Budget – Hoeveel kost zes weken backpacken door de Filipijnen?

De Filipijnen was tot nu toe het allermooiste land dat we bezochten. Zoals ik al tientallen kerenheb vermeld in mijn vorige blogberichten, zijn de Filipijnen hét paradijs op aarde. Het kraakheldere water, de fantastische eilandjes, het rijke onderwaterleven, de sfeer, de natuur en zoveel meer. Buiten het eten waren de Filipijnen voor ons pure perfectie, maar wat kost dat nu, reizen door de filipijnen?

Uiteraard hangt veel af van je eigen interesses en jouw manier van reizen. Slaap je in resorts of vind je het niet erg om af en toe in een zeer basic kamertje te slapen? Ga je elke dag op restaurant of eet je bij de locals? Ga je net als wij gaan duiken en eilandhoppen of doe je liever niet al te veel activiteiten? Hoeveel kost zes weken backpacken door de Filipijnen? Wij reisden zelf eenenveertig dagen door de filipijnen en dit was ons budget!

Munteenheid in de Filipijnen

In de Filipijnen betaal je met de Peso. De wisselkoers veranderd uiteraard dagelijks, maar 1euro komt neer op ongeveer 63,70 Peso. Bij de meeste ATM’s betaal je een fee bij het pinnen van geld. Wij haalden telkens het hoogste bedrag af en betaalden gemiddeld 3-4 euro fee. Wij zitten beiden bij Argenta en voor onze bank betaalden wij niets. Geld afhalen bij Argenta is gratis, wereldwijd.

Visum en vliegticket

Het visum voor de Filipijnen is gratis voor de eerste dertig dagen. Wijzelf verbleven er langer en betaalden 49 euro per persoon om ons visum te verlengen. Wij vlogen uiteraard niet vanuit België, maar wel vanuit Thailand. Voor een enkel ticket betaalden wij 192,79 euro per persoon.

Eten en drinken

Het eten was in de Filipijnen net iets duurder dan in de andere Aziatische landen waar wij door hebben gereisd. In de Filipijnen kan je heel veel Westerse gerechten verwachten, zeg maar typisch Amerikaanse gerechten. Veel frieten, veel burgers, alles gefrituurd, vreselijk vond ik dat! In grote steden waren er ook (bijna) geen restaurantjes te vinden, enkel grote ketens! Wij zijn zoveel mogelijk lokaal gaan eten oftewel in vegetarische restaurantjes.

Alcohol consumeerden wij niet. Dit scheelt alweer in je budget. Wij dronken meestal water, fruitshakes, kokoswater en thee. In totaal gaven wij met z’n tweetjes 437,21 euro uit, wat dus neerkomt op 218,60 euro per persoon. Dit is gemiddeld 5,33 euro per dag. Minder dan verwacht en dus nog steeds geschikt voor budgetreizigers!

Accomodaties

De accomodaties in de Filipijnen vonden wij over algemeen iets minder fijn. Op populaire plekken betaal je best veel voor een minuscuul kamertje, waar maar net een tweepersoonsbed in past. Wij hebben enkele keren in zo’n klein ‘stalletje’ geslapen, waar wij veel te veel geld voor neertelden. Anderzijds hebben we op minder populaire/dure plekken wel in zeer mooie en grote kamers geslapen voor weinig geld. De laatste twee nachten sliepen wij zelfs in Cebu City in een fantastisch luxe hotel, voor ontzettend weinig geld! Dit voelde echt als een prinsessenkamer!

Uiteraard zijn er ook prachtige resorts te vinden in de Filipijnen. Wanneer je liever iets meer luxe hebt, zal je eindbedrag uiteraard ook een stuk hoger liggen! In totaal spendeerden wij 528,54 euro voor negenendertig nachten in een tweepersoonskamer, dit komt dus neer op 13,55 euro per nacht. Wij splitsen alles door tweeën, dus voor ons is dit 6,77 euro per persoon/per nacht! Dit valt dus nog steeds mooi binnen een klein budget.

Transport

Transport in de Filipijnen is net iets gecompliceerder, daar je met zoveel eilanden zit. De populairste eilanden liggen bovendien nog eens ver uit elkaar. Je kan transport zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil. Wijzelf namen slechts één binnenlandse vlucht en deden alles met een ferry, soms zelfs de goedkoopste ferry/boot die we vonden! In grote steden kan je je verplaatsen per taxi, jeepny, brommertaxi’s en soms tuk tuks. Wijzelf kozen regelmatig voor de jeepny indien mogelijk en voor lange afstanden boekten wij vaak een grab!

Op kleine eilandjes verplaatsen wij ons per tuk tuk en indien mogelijk huurden wij zelf een brommer. Op deze manier kan je lekker veel zien voor weinig geld! In Palwan verplaatsen wij ons ook vaak van stad A naar dorp B per mini van. In totaal gaven wij samen 424,60 euro uit aan onze binnenlandse vlucht, ferry’s, boten, taxi’s, tuk tuks, brommers, jeepny’s, bussen, etc; Dit komt dus neer op 212,30 euro per persoon en is daarbij een dus iets grotere uitgave. Dit maakt dat vele backpackers on a budget, de Filipijnen ook overslaan.

Activiteiten

In de Filipijnen is er zoveel te doen en dat neemt toch wel weer een grotere hap uit het budget. Ik zette al onze activiteiten met de prijs op een rijtje. Alles uitgerekend per persoon.

In totaal gaven wij dus 206,68 euro per persoon uit aan activiteiten.

Aankopen

Een zeepje hier, een tandenborstel daar, medicijntjes, zonnecrème, ziekenhuiskosten, waterschoentjes, drybag, etc; Wij hebben altijd wel iets nodig! Uiteraard zitten hier ook grote bedragen bij die je niet standaard uitgeeft op reis. In totaal gaven wij ruim 300 euro uit aan deze zaken. Ik rekende dit bedrag niet aan bij het totaal bedrag, aangezien jij misschien wel helemaal niets koopt!

Totaal

Spannend! Hoeveel gaven wij in totaal nu uit gedurende eenenveertig dagen oftewel zes weken, tijdens onze reis door de Filipijnen? In totaal spendeerden wij 950,85 euro per persoon gedurende eenenveertig dagen. Dit is inclusief verlengde visum, eten en drinken, accomodaties, transport, alsook de binnenlandste vlucht en alle activiteiten. Aankopen en de heen en terugvlucht van/naar de Filipijnen zijn niet inbegrepen bij deze prijs. Wij zijn best geschrokken van dit bedrag en dat op de positieve manier!

Wij dachten namelijk dat wij de duizend al ver voorbij waren. De Filipijnen bleken uiteindelijk dus toch iets goedkoper dan wij zelf aanvoelden! Qua dagbedrag zitten wij aan 23,77 euro per persoon, per dag, wat dus mooi binnen ons budget (20-25 euro/dag) valt! Dit kan echter nog goedkoper, wanneer je alleen maar lokaal eet, in hostels slaapt en niet al te veel dure activiteiten doet. Uiteraard kan dit ook nog een stuk duurder, met al die prachtige resorts om je heen en die lekkere, gezellige restaurants en barretjes!

Hoeveel kost…

Inspirerende verhalen

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites