Activiteiten en bezienswaardigheden in Nuwara Eliya

Nuwara Eliya, ook wel klein Engeland genoemd, is een sfeervol stadje in het centrum van Sri Lanka. Het ligt aan de voet van de hoogste berg van het land, namelijk de Pidurutalagala. Deze stad werd in de 19de eeuw gesticht tijdens de Britse koloniale periode. Er zijn dan ook ontzettend veel Engelse invloeden te zien. Wat dacht je van een typische pub? Alsook de bouwstijl van de huizen, zie je nergens anders terug in het hele land.

Ik weet het eerlijk gezegd niet zeker, maar volgens mij is Nuwara Eliya een stad waar vooral de welgestelde Singalezen wonen. Er staan hier namelijk ontzettend mooie en grote huizen, een groot verschil met de rest van Sri Lanka. Het klimaat is hier ook compleet anders dan in de rest van Sri Lanka. Het is hier opvallend koeler, ’s nachts sliepen wij zelfs onder een dik donsdeken en ook de open haard brand hier wel vaker. Het blijkt ook vaker te regenen in dit stadje. Er is niet bijzonder veel te doen in Nuwara Eliya, maar toch is het fijn hier een dag of twee te blijven. Het is ook ideaal om van hieruit Horton’s plain te bezoeken. Deze activiteiten en bezienswaardigheden in Nuwara Eliya mag je niet missen!

 

Bezoek één van de vele theeplantages

Wanneer je met de bus of trein naar Nuwara Eliya rijdt, rijd je dwars door de vele theeplantages. De stad is werkelijk omringt door de mooie theeplantages. Engelsen houden wel van een kop zwarte thee met melk, ze werden hier dan ook massaal geplant. De wereldberoemde Ceylon thee wordt hier geproduceerd en thee die recht uit ‘het veld’ komt, smaakt zo ontzettend lekker! Ik ben een ontzettend grote theeliefhebber en weet dan ook alles van thee! Van de goede stoffen in thee, tot de beste temperatuur van het water. Je kan mij absoluut een echte theekenner noemen. Uiteraard vond ik het dan ook fijn om te zien waar mijn kopje thee vandaag komt.

Wij brachten een bezoekje aan Pedro’s tea estate. De oudste fabriek in Nuwara Eliya en misschien zelfs in héél Sri Lanka. Je kan hier een rondleiding krijgen, waarbij je alle processen van de theeproductie te zien krijgt. Wij waren jammer genoeg te laat voor de rondleiding, dus gingen zelf maar even op stap tussen de theeblaadjes. Enkele vrouwen waren ook thee aan het plukken, wat wel fijn was om te zien. Achteraf genoten wij nog van een kopje thee, met uitzicht op de theeplantages. Het produceren van thee duurt amper vierentwintig uur, dit van het plukken van de thee, tot het moment dat ze in zakjes worden gestopt! Heel gek ook hoeveel kilo’s theeblaadjes dagelijks geplukt worden en hoe snel deze vrouwen werken.

Het restafval van de thee gaat onder andere naar Lipton en Pickwick. Hou je van thee? Ga dan voor een kwaliteitsvolle verse thee (denk maar aan OR tea, Kusmi tea, thee van the TEA Tower of Java thee). Overal in Sri Lanka vind je ook verse thee, jammer dat ik deze niet kon meenemen! Een rondleiding aan deze theefabriek kost ongeveer 200 LKR, deze start om 8 uur. Het proces vindt namelijk ’s nachts plaats.

Heerlijk relaxen aan het mooie Gregory Lake

Gregory Lake is zonder twijfel de meest ontspannende plek in Nuwara Eliya. Je betaald 200 LKR entree per persoon, maar dat is het absoluut waard. Het is een enorm meer, waar je een gezellige en romantische wandeling om kan maken. Het domein is mooi verzorgd en aangenaam om te vertoeven, eventueel met een goed boek of een hapje en een drankje. Er zijn ook tal van restaurantjes te vinden. Je kan het meer ook verkennen via een bootje, jetski of peddalo. Op het domein lopen ook tal van koeien en paarden, gezellig om te zien. In het weekend zie je hier ook ontzettend veel locals: gezinnen die genieten van hun vrije dag en koppeltjes die hand in hand genieten van het meer, maar vooral van elkaar.

Great World’s End Drop in Horton Plains

Horton plains is een Nationaal park, op ongeveer 1 uur van Nuwara Eliya. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is dus een beschermd natuurreservaat. Plastic komt er absoluut niet in, je bagage wordt vooraf dan ook goed gecontroleerd. Een goed initiatief vind ik zelf, aangezien Sri Lanka ontzettend vervuild is. De stranden, de natuur, de treinsporen, overal ligt er afval. Zonde, wetende wat dit doet met de zoogdieren, de vogels en het leven in de zee.. breekt dit absoluut mijn hart. Horton Plains ligt er gelukkig zeer mooi en proper bij, een stap in de goede richting.

Het is een wandeling van ruim 9,5 kilometer , waar je ongeveer 3-4uur over doet. Wij waren ietwat teleurgesteld aangezien we ons verwacht hadden aan een stevige hike, dit geeft ons meer voldoening wanneer we dan kunnen genieten van het mooie uitzicht. Toch is dit absoluut een bezoekje waard. Het is een zeer mooi park, waar maar liefst 24 verschillende zoogdieren leven, 87 vogelsoorten (waarvan vier soorten die enkel voorkomen in Horton Plains) en 9 soorten reptielen. Het is een ontzettend mooie wandeling, maar trek wel goede schoenen aan want er liggen zeer veel keien, rotsen, steentjes, etc; We zagen dan ook tal van mensen terughinken met een verstuikte voet.

Je kan deze wandeling best starten rond 7 uur, dan heb je het meeste kans op een mooi uitzicht. In de namiddag kan het er behoorlijk mistig worden, waardoor je jammer genoeg niet meer kan genieten van het mooie uitzicht. Trek ook warme kledij aan, in de vroege uurtjes is het er namelijk ontzettend koud. Zo koud dat wij beiden in onze fleecetrui nog zaten te klappertanden. Bij de Great World’s End Drop sta je op een afgrond met een diepte van 870 meter, welke zeer indrukwekkend is om te zien.

Wij betaalden ongeveer 24 euro per persoon, alles inbegrepen (ons vervoer, entree,;). Dit is echter wel één van de activiteiten, waarbij wij het meeste toeristen zagen. Verwacht dus niet dat je het park helemaal voor jezelf hebt. Desondanks is het echt de moeite waard om te bezichtigen.

Waar te verblijven in Nuwara Eliya?


Het is vast niet het meest luxueuze verblijf in Nuwara Eliya, maar wel fantastisch gelegen. Vlak bij de bushalte, dicht in het drukke centrum, maar toch rustig op een ‘berg’ met uitzicht op het mooie Victoria Park. Dit was een comfortabele kamer en er lagen zeer dikke lakens. Je zal dus zeker geen kou lijden. Wel ondervonden we een muffe, onaangename geur in de kamer. We betaalden 12,50 euro per nacht voor een tweepersoonskamer en eigen badkamer met warm water.

Er zijn ook heel wat prachtige en luxueuze accomodaties te vinden voor een klein prijsje! 

 

Zet je reis door Sri Lanka verder

 

Meer inspiratie opdoen met een heerlijk kopje Ceylon thee
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites