Budget – Hoeveel kost een maand backpacken door Laos?

Onze maand backpacken door Laos zit er ondertussen al eventjes op, maar wat heeft dat nu gekost? Ik hield al onze uitgaven tot op de laatste cent bij en dit is het resultaat. Wat kost een maand backpacken door Laos? Daar kan ik uiteraard geen juist antwoord op geven, maar wel een indicatie. Eet je bij locals of kies je voor een Westerse maaltijd? Slaap je in hostels, guesthouses of kies je voor mooie resorts? Wij zijn reizigers die graag comfortabel reizen, al letten we wel op onze centen! Hier ons complete budget dat we spendeerden tijdens een maand backpacken door Laos.

Vliegticket en Visum Laos

Vliegtickets naar Laos kunnen behoorlijk schelen in prijs. Afhankelijk van wanneer je boekt en bij welke maatschappij. Wij vlogen vanuit Sri Lanka en betaalden 307 euro voor ons vliegticket, wat dus enorm duur is, aangezien we binnen Azië vlogen. Mijn vader is ons komen bezoeken en voor iets meer dan 400 euro vonden we een enkeltje naar Laos (vanuit België). Bij aankomst krijg je een visum on arrival voor 30 euro (te betalen in USD op de luchthaven). 

Goedkope vliegtickets? Wij boeken steeds by Skyscanner!

Budget eten en drinken

De uitgaven van ons eten en drinken verschilden nogal van week tot week, afhankelijk van waar we verbleven. Wij aten telkens lokaal en eigenlijk nooit Westers. In Luang Prabang aten wij het goedkoopst en bovendien het lekkerst, de avondmarkt is echt een aanrader!  Qua drank hielden we het bij water en af en toe frisdrank of bier. Gemiddeld spendeerden wij een 75 euro per week aan eten, wat dus neerkomt op 37,50 euro per persoon. Voor 5 euro per dag/per persoon kan je dus prima eten!

Accommodaties in Laos

Over het algemeen sliepen wij in comfortabele tweepersoonskamers. Heel erg basic, maar netjes en comfy. Sommige plekken waren iets minder comfortabel. Tijdens de Thakhek loop hadden wij het bijvoorbeeld ontzettend koud en sliepen wij in een bungalow, die eerder leek op een paardenstal. De wind kwam er gewoon doorheen. Enkele keren hadden wij ook een mooiere en ruimere kamer. Onze duurste kamer koste ons 17 euro per nacht, terwijl de goedkoopste kamer 6 euro was. Gemiddeld spendeerden wij 12 euro per nacht voor een tweepersoonskamer. Aangezien wij de kosten delen, is dit voor ons dus 6 euro per nacht. Let wel op: dit kan goedkoper! Wij vierden Kerst en Nieuwjaar in Vang Vieng en Luang Prabang, deze plekken zijn vast goedkoper buiten de feestdagen.

Op voorhand je accomodaties boeken? Dan is Booking.com jouw beste vriend! 

Transport in Laos

Het transport in Laos was iets duurder dan wij verwacht hadden. Daar het in Sri Lanka zo goedkoop was, was dit voor ons toch even schrikken. Wij maakten vooral gebruik van bussen en mini vans voor lange afstanden. Een Tuk Tuk namen wij zelden. Af en toe huurden wij ook een fiets en tijdens de Thakhek loop uiteraard een scooter. Naar 4000 islands ga je per boot. Transport kostte ons ongeveer 35 euro per week/per persoon.

Budget Activiteiten

In Laos deden wij toch enkele activiteiten, waaronder één zeer dure activiteit die een serieuze hap uit ons budget nam. Hier een overzicht met alle activiteiten die wij deden, prijs per persoon berekend:

  • COPE museum: 2,50 euro
  • Varen door een Cave: 6 euro
  • Cool pool: 50 cent (parking voor scooter, de pool is gratis)
  • Kayakken. / Cave tubing / blue lagoon: 15 euro
  • Berg beklimmen: 1 euro
  • Royal palace: 3 euro
  • Phu Si heuvel: 2 euro
  • Pak ou Cave: 10 euro
  • Watervallen: 2 euro
  • Dolfijnen spotten: 3,50 euro
  • Gibbon experience (elke eurocent meer dan waard!): 300 euro

Zoals je ziet is de Gibbon experience onze grootste uitgave. Toch raden wij zeker aan een tour te boeken bij deze organisatie. Dit was zonder twijfel (letterlijk en figuurlijk) ons grootste hoogtepunt.

Aankopen in Laos

Tijdens onze reis door Laos kochten wij heel wat dingen aan. Souvenirs, DEET, prullaria, kledij, etc; Samen spendeerden wij meer dan 100 euro met z’n tweetjes.

Totaal

Hoewel onze uitgaven heel erg hoog leken te zijn, in verhouding met Sri Lanka, bleek ons eindbedrag best mee te vallen. De gibbon experience maakt het uiteraard duurder, maar ook meer de moeite waard. Dit is namelijk dé reden dat wij wouden reizen door Laos. In totaal gaven wij iets meer dan 800 euro uit per persoon. Sla je de gibbon experience over? Dan kom je prima rond met 500 euro per persoon. Een maand backpacken in Laos hoeft dus zeker niet duur te zijn! Wij hebben alles gedaan wat wij wouden doen en niet het gevoel dat we iets gemist hebben, laat staan dat we ons tekort hebben gedaan op vlak van accommodatie of eten. Wij hebben onze buikjes altijd rond gegeten en sliepen over het algemeen telkens in een goede guesthouse. Zeer tevreden dus met dit bedrag!

Meer Budget blogs

 

Inspirerende verhalen

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites