Alles wat je moet weten over de Thakhek Loop

De Thakhek loop is voor velen het hoogtepunt van hun reis in Laos. Dit is een drie- of vierdaagse rondrit per motor, die je langs heel wat prachtige plekken in Laos brengt. In dit artikel vertel ik jullie alles wat je moet weten over de Thakhek Loop!

Voorbereiding voor de Thakhek Loop

De stad Thakhek is ontzettend makkelijk te bereiken via een bus, dit is tevens de goedkoopste manier. Zorg dat je tegen de late namiddag aankomt in Thakhek en ga onmiddellijk naar een motor verhuurbedrijf. Er zijn twee zeer bekende, namelijk Wang Wang motor rental en Mad Monkey. Je kan ze best beiden even bezoeken en kijken waar jij je zelf het beste bij voelt en welke je voorkeur heeft. Wijzelf kozen voor Wang Wang rental, aangezien wij absoluut wouden rijden met een Qbix en deze bij Mad Monkey allemaal verhuurd waren. De Qbix zijn zeer fijne motors, ook ideaal voor beginners. Ze zijn comfortabel en rijden prima, ik zou dus zeker voor zo’n motor gaan! De meeste zijn ook nog vrij nieuw, aan de kilometers en het toestel te zien, was er ons nog maar één persoon voorgegaan! Reserveer je motor voor de dag(en) er op.

Tip: Vergeet zeker geen foto’s te nemen van kleine schrammetjes of deuken op de motor. Verhuurders durven je achteraf wel eens geld aan te rekenen voor schrammen of deuken die reeds op de motor zaten. Op deze manier heb je bewijs.

Wanneer je er op uit trekt de volgende dag (wij zijn gestart in de ochtend, maar het kan eigenlijk wel wat later!) kan je je bagage gratis achterlaten bij het verhuurbedrijf. Vergeet zeker niet je waardevolle spullen mee te nemen en je bagage op slot te doen. Wijzelf hebben een Ikea Frakta tas en deze is ideaal! Onze backpack past er net in, we kunnen deze op slot doen en onze bagage blijft proper en veilig tijdens vlieg- en busritten of tijdens het achterlaten van je bagage.

Tijdens onze tocht boekten we geen accomodaties op voorhand, maar keken dagelijks waar we uitkwamen. Wij hebben zonder moeite telkens een goedkope slaapplek gevonden.

Voor wie geen motorrijbewijs heeft: de kans dat de politie je kan tegenhouden is vrij groot. Probeer zo snel mogelijk het centrum uit te rijden. Wij gingen zelf nog even tanken en hierbij werden we tegengehouden door de politie. De boete kost je vijf euro, je mag vervolgens wel gewoon doorrijden! Geen ticket of bewijs van betaling… dit is corrupt tot en met.

Een handige paklijst voor je Thakhek Loop

 • 1 extra shirt en losse broek
 • Ondergoed voor drie dagen
 • Een microvezel handdoek
 • Toiletgerief (minimun)
 • WC papier
 • Camera, geld en andere waardevolle spullen
 • Opladers die je eventueel nodig hebt
 • Een lakenzak
 • Warme kledij (thermisch ondergoed, warme trui, lange broek,;)
 • Een zonnebril
 • Zwemkledij

De route

Hieronder zien jullie de route van de Thakhek loop. Deze route is prima af te leggen op 3 dagen, zelfs voor beginners die vrij traag rijden. Mathijs had absoluut geen rij ervaring met een motor en wij legden deze route af op 2,5 dagen. Het verhuurbedrijf raad af om het linkse stuk te doen, volgens hen is het te druk en te gevaarlijk. Bullshit. Wij vonden dit net één van de aangenaamste stukken om te rijden. Het is een mooie, lange weg waar je de hele tijd gewoon kan doorrijden. Van vrachtwagens hebben wij bovendien ook geen last gehad. Indien er een voertuig voorbij wou steken, deden ze dit telkens op een veilige manier. Er is misschien niet bijzonder veel te zien langs deze weg, maar wij vonden het zeker fijn dat we de volledige loop deden.

Verloop van de dagen

Dag 1: Wat is het koud. Ijskoud!

200 kilometer en nog geen zes uur later kwamen wij aan bij de Konglor Cave. Onderweg zijn wij enkele keren gestopt voor ons op te warmen met een kopje thee en koffie en om een noedelsoepje te eten. Ook de beentjes strekken was af en toe wel eens nodig. Het laatste stukje is een weg met heel wat bulten en putten, rij dus voorzichtig en traag! Mathijs belande even in de berm toen hij een put wilde ontwijken. Gelukkig geen schade aan hem of de motor, daar hij deze recht kon houden. We waren allen bevroren van de koude, ondanks de fleecetrui en het thermische truitje dat ik droeg. Mijn tanden klapperden van de koude, mijn gezicht bleek en lippen blauw. Zo onaangenaam.

Wij verbleven zelf in de Eco Lodge en daar konden we gelukkig genieten van een heerlijke warme douche om onszelf op te warmen. Jammer dat het raampje in de badkamer niet dicht kon… Zelfs na deze douche bleef de koude in mijn lichaam hangen. De warmere kledij die ik bij mij had, konden mij niet verwarmen. Hoewel het nog vrij vroeg was, besloten we niet naar de Konglor Cave te gaan, maar wel een wandeling te maken in het nabij gelegen dorpje. Een hele fijne wandeling, waarbij je het echte leven ziet van deze bevolking. De mensen hebben weinig, maar ze zien er zo ontzettend gelukkig uit. Voor wie graag in dit dorpje overnacht, er zijn hier heel wat home stays die zeker een plekje vrij hebben voor jou.

Het eten in de eco Lodge was verrassend lekker! Een hele groep Fransen schuifden bij ons aan, aan de tafel, dus het werd bovendien een gezellige avond. Niet te laat naar ons bedje toe, want we waren beiden doodmoe en onze ogen traanden en deden pijn van de wind. Het bed in de eco Lodge is prima, maar de wind kwam dwars door de spleten heen. Gelukkig hield het dikke deken ons toch wat warm.Wij betaalden 6 euro voor een tweepersoonskamer.

Dag 2: Grotten en prachtige uitzichten

Vroeg uit de veren en genieten van een lekker ontbijtje. Ik koos voor een pannenkoek en deze is absoluut de moeite waard! We wandelen naar de Konglor Cave, welke gelegen is in een vrij groot park. Neem zeker een sterke hoofdlamp mee, wij hadden er geen bij en hadden hier achteraf serieus spijt van!

Een bootje neemt je mee de grot in, de tocht duurt ongeveer een 45 minuten. In de grot stap je ook even uit om de stalactieten en stalactiemieten te bekijken. Ook naar het einde toe, moet je het ijskoude water nog eens in, daar het water te laag staat en het bootje niet voortgetrokken kan worden met mensen er in. Vervolgens vaar je de grot uit en kom je uit in een klein dorpje, waar je even iets kan drinken. Velen zetten hun tocht hier verder met de fiets (deze fietsen kan je gewoon huren in het dorpje). Wijzelf keerden terug langs dezelfde weg met het bootje. Ik vond de grot zeker de moeite waard, maar had niet het wauw-gevoel.

We keerden terug naar de Eco Lodge om onze spullen en motor op te halen en de tocht verder te zetten. Hoewel het buiten heerlijk warm was, werd het meteen weer ijzig koud van zodra we aan het rijden waren. ZO. KOUD.  Ik had echt een dikke winterjas nodig! Onderweg stopten we even om wat te eten en te drinken. Tijdens dag twee passeer je heel wat watervallen en grotten, waarvan de meeste eerlijk gezegd niet echt spectaculair zijn. Wijzelf brachten op dag twee een bezoekje aan de Cool Springs.

De Cool Springs waren een zeer fijn plekje om even tot rust te komen. Je kan zwemmen in het water en dit blijkt verrassend warm te zijn. We overwegen even om hier in te duiken, maar de temperatuur buiten is toch niet warm genoeg. Het zou té koud zijn, wanneer we het water uitkomen.

De weg op dag twee is absoluut de mooiste van de drie dagen. Geweldige bochten (waar mijn papa veel te hard rijdt en ik het in mijn broek doe van schrik) en een prachtige natuur om je ogen uit te kijken. Het is echt ongelofelijk mooi. Jammer genoeg kunnen wij er niet optimaal van genieten, aangezien we het allen veel te koud hebben en onze ogen tranen en pijn doen van de wind. Plots schakelt het prachtige landschap over naar kilometers lang waterreservoir. Dit is sinds kort één van de grootste projecten in Laos. Ze hebben plekken volledig onder laten lopen om er een waterreservoir te creëren. Een bijzonder zicht, met de bomen en struiken die allemaal nog uitsteken boven het water.

Na deze vermoeiende dag komen we aan in Thalong, waar we overnachten in Phosy guesthouse. Er is nog slechts één kamer over, dit is een vierpersoonskamer met vier aparte bedjes met een muskietennet eroverheen. Dit is zelfs geen kamer. Het lijkt wel een stal. De stal is gemaakt uit houten planken met allemaal dikke spleten ertussen, het is er ijskoud! Bovendien slapen we vlak onder de asbest, daar mogen de varkens zelfs niet meer onder leven bij ons! Eén grote kankerkamer.

Gelukkig hoeven we hier maar één nacht te slapen. Een douche nemen we niet, hoewel we ons allen vies voelen. Het water is koud en we hebben het zelf al zo verschrikkelijk koud. We kruipen allen met ons thermisch ondergoed en onze kleren onder de lakens. Papa heeft zelfs zijn dikke jas nog aan, hij wikkelt een handdoek om zijn kale hoofd om zijn hoofd en oren warm te houden. Best een grappig zicht om hem daar zo te zien liggen, onder zijn roze prinsessendeken.

Mathijs en ik slapen beiden onder twee dekens, maar dan nog heb ik het koud. Tegen 5h wordt ik wakker, ga ik even naar de toilet en kruip vervolgens onder de lakens bij Mathijs. Lichaamswarmte is uiteindelijk de beste warmte. Ik slaap nog enkele heerlijke uren door, met Mathijs in mijn armen.

Dag 3: Terug naar Thakhek

We hebben best wel wat stress voor dag drie, omdat we onze bus moeten halen om 17 uur. We vertrekken om 10:30 uur en om 14 uur komen we al terug aan in Thakhek! De laatste dag hebben we 130 kilometer voor de boeg en voor het eerst is de temperatuur iets aangenamer buiten. Al hou ik mijn thermisch ondergoed wel aan!

Op dag drie bezoeken we een niet-spectaculaire waterval. Mathijs en ik petanquen er even, wat het wel weer leuk maakt. Plots zie ik een olifant staan en word meteen enthousiast, tot ik dichterbij kom. Het dier ligt vast aan een ketting en hij ziet er eenzaam uit. De trieste ogen van het dier kijken mij aan en ik krijg meteen tranen in mijn ogen. Wat wil ik dit dier zo ontzettend graag helpen. Een man kom naar mij toe met de vraag of ik op zijn rug wil zitten voor een foto. Ik stap kwaad weg en roep hem na dit dit pure dierenmishandeling is. Hiervan breekt mijn hart. Gedurende de hele tocht denk ik aan het dier en aan de wanhoop dat ik hem niet eens kan helpen!

Het laatste stuk is het minst aangename stuk, hoewel de meesten dit juist beschouwen als het leukste stuk. Het verkeer is hier drukker, dus het is toch iets minder fijn om hier te rijden. We rijden het laatste stuk flink door en stoppen niet meer, waardoor we tijdig aankomen in Thakhek.

Nog even een lekker broodje met ei gaan halen als avondeten en vervolgens kruipen we de bus op voor een nieuwe bestemming: Onze tocht zetten we verder naar het mooie 4000 islands!

Meer inspiratie voor je reis door Laos

Wegdromen bij deze mooie boeken

 5 Comments

 1. Pingback : tadalafil costco

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites