The Gibbon Experience – Slapen en ziplinen in de jungle

Onze absolute highlight van onze reis door Laos is zonder twijfel The Gibbon Experience. Drie dagen trekken door de jungle, kilometers lange ziplines en slapen in een boomhut. Klinkt als een kinderdroom, niet waar? Wel, het was ook écht geweldig. Ik vertel er graag wat meer over! The Gibbon  Experience, slapen en ziplinen in de jungle!

Toen we onze reis door Azië aan het plannen waren wist ik het meteen. The Gibbon Experience MOET ik doen, wij gaan naar Laos! Die vrijheid ervaren midden in de natuur. Slapen in de hoogste boomhut ter wereld. Wakker te worden, enkel met de geluiden van de wind en de dieren om je heen.  Ziplinen op maar liefst 150 meter hoogte én bovendien de kans te krijgen om een unieke (met uitsterven bedreigde) diersoort te zien: de gibbons. Dit leek mij absoluut een bijzondere ervaring en stond dan ook hoog op mijn to-do list. Zo gezegd zo gedaan, we boekten deze trip maar liefst drie maanden op voorhand en het aftellen kon beginnen.

De Gibbon Experience is enkele jaren geleden opgestart om het Bokeo woud te beschermen. Je beleefd dus niet enkel een fantastische ervaring, maar steunt hiermee ook een goed doel. Er zijn verschillende tours, wij kozen voor de classic tour. Hierbij trek je drie dagen door de jungle en slaap je twee nachten in een boomhut.

Dit is wat je kan verwachten van The Gibbon Experience

Dag 1 – Een eerste kennismaking

Op dag één vertrek je vanuit de office van Huay Xai. (waar je je grote backpack kan achterlaten), richting het dorpje waar de Gibbon Experience gelegen is. Dit is nog een behoorlijk lange rit. Indien het geregend heeft kan de jeep het laatste stuk niet meer door, waardoor je een uur langer moet stappen. Wij hadden geluk, de jeep kon ons gelukkig brengen naar het dorpje. Trek goede schoenen aan, want de het is een behoorlijk lange wandeltocht en in ons geval lagen de paden er zéér glibberig en modderig bij. Het is een behoorlijk lastige tocht, maar prima te doen. Ik heb geen fantastische conditie en had niet al te veel moeite tijdens deze drie dagen.

Met de grote groep kom je toe in een klein dorpje en vervolgens maak je groepjes om samen in de boomhut te slapen. Bij de grote groep waren er zelfs enkele jongere kinderen en twee 60+ers bij. De gibbon experience is dus voor alle leeftijden! Wij vormden een groep met een geweldig gezin (moeder, vader en veertienjarige dochter) uit Seattle, twee mensen uit Nieuw-Zeeland en een meisje uit Australië. Ik kon mij geen betere groep voorstellen. Het was perfect en we beleefden hier de tijd van ons leven. Na een stevige wandeltocht en enkele ziplines kwamen we toe in onze boomhut. Wij hadden geluk, we sliepen namelijk in de grootste boomhut (Treehouse 1). 

Je kiest een plekje uit om te slapen en maakt je bed op voor de komende nachten, Mathijs en ik sliepen op de hoogste verdieping. Drie keer per dag worden er maaltijden gebracht en deze zijn werkelijk heerlijk. Zelfs met onze grote groep kregen we het eten meestal niet op! Je krijgt ook nog tussendoortjes en kan de hele dag door water, thee en koffie drinken. Het wordt al vroeg donker, ideaal voor een aangename avond. Elke avond zaten we op onze mini-krukjes rond onze ronde tafel. Spelletjes spelen, kaarten, verhalen vertellen en gezellig praten met elkaar. Het voelde aan als één hechte familie. Wat een heerlijke momenten.

Dag 2 – Op bezoek bij de buren

Vroeg uit de veren op de tweede dag, tijd voor een stevige trektocht en vele ziplines. ’s Nachts werden we gewekt door een aapje in onze boomhut, die behoorlijk veel lawaai maakte. Wat een geluid! In de ochtend worden we aangenaam wakker door de geluiden van de vogels en de dieren die leven in de jungle. Zalig. Tijd voor een stevige wandeltocht en heel wat ziplines, waarvan de hoogste maar liefst 150 meter hoog is en bijna 600 meter lang. Het gevoel te zweven boven de bomen en door de mist heen is werkelijk geweldig. Ik heb kriebels in mijn buik, wil schreeuwen van geluk. Dit is gewoon adembenemend. Gedurende de ziplines kijk ik verwonderd om me heen, er is zoveel te zien en het is zo hoog! Wauw.

Dag twee is zonder twijfel de zwaarste, we bezoeken alle boomhutten en het is een heuse wandeltocht. Rond 15 uur komen we terug aan in onze boomhut, stervend van de honger. We krijgen gelukkig meteen onze lunch en deze smaakte nog nooit zo goed. Als hongerige beesten springen we op het eten en verslinden we het tot de laatste kruimel (of in ons geval rijstkorrel). Je krijgt achteraf nog de kans om in je eentje te gaan ziplinen, maar we zijn allen zo moe dat we besluiten in de boomhut te blijven. Eén voor één nemen we een koude douche en genieten we van het zicht dat we hierbij krijgen. Dit uitzicht wil ik ook in mijn badkamer! We eindigen weer met een gezellige avond, dit behoort zelfs tot één van de leukste avonden in mijn leven.

Dag 3 – Vaarwel!

Dag drie is aangebroken en het is tijd om terug te keren. Tijdens onze laatste dag krijgen we heel wat gibbons te zien. Ik ga eerlijk zijn, dit was geen prioriteit voor mij. Ik kwam vooral voor de totale ervaring, het slapen in de boomhut en de ziplines, maar uiteraard is het fijn dat we er zoveel te zien kregen! Een mooi extraatje. We doen nog even de langste ziplines (niet één, maar twee x) dus dit behoort toch wel tot de leukste dagen en wandelen vervolgens terug naar het dorpje. Er heerst een ontzettend gezellige sfeer in het dorp, mensen spelen petanque of spelen met een bal. Leuk om even rond te hangen, best bijzonder om in dit dorpje te leven. Rond 16 uur ben je terug in Huay Xai en ben je een hele ervaring rijker.

Waar moet je op letten tijdens de Gibbon Experience?

  • Neem insecten spray mee met DEET die werkt voor muggen en bloedzuigers. Je leeft midden in de jungle, dus de kans op bloedzuigers is ontzettend groot.
  • Neem goede wandelschoenen mee. Het is een heuse tocht die je aflegt en de paden kunnen er ontzettend slecht bijliggen. In ons geval: glad, glibberig, modderig, slijkerig,; we zijn meermaals (bijna) gevallen! Mathijs en ik hadden enkel Nikes mee en bij onze schoenen had je absoluut geen grip. Dit maakte het ontzettend lastig.
  • Neem toiletpapier mee.
  • Je hebt niet veel spullen nodig. Een kleine rugzak met daarin een één kledij setje (draag een lange broek!), een warme trui voor ’s avonds, ondergoed, kousen, toilettasje, een regenjas, insectenspray en toiletpapier is meer dan voldoende.
  • Je hebt geen elektriciteit, je GSM kan je dus gerust achterlaten in de office.
  • Neem een pak kaarten mee om de avond te vullen. Ik had ook een opgeladen GSM mee met daarop enkele spelletjes die we samen konden spelen (Guess the movie, emoji quiz,;)
  • Volg de veiligheidsvoorschriften. Op moment van schrijven is er één dodelijk ongeluk gebeurd in de afgelopen jaren en dit is uiteraard voor niemand fijn. Indien je je houdt aan alle regels zit je zeker veilig.
  • GENIET!

Hoeveel kost de Gibbon Experience?

De Gibbon Experience is niet goedkoop, maar elke eurocent meer dan waard. De prijs is afhankelijk van de periode waarin je gaat en de tour die je boekt. Wij betaalden ongeveer 300 euro per persoon voor drie dagen, dit was duurder door de kerstperiode. Boek ruim op voorhand, want vol is vol. De Gibbon experience is ontzettend populair en er wordt maar een beperkte groep toegelaten. Wees dus zeker van je plaats. Boeken doe je hier op hun website.

 

Meer inspiratie voor je reis door Laos

 

Meer bijzondere momenten beleven in de natuur

 
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites