Cultuur opsnuiven in Polonnaruwa

Polonnaruwa is één van de oudste koningssteden van Sri Lanka en bevat ongetwijfeld de mooiste ruïnes van heel het land. Polonnaruwa is gelegen in de culturele driehoek en geloof mij maar op mijn woord, je mag deze plek écht niet overslaan. Net zoals in Anuradaphura vind je hier gigantische boeddha beelden, stoepa’s en tal van andere ruïnes die een duidelijk Hindoeïstische invloed (van de Tamils) hebben. Deze stad is jonger dan Anuradaphura, waardoor alles veel beter bewaard is gebleven. De meeste verkiezen dan ook deze stad. Er is bovendien ook veel meer diversiteit. Dit was ongetwijfeld één van de hoogtepunten tijdens onze reis in Sri Lanka.

Rondlopen in Polonnaruwa is even terugkeren in de tijd. Bijna 1000 jaar geleden werd Polonnaruwa de tweede koningsstad van Sri Lanka. Rond 1070 na Christus werd het land vanaf deze plek geregeerd. Zoals je kan lezen is deze stad bijzonder oud, toch is alles nog in een bijzonder goede staat. We slenteren rond in de stad en bekijken de vele bouwwerken. Mijn fantasie neemt de bovenhand en ik probeer mij voor te stellen hoe het er bijna 1000 jaar geleden uitzag. Hoe was het leven hier, welke mensen woonden er en waar hielden zij zich mee bezig? Het lijkt wel een teletijdsmachine die je teleporteert in de geschiedenis.

 Hoe Polonnaruwa bezichtigen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om Polonnaruwa te bezichtigen. De goedkoopste is uiteraard te voet, al raad ik dit niet bepaald aan. De site is zo uitgestrekt en groot, dat je véél te véél kilometers zal moeten wandelen. Ik vrees zelfs dat je nooit alles zal kunnen zien op één dag, of je moet een snelwandelaar zijn.

De beste optie naar mijn mening is het huren van een fiets. Voor een volledige dag betaal je 2 euro en op deze manier kan je alles bezichtigen op je eigen tempo, wat ontzettend fijn is. Wij deden zelf ook alles met de fiets en hebben hier zes uur over gedaan.

Een laatste optie is een tuk tuk driver. Voor ongeveer tien euro rijdt hij je rond doorheen heel de site en toont je de belangrijkste plekjes. Je kan een tuk tuk delen met drie personen, dus de prijs valt best nog mee. Een tuk tuk driver doet ongeveer 3 a 4 uur over de gehele tour en dat is de reden dat wij hier niet voor gekozen hebben. Met een fiets heb je zelf de vrijheid om te gaan waar je wil en je kan de tijd nemen die je nodig hebt.

Niet te missen in Polonnaruwa

1.    Royal Palace

Het koninklijke paleis van de koning was ooit een gigantisch bouwwerkt van maar liefst zeven verdieping hoog. Hoewel er vandaag de dag nog slechts enkel muren van overschieten, blijft het toch indrukwekkend om te zien.

2.    Vatadage

Deze stoepa is ongetwijfeld één van de mooiste bezienswaardigheden in Polonnaruwa.De stoepa heeft een diameter van 18 meter en je hebt vier ingangen waarbij je zicht hebt op de boeddha’s. De muren, vloer en trappen zijn prachtig en zeer gedetaillerd versierd.

3.    Rankot Vihara

Deze bruinachtige stoepa is niet meteen de allermooiste. De koepel is echter zo groot, dat deze best wel indrukwekkend is om even rond te lopen.

4.    Hatadage

Ook deze ruine was ooit een behoorlijk grote tempel. Niet bijzonder veel te zien, maar het geheel ziet er echt ontzettend knap uit.

5.    Gal Vihara

Hier vind je een ontzettend grote liggende en rechtstaande boedha, welke voor velen blijkbaar het hoogtepunt is. Ikzelf vind dit niet héél erg bijzonder, maar het feit dat de boeddha’s hier rechtstreeks uit de rots zijn gehakt, is toch best indrukwekkend.

6.    De Nissankamalla Lion throne

Deze troon vind je vlak naast het museum en hier zijn wij onze route gestart.

 Wat kost Polonnaruwa?

Een entreekaartje kost 25$ per persoon. Dit is vrij duur, maar het is het absoluut waard. Wij hebben een hele dag genoten en het is prachtig om te zien hoe goed deze ruines bewaard zijn gebleven. De vele aapjes die over de ruines lopen, maken het geheel alleen nog maar spectaculairder.

Waar te verblijven in Polonnaruwa?

Ayame Guesthouse was werkelijk een fantastische plek om te verblijven. De kamer was klein, maar zeer netjes en gezellig ingericht. Het is bovendien één van de enige plekken waar we echt goed internet hadden. De guesthouse wordt gerund door een ontzettend lief gezin. Je kan hier ook goedkoop (goede!) fietsen huren. Mathijs en ik waren beiden ziek de laatste dag en de vader stelde meteen voor om ons te brengen naar de bushalte. Super lief. Ook het ontbijt dat inbegrepen is, is top!

Meer fijne accomodaties? Boek deze via booking! 

Goedkoop reizen naar Sri Lanka? Vind de goedkoopste tickets op Skyscanner! 

Zet je reis door Sri Lanka verder

 

Meer inspiratie opdoen



Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites