Caldeirão Verde & Do Inferno hike – niet te missen Levada-wandeling

Natte slierten haar plakken tegen mijn gezicht, maar het deert niet. Onze kledij houdt ons warm en mijn nieuwe regenjas houdt mij droog. Vandaag doen we één van de allermooiste Levada-wandelingen in Madeira. De Caldeirão Verde // Caldeirão Do Inferno hike. De wandeling brengt je langs talloze watervallen en je wordt omgeven door de weelderige groene natuur. Ik waan mij net in een tropische jungle. In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze Caldeirao Verde en Caldeirao Do Inferno trail!

Wat is een Levada Wandeling?

Een Levada is een irrigatiekanaal. Sinds de zestiende eeuw zijn watergangen aangelegd op het eiland om water uit het regen- en waterrijke Noorden van het eiland, dwars door het gebergte, naar het drogere Zuiden de brengen. Er valt maar liefst meer dan 3000 km aan levadas te ontdekken, maar  ze doen niet enkel dienst als wandelroutes. Soms zijn ze ook de enige toegangsweg naar meer afgelegen dorpen, die ook zeker een bezoek waard zijn. De Caldeirão do Inferno hike is één van de beste en mooiste Levada wandelingen op het eiland Madeira en dit wouden we dan ook zelf ontdekken!

De Caldeirão do Inferno hike is hetzelfde als de Caldeirão Verde hike, maar bij de eerste wandel je nog 2,4km verder tot je uitkomt bij een canyon en laatste waanzinnige waterval. Het is een super fijne en makkelijke wandeling, doordat je eigenlijk vrijwel de hele tijd plat loopt. Geen zware klim die je helemaal uitput, maar een gezellige wandeling die prima te doen is voor ieders conditie!

Praktische info over de Caldeirao Verde / Do inferno hike

Hoe lang is deze wandeling?: De totale afstand bedraagt 20 km. Uiteraard hoef je niet helemaal tot het einde te lopen. Wijzelf deden de Caldeirao Verde hike en keerden na het hoogtepunt -de Caldeirão Verde waterval- terug. De totale afstand bedraagt hierbij 13 km (Strava gaf echter 14,5km aan).

Duur van de hike: Doe je de volledige hike? Reken dan toch op 4 à 6 uur wandelen. Afhankelijk van je tempo en hoeveel rustpauzes je neemt. Wij hebben bij de Cadeirao Verde hike effectief 3 uur gewandeld, maar ook ruim een uur foto’s genomen, iets gegeten en gedronken.

Moeilijkheidsgraad: De trail is vrij vlak, waardoor het een comfortabele en niet al te moeilijke wandeling is. Het pad zelf is vrij goed onderhouden en op de meeste plekken staat er ook een reling ter bescherming. Op Madeira vinden er regelmatig aardverschuivingen plaats, wat we regelmatig opmerkten tijdens de wandelingen die wij deden op dit eiland. Er vond in 2019 een aardverschuiving plaats bij de waterval, waardoor deze eigenlijk niet toegankelijk was toen wij er waren. Je kan wel om het hek heen lopen om er foto’s te nemen, maar wees voorzichtig!

Ondanks dat het een vrij makkelijk pad is, blijven de Levada wandelingen in het algemeen toch een risico. De paden zijn vaak enorm smal, met aan je ene zijde het water en aan je andere zijde de afgrond. Regelmatig komen er toeristen om het leven, omdat ze een dodelijke val maken van wel honderden meters diep. Draag dus degelijke wandelschoenen, doe deze wandeling niet wanneer je moe bent en hou er telkens je aandacht en gezonde verstand bij!

Je komt tijdens deze wandelroute enkele donkere tunnels tegen, dus een hoofdlamp / zaklamp is zeker geen overbodige luxe!

Onze ervaring met de Levada Caldeirão Verde // Caldeirão Do Inferno trail

Het is vroeg wanneer we aankomen aan de parking van Queimadas, bij Santana. De parking is nog volledig leeg en er hangt een dikke mistlaag. Alsof dat nog niet voldoende is, vallen er dikke regendruppels uit de lucht en dit zal nog wel even doorgaan. Ze gaven droog weer in de voormiddag, maar het wordt al snel duidelijk dat de weersvoorspellingen op Madeira niet altijd kloppen. Gewapend met onze regenjassen en stevige wandelschoenen aan de voeten, trekken we de weelderige groene natuur in.

We wandelen vrijwel meteen naast de ravijn, waar we normaliter zicht zouden hebben op de kust. Door de dikke mistlaag die er hangt krijgen we helaas geen schitterende uitzichten te zien en dit blijft zo gedurende de hele wandeling. Dit zorgt zeker niet voor een teleurstelling, want de natuur waardoor we omgeven worden is al een attractie op zich. Na enkele kilometers passeren we al aan onze eerste waterval en wat is hij mooi! We maken een korte stop en nemen tientallen foto’s alvorens we weer verder wandelen. Het halve pak tuc-koekjes in mijn rugzak is binnen de kortste keren op en ook de Maria-koeken moeten er aan geloven.

We passeren ook enkele tunnels. De ene al wat langer dan de andere. Het is even opletten voor je hoofd, want sommige stukken kunnen behoorlijk laag zijn. Een zaklamp of koplamp zijn absoluut noodzakelijk, want het is er pikdonker. Ik wandel door de natte plassen en één enkele keer raakt mijn hoofd toch het plafond, omdat ik even afgeleid ben.

Ik vind de hele wandeltocht een fantastisch avontuur en geniet met volle teugen. Op een bepaald moment komen we ook een waterval tegen op het wandelpad, waar we gewoon moeten doorlopen. Ik heb gelukkig een drybag mee voor mijn rugzak en terwijl we het spetterende water zoveel mogelijk proberen te ontwijken, lachen en gieren we er op los. Laat je dus zeker niet tegenhouden door de nattigheid, dat maakt het ergens ook zo avontuurlijk en leuk. Hoe dieper je de natuur intrekt, hoe ruiger hij wordt!

Levada Caldeirão Verde // Caldeirão Do Inferno trail wandeling

Het hoogtepunt is gelijk ook het einde van onze wandeling. Hierbij komen we aan bij de Caldeirao Verde waterval, ook wel de groene ketel genoemd. Het water klettert zicht ruim honderd meter naar beneden en deze plek is bijzonder impressionant. We maken hier nog tientallen foto’s en videobeelden en vervolgens is het tijd om terug te keren naar de parking. Dit doe je ‘helaas’ via dezelfde weg als langs waar je gekomen bent.

Wanneer we terug aankomen bij het dorpje van Queimadas genieten we ook daar nog even van de omgeving. De huisjes zitten verscholen achter een dikke mistlaag en een zwarte kat loopt nat en gefrustreerd voorbij. Het lijkt wel een sprookje! Na zo’n vijf uur is het eindelijk tijd om terug te keren naar de auto. We zijn beiden behoorlijk enthousiast over deze wandeling en kunnen op het einde van de reis zelfs besluiten dat we de Caldeirao Verde / Caldeirao Do Inferno trail ongetwijfeld dé mooiste wandelroute vonden van onze gehele reis.

Wat je nog moet weten alvorens je vertrekt

  • De Levada Caldeirão Verde / Caldeirão Do Inferno trail kan je vinden in het Noorden van het eiland Madeira. Het is ongeveer drie kwartier rijden van Funchal.
  • Bij het natuurpark vind je een grote parking. Hier betaal je 1 euro per uur of 3 euro voor een hele dag.
  • In het Noorden is het veel vochtiger, vandaar ook de weelderige en groene plantengroei. Hou hier rekening mee wanneer je de wandeling maakt. Tijdens de zomermaanden is het er vaker droog, maar tijdens de wintermaanden kan het er behoorlijk vochtig zijn en regenen. Een goede regenjas is dan ook geen overbodige luxe. Tip: draag laagjes! (bv. sporttop, vestje, regenjas).
  • Zoals reeds vermeld: voor je eigen veiligheid, draag goede en stevige wandelschoenen.
  • Neem een zaklamp of koplamp mee voor de donkere tunnels die je onderweg tegenkomt.
  • Neem een lunchpakket mee en voldoende water. Alvorens je het park intrekt vind je nog een super schattig en klein dorpje. Hier kan je wel een koffietje drinken en cake eten, maar écht lunchen is volgens mij niet mogelijk Je bent ongetwijfeld wel enkele uren onderweg, dus neem zeker iets mee!

 

 

Meer madeira

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites