Hoe haal je het uiterste uit één dag Grand Canyon + gratis kamperen

ARIZONA- De Grand Canyon is groots, met de hoofdletter G. Zo een indrukwekkende en impressionante uitzichten zien de meeste mensen zelden in hun leven. De pracht van de Grand Canyon valt niet vast te leggen op beeld, al probeer ik jullie hier wel al een beetje een beeld te geven van wat deze plek te bieden heeft. Voor échte hikers is één dag veel te kort. Ben je echter -net als ons- niet zeer sportief of bezoek je deze plek met kinderen? Dan is één dag voldoende om de highlights te zien. Zo haal je het uiterste uit één dag Grand Canyon en wij vonden zelfs een plekje waar je gratis kan kamperen!

“De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado deze kloof in het landschap doen ontstaan. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado erodeert ongeveer 16 cm per 1000 jaar. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen circa 2 miljard jaar oud. De geologische structuur is onderdeel van de Grand Staircase.” – Bron: Wikipedia

Wat te doen in één dag?

De Grand Canyon kent twee kanten, namelijk de South Rim en de North Rim. Beide kanten bekijken op één dag is vrijwel onmogelijk, aangezien het van South naar North of omgekeerd, maar liefst meer dan 300 km met de auto is. De meeste mensen die het park voor de eerste keer bezoeken kiezen voor de South Rim, deze is veruit de populairste kant. Deze kant is net iets beter voorzien op toeristen en makkelijker bereikbaar dan de Noord kant. De South Rim heeft zogenoemd de mooiste uitkijkpunten en dat is dan ook de reden dat wij hier voor kozen. Ook voor hikers is dit de beste kant, aangezien hier veel meer te ondernemen valt dan de Noordkant. Is het echter niet de eerste keer dat je het park bezoekt of wil je toch liever de ongereptere kant zonder al te veel toeristen? Dan hoort de North Rim misschien wel meer bij jou. Deze kant is relatief rustiger dan zijn Zuiderse zusje en sommigen vinden deze ‘ongerepte’ kant dan weer mooier… Aan jou de keuze!

Heel wat plekken zijn (in de zomer) niet bereikbaar per auto, aangezien het dan te druk zou worden. Er rijden om de vijftien minuten gratis shuttle bussen die stoppen aan alle populaire plekken. Velen kiezen er ook voor om een fiets te huren en de Grand Canyon te ontdekken per fiets.

Bright Angel Trail

Veruit de populairste hike in de Grand Canyon. Dit is een goed onderhouden wandelpad die begint aan de South Rim in de Grand Canyon Village. Dit pad leidt je helemaal tot beneden aan de Colorado rivier, al gaan de meesten niet zo ver. Zelfs voor ervaren hikers is het zeer zwaar en zelfs gevaarlijk om op één dag te doen, door het grote hoogteverschil en de hitte. Wil je helemaal wandelen tot aan de Colorado rivier? Reken dan twee dagen uit, zorg voor minstens vier liter water per dag/ per persoon, zorg voor eten en neem kampeergerief mee. De afstand naar de Colorado rivier (enkel) bedraagt iets meer dan 12 kilometer, sommigen vertrekken ’s morgens en keren terug in de namiddag, maar dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Geen goede conditie? Bij dit pad ga je net zover jij zelf kan, de uitzichten zijn sowieso zeer mooi.
Ps. Grote kans dat je héél wat chipmunks en squirrels tegenkomt!

De Hermits Road Route

Dit is een lange weg waar je tal van mooie uitkijkpunten tegenkomt. In de maanden december, januari en februari kan je hierheen komen met een personenwagen, de andere maanden geraak je er enkel met een shuttlebus, je stapt dus uit op de uitkijkpunten die jij wil bekijken. Je stapt zo vaak in en uit als je zelf wil.

Desert View Drive

Via deze weg heeft u een ontzettend mooi uitzicht op de Oostelijke kant van de Grand Canyon en dit ziet er dan weer helemaal anders uit. Yaki Point is één van de mooiste plekken voor de zonsopkomst en zonsondergang, bovendien is dit één van de rustigere plekjes. Grandview point biedt dan weer een zeer uitgestrekt en weid uitzicht over de Grand Canyon. Bij Moran Point zie je de drie meest belangrijke rotsgroepen. Dit geologische uitkijkpunt bied je ook een zeer mooi en weid uitzicht over de canyon. De volgende twee uitzichtpunten zijn Lipan Point en Navajo Point, die vlakbij het eind van de Desert View Drive liggen. Bij beide uitzichtpunten heeft u panorama-uitzichten over de Grand Canyon en zelfs de Coloradorivier. Tot slot komen we aan bij de Desert view toren. Hier kan je de toren bezoeken, welke er vanbinnen ook zeer mooi uitziet. Ook hier heb je weer een zeer mooi uitzicht over de Oostelijke canyon. Deze plek kent ook een trieste geschiedenis, hier vond namelijk één van de dodelijkste vliegtuigrampen in Amerika plaats. In 1956 vlogen hier twee vliegtuigen op elkaar, waarbij alle 128 inzittende om het leven kwamen. In die tijd werden piloten nog niet begeleid door een luchtverkeersleiding, waardoor ze elkaar te laat zagen en onmogelijk konden ontwijken. Daags vandaag zijn de regels gelukkig heel wat strenger, dit maakt dat ook drones niet toegelaten zijn, zoals in ALLE nationale parken trouwens!

Ontdekken op een bijzondere manier

De Grand Canyon ontdekken op een wel héél bijzondere manier. Wat dacht je van een helikoptervlucht over de Grand Canyon? Een uniek uitzicht gegarandeerd. Ook paardenliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken, wat dacht je van een nacht naar de Coloradorivier te paard? Een droom die werkelijkheid kan worden!

Waar overnachten?

Een kampeerplek vinden kan best lastig zijn in hoogseizoen. Wij vonden echter een geheim pareltje, dat bovendien helemaal gratis is! Naast de Grand Canyon ligt het Kaibab National Forest en laat dit nu net grondgebied zijn waar je gratis kan kamperen. De kampeerplekken zijn gelegen onder de bomen, waardoor je heel wat schaduw hebt. Er is zelfs een toilet voorzien, wat niet vaak voorkomt bij gratis kampeerplekken. Wij deelden deze plek slechts met een viertal andere buren, daar de meeste mensen helemaal geen weet hebben van deze plek. In vijf minuten rijden zit je meteen in het Grand Canyon park. Voor de exacte locatie en méér (gratis) kampeerplekken in Amerika, download zeker en vast de app WikiCamps USA.

Meer inspiratie opdoen voor je roadtrip door West-Amerika?

 

2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites