Hiken van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo – mooiste hike op Madeira

Het is 5:30h wanneer we de slapers uit onze ogen wrijven en de dekens van ons afschudden. Vandaag staat de mooiste hike op Madeira op de planning en het beloofd ook meteen de zwaarste dag te worden. We eten nog gauw iets alvorens we vertrekken richting de top van Pico Do Arieiro, waar we de zonsopkomst willen aanschouwen. Van daaruit hiken we naar Pico Ruivo, om vervolgens terug te wandelen naar ons startpunt. Een pittige wandeltocht van ruim 15km. In deze complete wandelgids lees je onze ervaring met deze hike, alsook praktische informatie, tips en tricks, zodat jij zonder zorgen start aan de meest populaire hike op het eiland Madeira.

Praktische info over de Pico Do Arieiro – Pico Ruivo hike

 

Vervoer: Hoe bereik ik Pico Do Arieiro ?

Je kan de top van Pico Do Arieiro bereiken via de auto en daarom is het ook zo’n populaire spot voor de zonsopkomst of zonsondergang te bezichtigen. Vanaf de parking is het nog enkele meters wandelen richting het uitzichtpunt. Wil je de zonsopkomst of de zonsondergang bezichtigen bij Pico Do Arieiro? Dan raad ik aan om dit uitzichtpunt tijdens het hoogseizoen over te slaan -de meeste bezoekers maken het zichzelf graag makkelijk en blijven hier staan- en juist iets verder te wandelen, waar er gelijk wat minder toeristen zijn. Buiten het hoogseizoen kan je gerust wel kiezen voor de makkelijkere optie!

 • Een huurauto is ideaal om het eiland Madeira te bezichtigen en geeft je ontzettend veel vrijheid. Vanuit Funchal is het ongeveer 30 minuten rijden. Heb je echter geen auto, dan kan je gebruik maken van volgend vervoer:
 • Taxi: Al is dit gelijk ook de duurste optie. Vanuit Funchal betaal je ca. 30-40 euro one-way. Boek hier jouw privé vervoer, waarbij je wordt afgezet bij Pico do Arieiro en wordt afgehaald bij Pico Ruivo.
 • Pico transfers: De beste optie wanneer je geen eigen auto hebt of wanneer je van Pico Do Arieiro wil wandelen naar Pico Ruivo, maar liever niet helemaal terug wil keren. Deze service kost je 29 euro en kan je hier boeken. Ze komen je ophalen aan je accommodatie, brengen je naar de top van Pico Do Arieiro en wanneer je hike erop zit halen ze je op in Achada Do Teixeira om je vervolgens terug af te zetten aan je accommodatie. Super handig!

Mogelijke hike opties / wandelroutes

 1. De PR1 loopt van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo en is ca. 7km one way. Je loopt hierbij naar twee van de hoogste bergtoppen in Madeira en het is dan ook een schitterende wandeling. Misschien wel dé mooiste hike. De eerste optie is degene die wij deden, maar dit is gelijk ook de zwaarste. Nadat je de top van Pico Ruivo hebt bereikt, keer je namelijk helemaal terug naar je startpunt. Toegegeven: niet voor mietjes!
 2. Zie je het niet helemaal zitten om van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo te wandelen en vervolgens weer helemaal terug? Dan is het ook een optie om van Pico Ruivo naar Achada Do Teixeira te wandelen. Dit is amper 2,8 kilometer extra vanaf Pico Ruivo en maakt de hike gelijk minder zwaar. Hou er rekening mee dat je dan het best gebruik kan maken van de Pico Transfers. Indien je huurauto geparkeerd staat op de parking bij Pico Do Arieiro, betaal je makkelijk 60 euro voor een taxi terug! Dit was ook de reden dat wij besloten om helemaal terug te wandelen naar Pico Do Arieiro.
 3. Dit is de laatste en makkelijkste optie. Hierbij parkeer je je op de parking van Pico Do Arieiro. Je kan vervolgens nog ruim een kilometer verder wandelen. Dit is namelijk hét mooiste stuk van de hele hike. Hierbij zie je de ‘stairway to heaven’, -geen idee of dit een officiële naam heeft-. Een dramatische trap, die vaak verscholen zit achter de mist. Prachtig zicht! Je keert vervolgens terug naar je auto, om van daaruit te rijden richting Achada Do Teixeira. Vanaf de parking is het 2,8km wandelen naar Pico Ruivo, al moet je vervolgens uiteraard ook terug! De gehele hike zal hierbij zo’n 7,6 km zijn.

PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hikePR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike

Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo (en terug!) hike details

Hoe lang is deze wandeling?: De hike van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo en terug, was volgens Strava ruim 15,2km.

Duur van de hike: We hebben 5,5 uur over deze hike gedaan (incl. wachttijd voor de zonsopkomst, lunchpauze, …).  Onze beweegtijd bedroeg vier uur.

Moeilijkheidsgraad: 15 kilometer lijkt op zich niet héél ver, maar door de hoogteverschillen is het toch een zeer zware hike. De hike van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo was pittig, maar viel op zich best nog wel mee. Vooral de terugweg is dodelijk met een helling van ruim 1000 meter. De hike zelf is vrij technisch met heel wat donkere tunnels, trappen en oneffen paden. Ik kan zelfs zonder twijfel zeggen dat dit één van de zwaarste hikes is die ik ooit heb gedaan!

Onze ervaring met de Pico Do Arieiro – Pico Ruivo hike (heen en terug)

Om 05h30 gaat onze wekker af en worden we gewekt uit onze diep slaap. We trekken ons thermisch ondergoed aan en vervolgens onze hiking kledij. Eten nog snel iets alvorens we vertrekken en rijden tenslotte naar de parking bij Pico Do Arieiro. We hebben elk een grote fles water en een brikje fruitsap mee, nog wat snacks, broodjes en koffiekoeken voor onderweg, zodat we zeker voldoende energie hebben tijdens deze tocht. En geloof mij, dat kan je zeker gebruiken! Ook onze zaklampen zitten in de rugzak en last-minute besluit ik nog mijn muts mee te nemen, waar ik achteraf zeer blij voor ben.

Wanneer we aankomen bij de parking zien we nog twee auto’s staan, maar uiteindelijk vertrekken deze mensen gewoon naar Miradouro Juncal. Deze sunrise spot ligt vlakbij de parking, op nog geen vijf minuten wandelen. Het is de populairste plek om de zonsopkomst te bezichtigen en tevens ook de mooiste, maar het kan er vooral in het hoogseizoen bijzonder druk zijn. Wij besluiten daarom om iets verder te wandelen en de zonsopkomst te bekijken bij Miradouro Do Ninho da Manta, dit uitkijkpunt ligt op 1,2km wandelen van de parking.

PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike

Het is nog pikdonker wanneer we aankomen en bovendien ook ijskoud. Gelukkig hoeven we niet héél lang te wachten alvorens de zon opkomt. De weersomstandigheden zijn niet ideaal. Vaak ligt er een dik wolkendeken wat het extra magisch maakt met de gouden gloed van de opkomende zon. Helaas is er bij ons geen wolkendeken te zien en ook de gouden gloed mist zijn effect. Misschien hadden we ons toch beter gesetteld bij Miradouro Juncal, voor een beter uitzicht.

Nadat de zon is opgekomen zetten we onze tocht verder. Onze handen zijn rood en ijskoud. Af en toe maken we een stop om deze even op te warmen in elkaars mouwen. Een paar handschoenen had nu best wel van pas gekomen. De eerste kilometers zijn misschien we de mooiste. De dramatische rotsen en de eindeloze trappen zijn in één woord ‘EPIC’!

De eerste kilometers zijn absoluut niet zwaar. Je daalt vooral en in de vallei is het pad relatief vlak. Her en der kom je wat trappen tegen en ook enkele donkere tunnels waar een zaklamp zeker niet mag ontbreken. Het wordt steeds mistiger, maar in de vallei is het gelukkig wel een stuk warmer en aangenamer.

Het is de hele wandeltocht toch wel wat opletten en kijken waar je je voeten plaatst, door de vele oneffenheden op het pad. Er vinden op Madeira ook regelmatig aardverschuivingen plaats , waardoor sommige relingen niet meer intact zijn en paden de afgrond inzakken. Sommige paadjes zijn zo smal, dat je tegen de rotswand aangerukt staat.

“Deze wandeltocht laat je uitgeput, maar vol verwondering achter.”

Vervolgens komt het zwaarste deel, de klim richting Pico Ruivo. Deze kilometers zijn dodelijk! Het start met een reeks steile trappen op een bergpas, waarna je wederom op een open vlakte komt waar het gelijk weer een stuk kouder is. Het uitzicht hier is wel fenomenaal. Onderweg kom je verbrande witte bomen tegen, welke een surrealistische sfeer weergeven. Het lijkt wel een vervloekt sprookjesbos, maar tegelijkertijd is het ook magisch mooi.

PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike

Nog even verder wandelen en je komt een berghut tegen. De top van Pico Ruivo ligt binnen handbereik. Nog even zwoegen op het pad dat behoorlijk omhoog gaat, alvorens we 1862 meter boven zeeniveau staan. Dit is HET hoogste punt van Madeira! Normaliter heb je hier een panoramisch uitzicht, maar door de mist zagen we daar niet al te veel van. Desondanks blijft het enorm gaaf.

PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike

We zijn kapot en moeten bovendien nog terugkeren. Dit maakt de tocht zo zwaar. De tocht van Pico Ruivo naar Pico Do Arieiro is zeker niet saai. Ondanks dat we dit pad de afgelopen uren al hebben bewandeld, heb ik het gevoel toch andere dingen rondom mij te zien. De eerste kilometers gaan vrij vlot en ik krijg opnieuw wat energie, maar dan komt het zwaarste stuk…. Van Pico Do Arieiro naar ‘de vallei’ was het voornamelijk dalen langs talloze traptreden. Die moeten we nu beklimmen en achteraf gezien is dit écht het zwaarste stuk van de hele hike.

Ik ben fysiek en mentaal helemaal op en het kost mij al mijn krachten om de top opnieuw te bereiken. Vijf uur en dertig minuten later zitten we dan toch eindelijk in de auto. We hebben ruim 15 kilometer afgelegd. Het was ongelofelijk zwaar, maar wat een adembenemend mooie hike! Doe je er slechts één tijdens je reis door Madeira? Laat het dan absoluut de PR1 zijn van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo zijn (en eventueel terug!).

PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike PR1 Pico Do Arieiro to Pico Ruivo hike

Tips voor vertrek

 • Draag comfortabele en gepaste kledij in laagjes! Bv. een top of shirt, een thermisch truitje, een vest en vervolgens een regenjas. Onder mijn legging droeg ik nog een thermische legging. Wij konden het alleszins goed gebruiken, want het was slechts enkele graden boven nul!
 • Draag goede wandelschoenen en wandelkousen. De paden zijn onverhard en je kan de grip best gebruiken.
 • Zorg dat je voldoende water en snacks meeneemt. Idealiter misschien zelfs een broodje of andere meeneem-maaltijd.
 • Neem zeker en vast een zaklamp of koplamp mee!
 • Hou de weersvoorspellingen goed in de gaten. Deze hike wil je NIET doen bij veel regen of storm. Bij bliksem is het zelfs levensgevaarlijk. Er zijn her en der schuilplaatsen en grotten, voor moest het toch beginnen regenen/stormen. Je wil deze tocht ook absoluut niet doen wanneer het te mistig is. Wij hadden over het algemeen vrij veel geluk en het was overwegend klaar. Doe je de tocht overdag? Check dan zeker eerst even de forecast webcam! Niets te zien, buiten mist? Kies dan een klaardere dag uit.

TIP: Mijn thermisch ondergoed, wandelkousen, wandelschoenen en regenjas komen van Decathlon. Ik ben dol op hun outdoorkledij en het is bovendien zeer betaalbaar! 

 

Meer Madeira

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 
10 Comments

 1. Pingback : De mooiste plekken op Madeira - Follow My Footprints

 2. Pingback : Azoren rondreis: Een avontuurlijke vakantie op São Miguel | MirreOpReis

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites