostte ons ongeveer 441,5 euro per persoon. In totaal spendeerden wij dus 928,5 euro per persoon aan vliegtickets. Dat is vrij duur en kan een stuk goedkoper, afhankelijk wanneer je vertrekt. Ik zocht het even voor jullie op en je kan al prima retour vliegen voor 400 euro per persoon!

Voor Amerika te bezoeken moet je online een ESTA aanvragen, dit is vrij makkelijk om zelf te doen. De kostprijs voor een ESTA bedraagt 14$, oftewel zo’n 12 euro per persoon. Met een ESTA kan je maximaal drie maanden verblijven in de Verenigde Staten. Zorg dat je deze ESTA aanvraagt op deze officiële website, andere websites vragen er namelijk makkelijk meer dan het dubbele voor!

 

Auto huren in Amerika

Wij huurden gedurende een volledige maand een auto. Wij kozen voor een iets comfortabeler model, aangezien je hier toch de nodige kilometers mee aflegt. Meer dan 6500 kilometer om precies te zijn, dat doe je liever niet in een kleine wagen zonder airco. Wij kregen een prachtige SUV Hyundai en huurde deze via een vergelijkingssite bij Alamo . Doordat wij beiden op het moment van onze reis jonger dan 25 jaar oud waren, betaalden we hier een serieuze extra kost voor, namelijk de welbekende “Young drivers fee”. Deze fee is soms wel evenveel dan de huur van de auto zelf. SLIK. Wij vonden gelukkig een goede deal, waarvoor we de auto mét fee huurden voor 1195 euro, dit komt neer op nog geen 40 euro per dag. Wij namen geen extra verzekeringen, aangezien wij zelf al een zeer goede reisverzekering hadden afgesloten in België. Hiermee waren we ook verzekerd voor auto ongevallen.

Eten en drinken

Wij gingen vrijwel nooit uit eten tijdens deze trip en dat heeft ons ontzettend veel geld bespaard. Zelf je inkopen doen en koken is een stuk voordeliger. Wij deden een tweetal keren per week inkopen bij Walmart, waar we alles namen waar we zin in hadden. Wij gingen voor veel vers fruit en groenten en af en toe een stukje kip of vis. Qua tussendoortjes namen wij ook veel lekkernijen mee, hierbij keken we niet op een euro. Mijn favoriete verslaving in Amerika was “Kombucha”, niet het goedkoopste drankje, maar wat heb ik hiervan genoten! Je kan dus makkelijk nog goedkoper eten en drinken dan wij al deden, door te kiezen voor (goedkope) blikvoeding en instant maaltijden. Om de drie-vier dagen haalden wij één à twee zakken ijs bij Walmart om onze koelbox en de inhoud ervan lekker koel te houden. Zeker nodig in de hitte! We zijn ook enkele keren uit eten geweest; “International House of Pancakes” en een buffet in Las Vegas mag je namelijk écht niet overslaan. Hoeveel wij precies uitgaven voor eten kan ik helaas niet meer terugvinden. Inkopen doen is wel net iets goedkoper dan hier in België!

America the beautiful pass: toegangsticket tot de Nationale Parken

Wanneer je van plan bent meerdere parken te bezoeken tijdens je trip, raad ik zeker aan om een “America the Beautiful pass’ te kopen. Met deze pas mag een voertuig met alle inzittende gedurende een jaar vrijwel alle nationale- en staatsparken bezoeken. Heel handig! De pass kan zelf gebruikt worden door twee gezinnen, dus na gebruik zou je deze eventueel nog kunnen doorverkopen aan een ander gezin, indien zij binnen het jaar nog zullen roadtrippen door Amerika. Voor deze pass betaal je 80$ oftewel zo’n 70 euro.

Aankopen

Wij hebben heel wat spulletjes aangekocht bij Walmart om te kamperen. Gaande van een tent (wij namen de goedkoopste, maar ik raad aan toch een iets grotere te nemen), een goede koelbox (heel belangrijk! Neem niet de goedkoopste), een opblaasmatras, kampeerstoeltjes, een tafel, kookgerei, een kookvuurtje, twee bidons voor water (je zit soms dagen zonder water of douche, dus ik raad minstens twee bidons aan om je te kunnen wassen, tanden poetsen, te drinken, de afwas doen en te kunnen koken;) Verder kochten we nog een grote bak waar we de afwas in deden, onze kledij in wasten en onszelf ook mee konden opfrissen. We hadden enkele volle karren bij Walmart en daarbij ook een dikke rekening. Kampeerspullen kopen komt echter nog steeds veel goedkoper uit, dan wanneer we een maand zouden moeten betalen voor accomodaties. Na deze maand verkochten we nog heel wat spullen via een tweedehands site in Amerika, waarbij we zo’n 50 euro terugverdienden. De rest van onze spullen (o.a. tent;) gaven we aan een instantie voor daklozen en arme gezinnen.

Verder kocht ik in Amerika ook nog heel wat mooie schoenen in outlet winkels, producten bij Sephora, en enkele souvenirs. Hoeveel we in totaal uitgaven kan ik helaas ook niet terugvinden (BEDANKT MAMA!). 

Kamperen en accomodaties

Onze eerste twee nachten in LA, alsook de laatste nacht in LA boekten wij een accommodatie bij Airbnb. Voor deze accomodaties betaalden wij zo’n 40 euro per nacht. Krijg nu 30 euro gratis wanneer je je aanmeld op airbnb! In Las Vegas en nabij Santa Cruz leerden wij enkele toffe mensen kennen, waar wij gratis bij mochten overnachten. In totaal verbleven we daar acht dagen, dus dat was ook weer mooi meegenomen. Qua kampeerplekken maakten wij gebruik van de app “WikiCamps USA” waar je alle kampeerplaatsen in de buurt kan vinden.

Meestal gingen wij wildkamperen in Amerika, waardoor we niets betaalden voor onze kampeerplek. Gratis én legaal kamperen in Amerika is helemaal niet zo moeilijk, zelfs in het Grand Canyon national park  is dit mogelijk!  Af en toe gingen we wel voor een betalende kampeerplek voor wat meer comfort, een douche, of omdat dit gewoonweg de enige optie was. Onze goedkoopste kampeerplek kostte ons ongeveer 12 euro, voor de duurste kampeerplek betaalden wij 33 euro.  

Wat kost een maand roadtrippen in Amerika?

Hoewel ik mijn belangrijke papiertje met uitgaven niet meer heb, weet ik wel nog precies hoeveel wij ongeveer hebben uitgegeven. In totaal spendeerden wij zo’n 2300 euro per persoon voor een volledige maand in Amerika. Dit is inclusief vliegtickets, het huren van een auto en alle kosten en uitgaven in Amerika. Dit komt neer op ongeveer 74 euro per dag, per persoon.

Een goedkope reis is dit zeker niet, al vind ik dat wij het wel zeer goedkoop hebben aangepakt. Ik hoor namelijk van bepaalde mensen dat zij makkelijk een 3000 tot 4000 euro uitgaven per persoon. Gratis kamperen en zelf koken kan dus al een hoop schelen in kosten! Onze reis door Amerika was in elk geval elke eurocent meer dan waard.

 

Meer inspiratie voor een roadtrip in West-Amerika

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Inspirerende verhalen

3 Comments

  1. Pingback : Kosten rondreis Florida in 2 weken - Lies rond de wereld

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites