Sri Lanka telt heel wat nationale parken, waarvan de ene al wat groter dan de andere. Er zijn heel wat (kleinere) parken die je beter kan overslaan, vooral degene waar ze bijvoorbeeld olifantenritjes promoten en de dieren niet goed behandelen. Yala national park en Udawalawa national park zijn twee zeer grote parken, misschien wel de grootste in Sri Lanka. Ik las dat héél wat mensen twijfelen tussen deze twee parken en maar moeilijk een keuze kunnen maken. Wij hebben besloten beide parken te bezoeken, dus ik deel jullie graag mijn persoonlijke mening mee. Opgelet: Iedereen heeft andere verwachtingen, andere interesses en een eigen kijk op de zaken. Dit blogbericht is geschreven vanuit mijn eigen standpunt, hou daar dus rekening mee. Yala VS. Udawalawe National Park, welke moet je kiezen?
Yala National Park
Dit nationale park ligt in het Zuidoosten van Sri Lanka en is misschien wel het drukst bezochte park in het land. In dit park heb je de meeste kans om luipaarden te spotten en dat is uiteraard een bijzondere ervaring. Wij werden om 4h30 opgehaald aan onze guesthouse en van daaruit was het nog een dik uur rijden naar het nationale park. Het wordt aangeraden deze safari te doen in de vroege ochtend, aangezien je dan het meeste kans hebt om de dieren te spotten. Toen wij deze safari deden, had het net een hele week geregend. Luipaarden zijn katachtigen en houden dus absoluut niet van regen, de kans was dan ook bijzonder klein dat wij deze zouden zien. Trek zeker een warme trui aan, het was namelijk best fris zo vroeg in de ochtend.
Wij hebben ontzettend veel geluk gehad met onze gids! We hebben deze safari vrij laat geboekt in onze guesthouse. Eén telefoontje en alles was geregeld. We deelden de jeep met een koppel uit Singapore en een koppel uit Engeland. Fijn om een jeep te delen, aangezien de kosten van de jeep dan worden verdeeld over het aantal personen. Dit komt dus een stuk goedkoper uit! Zoals ik al zei hadden wij ontzettend veel geluk met onze gids, je hele safari hangt ook écht af van je gids. Onze gids had een goed oog voor alles, zelfs voor de allerkleinste beestjes die perfect gecamoufleerd waren. Hij stopte dan ook regelmatig om ons de dieren te tonen en er wat meer uitleg over te geven, zeer fijn!
Yala is een ontzettend groot park en het is dan ook zeer moeilijk om al deze dieren te vinden. Er leven olifanten, luipaarden, krokodillen, lippenberen, zwijnen, herten, varanen, schildpadden, pauwen, buffels, kleine diertjes waar ik de naam niet van weet, héél veel vlinders en tal van diverse vogelsoorten. Hou er rekening mee: deze dieren leven in het wild en het blijven wilde dieren, er is dus geen absolute garantie dat je alles zal zien. Wil je zekerheid hebben om een dier te zien? Dan moet je helaas in de zoo zijn.
Wij zagen gedurende deze rit één olifant, de jeeps wouden zo dichtbij komen dat deze zich bedreigd voelde en begon aan te vallen. Zielig voor het dier, maar wel machtig om te zien. Ik wou ontzettend graag krokodillen zien, maar daar hadden we geen geluk mee. Het park is ontzettend mooi om te zien, maar omdat het zo uitgestrekt is en we niet veel bijzondere dieren tegen kwamen, werd het na een tijdje saai. We hadden in al deze uren slechts één luipaard gezien en deze was zo ver van ons verwijderd, dat het niet echt bijzonder was. Toen we de moed hadden opgegeven en ik stilletjes in slaap aan het vallen was, bleef onze jeep plots staan.
“Kijk naar links.” zei onze gids. Wauw! Op nog geen vijf meter van ons lag een luipaard te chillen in een boom. Zijn blik was strak op ons gericht, echt een kippenvelmomentje! We waren de enige jeep daar op dat moment en dat maakte het extra bijzonder. We hadden dit bijzondere moment voor ons alleen en hoefden dit niet te delen met tal van andere toeristen. Dit luipaard bleek niet alleen te zijn, er bleken maar liefst drie luipaarden in de omgeving te zijn, waarvan één baby. De luipaarden communiceerden met elkaar en we zagen hen heen en weer lopen. Zelfs vlak achter onze jeep. WAUW!
Na een tiental minuten kwamen de andere jeeps, deze waren ondertussen op de hoogte gebracht. Dit maakte het moment iets minder uniek, maar het feit dat wij de eerste waren en gedurende toch een vrij lange tijd alleen waren met deze fantastische dieren, is een moment om nooit meer te vergeten.
Wij zijn dus ontzettend blij dat we het Yala National Park bezocht hebben. We hebben dan ook zeer veel geluk gehad met dit bijzondere moment. We betaalden 30 euro per persoon. Hier zaten alle kosten bij inbegrepen: de jeep met onze gids, entreeticket, water en fruit. Hier kwamen dus geen extra kosten meer bij.
Uduwalawe National Park
Dit park ligt in het zuiden van Sri Lanka en is makkelijk bereikbaar vanuit vele plekken in het land. Het ligt meer de klassieke route voor vele reizigers, dit in tegenstelling tot Yala, dat echt wel afgezonderd ligt. Udawalawe voelt aan als een iets kleiner park, waardoor het ook net iets makkelijker is om de dieren te spotten. Je hebt er ook een grote variëteit aan vogels, vlinders, krokodillen, buffels, etc; maar het staat vooral gekend om zijn olifanten. Wil je (grote) groepen olifanten graag eens in het wild zien? Dan ben je hier aan het juiste adres!
In Yala zagen wij slechts één olifant, in Udawalawe zagen wij er een stuk of 15. Een kleine groep olifanten stond zo dichtbij dat ik één van de olifanten zelfs bijna kon aanraken, zeer bijzonder om te zien. We leerden ook dat mannetjes alleen staan, terwijl vrouwtjes in groep leven. Op het einde van de tour zagen we ook een zeer grote groep olifanten, met drie baby’s. Zo leuk! Ik maakte een slurf van mijn arm en groette één van de olifanten, toeval of niet: hij deed mijn beweging na. Zelfs na een tweede keer, maakte hij de beweging opnieuw! Dit was zo een geweldig moment. We zagen ook ontzettend veel buffels met hun koppen net boven water, grappig om te zien. Hier hadden we ook het geluk één krokodil te zien, via een verrekijker zagen we deze ook rondzwemmen in het meer.
Udawalawe was dus ook absoluut de moeite waard, wij hadden echter minder geluk met onze jeep. We wouden zeer graag een jeep delen, dit om de kosten te drukken. Degene die deze tour voor ons had geregeld (de eigenaar van onze guesthouse) was echter ontzettend opdringerig en bleef ons duidelijk maken dat het onmogelijk was een jeep te delen. Hij zou onze chauffeur zijn en we kregen een ‘prima prijs’. De volgende ochtend omstreeks 5h30 stonden we klaar om te vertrekken. Daar stond een chauffeur op ons te wachten die we niet kenden, dit was duidelijk niet de eigenaar van onze guesthouse. Bij aankomst zagen we de eigenaar in een andere jeep zitten, met drie personen. Een jeep delen had dus prima gekund, maar hij dacht duidelijk enkel aan zijn geld. Onze gids was vrij oke, maar hij kon onze fantastische gids uit Yala toch niet overtreffen.
Wij betaalden 27,50 euro per persoon. Hierbij inbegrepen: de jeep met onze gids en ons entreeticket, welke trouwens heel wat goedkoper is dan het Yala entreeticket. Wij betaalden dus bijna evenveel voor beide parken, terwijl Yala normaal véél duurder zou zijn in verhouding met Udawalawe.
Yala VS. Udawalawe : Welk park moet je kiezen?
Wij vonden beide parken eerlijk gezegd schitterend en niet vergelijkbaar met elkaar. Ze zijn beiden zo divers, het hangt er dus net vanaf wat je precies wil zien. Wij hadden een iets minder goede ervaring met Udawalawe, maar dat kwam door de manier waarop alles geregeld was. In Yala hadden wij een perfecte gids, dit kon dus onmogelijk overtroffen worden. Maar het kan dus evengoed andersom.
Puur over de parken: Wanneer je absoluut een luipaard wil zien, dan is Yala de beste keuze voor jou. Ga je eerder voor de wilde olifanten? Dan moet je in Udawalawe zijn! Yala is ook veel toeristischer en drukker dan Udawalawe. Wij kozen toevallig net een goede periode uit, waardoor we hier niet al te veel last van ondervonden, maar dit is wel iets om rekening mee te houden. Yala is ook eerder uit de route geleden, je moet er dus wat verder voor rijden. Udawalawe ligt eerder ‘op de route’ en is dus voor velen makkelijker bereikbaar.
Ik kan eerlijk gezegd geen keuze maken, aangezien beide parken zo anders waren. Ik vond de luipaarden in Yala geweldig, maar dit is een kwestie van geluk. De vele olifanten in Udawalawe waren ook zo bijzonder. Het hangt er dus maar net vanaf wat JIJ wil!
Waar overnachten nabij het Yala National Park?
Voor het Yala National Park hadden wij in een GEWELDIGE accommodatie, namelijk Lake Edge Holliday Inn. Deze plek is ontzettend fijn gelegen,aan een meer. Hier kan je een zeer mooie wandeling maken en je kan er ook krokodillen spotten! De kamers zelf zijn niet ‘wauw’, maar comfortabel genoeg voor één nachtje te verblijven. Het personeel is echt ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Ze nemen meteen je bagage aan en doen er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. De eigenares is ontzettend lief en houdt er echt van om gezellig met je te praten. Ze stonden ook samen met ons op (om 4 uur ’s nachts), zodat we een lekker ontbijt hadden om mee te nemen. Topservice hier! Wij betaalden Nog geen 7 euro per nacht voor een tweepersoonskamer, ontbijt niet inbegrepen.
Waar overnachten nabij het Udawalawe National Park?
De accommodatie (en dan vooral de eigenaar van de accommodatie) nabij het Udawalawe National Park, was absoluut géén aanrader. Ik ga deze plaats hier dan ook niet noemen. Hier kan je alvast enkele fijne accommodaties vinden nabij het Udawalawe National Park.
Zet je reis door Sri Lanka verder
- Cultuur opsnuiven in Polonnaruwa
- Pidurangala Rock, het leukere broertje van Sigiriya
- Wat te doen in Nuwara Eliya
- De highlights in Ella
Meer inspiratie opdoen