Mini reisgids – Met de fiets door Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos en wordt door vele reizigers gezien als een plek waar je beter niet te lang blijft. Op heel wat blogs las ik dat mensen dit geen fijne plek vonden en je beter meteen kan doorreizen. Ik ben het hier echter niet mee eens. Wij verbleven in totaal drie dagen in Vientiane en hebben ons hier zeker niet verveeld. Vooral het centrum is een toffe plek, er hangt een fijne sfeer en er is genoeg te bezichtigen. Bovendien is het zelfs niet zo druk dan ik in eerste instantie verwacht had. Ik raad aan hier toch één à twee dagen te verblijven. Wijzelf huurden een fiets voor 2 euro en volgden de route uit de Lonely Planet. Met deze minireisgids en een fiets in de hand, mis je niets in het gezellige Vientiane!


Dit is de complete fietsroute die men vindt in de Lonely Planet. Indien je de hele route aflegt en alles wil bezichtigen, kan je hier toch een volledige dag mee vullen. Wanneer je enkele bezienswaardigheden skipt, kom je er met een halve dag. Hieronder laat ik jullie zien wat je absoluut niet mag overslaan en nog enkele niet te missen tips voor Vientiane!

Nam Phu

Hier vind je een grote fontein, midden op een pleintje. Het pleintje heeft duidelijk Franse invloeden (hey, ben ik plots in Parijs?) en is ontzettend gezellig om even te vertoeven. Je hebt hier ook enkele gezellige plekken om wat te eten en te drinken. ’s Avonds is de fontein verlicht, wat het nog gezelliger maakt.

Talet Khua Din – Markt

Op deze markt vind je werkelijk alles. Groenten, fruit, stinkende vis, vlees en organen, restaurantjes. Alsook heel wat kledij, prullaria, kappers en beautysalons. Super fijn om eens in rond te wandelen. Wij kochten er een maiskolf voor enkele cent en ik liet hier ook mijn teennagels verzorgen en lakken voor amper één euro. Goedkoop is het hier zeker!

Musea in Vientiane

Tijdens de fietsroute kom je heel wat musea tegen. Indien je deze allemaal wil bezoeken, loopt de prijs wel aardig op. Wil je slechts één museum doen? Kies dan absoluut voor het COPE museum. Geloof mij, hier moet je heen! Dit is echt, echt, echt, een hele grote aanrader. Dit museum geeft je een kijk op de gevolgen die de Vietnamoorlog met zich mee hebben gebracht. Hoewel Laos zelf geen rol speelde tijdens deze oorlog werden de meeste bommen hier gedropt. Zelfs wereldwijd is Laos het land waar de meeste bommen liggen. Maar liefst 30% is niet ontploft tijdens de drop, wat betekende dat er miljoenen bommen overgebleven zijn.

Zoveel jaren later, beïnvloed dit nog steeds de bevolking. Vooral bewoners in kleinere dorpjes en landbouwers zijn de dupe van wat er zich gespeeld heeft in de geschiedenis. Koken zorgt er voor dat de aarde opwarmt en bommen in de buurt kunnen ontploffen, kinderen vinden soms bommen en spelen ermee alsof het een bal is… met alle gevolgen vandien. Ook in de landbouw ontploffen er regelmatig bommen. Er zijn dus heel wat mensen (jammer genoeg worden vooral de arme mensen getroffen) die moeten leven zonder armen of benen. Sommigen zijn hun zicht kwijt of zijn verbrand over heel hun lichaam.

COPE is een organisatie die er voor zorgt dat de bommen langzamerhand verdwijnen, al zal dit nog jaren duren. Ze zorgen er ook voor dat de mensen in de dorpen protheses op maat krijgen, zodat zij terug een volwaardig lid van de samenleving kunnen zijn. Protheses zorgen er voor dat kinderen terug kunnen spelen en volwassenen op hun eigen tempo toch nog kunnen werken of hun huishouden doen. In het museum krijg je heel wat filmpjes te zien en in de cinemazaal kan je er voor kiezen een documentaire te bekijken. Kijk zeker en vast de film ‘Surving the peace’ , welke je ook hier kan bekijken. Ze volgen hierbij een gezin, waarbij de vader is getroffen door een bom. Schrijnend om te zien, dit raakt je werkelijk tot in het diepste van je hart.

De entree van het museum is gratis, maar achteraf kan je een donatie geven naar keuze. Ook kan je een prothese kopen voor iemand die het nodig heeft. Prachtig initiatief.

Patuxai – De Champs Elysee van Vientiane

De Patuxai is geïnspireerd op het model van de Arc De Triomphe in Parijs. De bouw hiervan is begonnen begin de jaren 60 in de 20ste eeuw. Dit is een ontzettend gezellige plek om even te genieten van het mooie gebouw en de fijne sfeer eromheen. Onder het gebouw zie je tal van mensen ijsjes eten en spelen met hun kinderen.

Tempels bezichtigen in Vientiane

Aangezien wij net uit Sri Lanka kwamen, was het ontzettend fijn om de tempels hier eens te bezichtigen. Deze tempels hebben namelijk een compleet andere bouwstijl en ze zien er echt helemaal anders uit. Eerlijk: Mathijs en ik zijn niet de personen die ELKE tempel gezien moeten hebben, na een tijdje lijken ze toch allemaal op elkaar. Toch bezoeken we in elke stad minstens één tempel. Kwestie van cultuur op te snuiven, weet je wel.

Eten en drinken in Vientiane

Vientiane kent heel wat gezellige plekjes om te eten en te drinken. Kijk dus zeker even rond! Liever goedkoop uit eten? Wij aten twee keer in een lokaal restaurant voor ca. 1,50 euro waar het ontzettend lekker was. Iets minder gezellig op de plastic stoeltjes, maar uiteindelijk draait het voor ons om lekker en goedkoop eten. Je vindt ook heel wat kraampjes met lekkere bubble tea, fruitjuices, snacks, etc;

Waar overnachten in Vientiane?

Thawee Guesthouse is gelegen midden in het centrum, toch heb je absoluut geen last van geluidsoverlast. Je krijgt een nette, fijne kamer met warm water. Ook het lekkere ontbijt is inbegrepen bij de prijs. Elke ochtend mag je zelf een ontbijtje kiezen vanop de kaart, wat een luxe! Voor een tweepersoonskamer betaal je ca. 13 euro. 

Meer inspiratie voor je reis door Laos

 

Wegdromen bij deze prachtige boeken
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites