Een wereldreis voorbereiden? Zo doe je dat!

Je zit er al weken, maanden of misschien zelfs jaren over te dromen. Verlangend naar avontuur, de wereld zien, nieuwe culturen ontdekken en je horizon verruimen. Je ziet jezelf al op de top staan van de Kilimanjaro, duiken met manta’s in Indonesië, een selfie nemen aan de Chinese muur of misschien wel Engelse les geven in Costa Rica. Waar je ook heen gaat, een beetje voorbereiding kan zeker geen kwaad.

Sommigen nemen hun backpack en vertrekken naar de gewenste bestemming. Ikzelf heb het liever goed gepland: wat wil ik zien? Welk budget heb ik nodig? Wat moet ik op voorhand regelen? Etc. Wij vertrokken in november 2017 op wereldreis en hadden op voorhand een mooie planning. Let op, ik ben hier zelf ook zeer flexibel in, maar wil toch een leidraad waar ik mezelf aan kan houden.

Ik plak er zelf bijvoorbeeld geen tijd op aangezien je nooit op voorhand kan weten hoe lang je op een bepaalde plek wil vertoeven. Ik heb echter wel een duidelijke route zodat ik alles kan zien wat ik écht wil zien. In dit artikel deel ik al mijn tips en tricks mee zodat ook jij je ultieme wereldreis kan plannen. Veel te veel geld betalen voor een organisatie? Daar doen we niet aan mee! Iedereen kan het gewoon lekker in zijn uppie! Een wereldreis voorbereiden? Dat doe je zo!

Waar ga je heen?

Dit is uiteraard de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: Welke landen wil ik zien? Iedereen heeft vast wel een bucketlist met landen die hij/zij zeker wil bezichtigen. Duid deze plekken aan op een kaart en zo zie je meteen en welke volgorde je deze reis het best kan gaan maken. Uiteraard vlieg je niet van Denemarken naar de Filipijnen om dan terug te keren naar Frankrijk en te eindigen in Thailand. Je moet een logische route hebben, het liefst met landen die niet mijlenver van elkaar liggen.

Zodra je weet welke landen je wil zien kan je beslissen wat je precies wil zien in dat land. Leen of koop enkele Lonely planet boeken over jou bestemming, dit is de ultieme reisbijbel voor elke backpacker. Ga op zoek naar toffe reisblogs en bekijk de highlights of juist de geheime, prachtige plekjes in dat land. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld wat je precies wil zien. Ikzelf duid al deze zaken aan op een kaart en op deze manier kan ik een duidelijke route samenstellen, vertrekkend vanuit de luchthaven in dat land. In een word documentje zet ik nog eens alle landen op een rijtje met de plekken die ik zeker wil zien en de dingen die ik absoluut moet gaan doen!

Het vraagt wel wat tijd en moeite, maar op deze manier heb je dan ook een duidelijk beeld over jouw reis! Vliegtickets en slaapplekken regel ik niet op voorhand, hier ben ik zelf ontzettend flexibel in. Ik kijk wel waar ik uitkom! Bepaalde populaire activiteiten die snel volboekt zijn zoals bijvoorbeeld de gibbon experience in Laos moet je wel op voorhand vastleggen. Met zulke zaken hou ik dan ook zeker rekening!

Budget

Hoeveel budget je nodig hebt verschilt sterk van persoon tot persoon. Het is dan ook moeilijk om te zeggen hoeveel geld je precies nodig hebt om te gaan reizen. Persoon A. slaapt graag in een luxehotel, gaat elke avond gaan feesten en gaat rijkelijk uit eten. Persoon B. daarentegen slaapt in een goedkoop hostel, doet bijna alles te voet en eet streetfood. Beide personen zullen duidelijk niet hetzelfde budget uitgeven.

Wil je iets kopen op een marktje of een bepaalde activiteit doen? Onderhandel dan zeker! Vaak vragen ze iets meer omdat jij de onwetende toerist bent. Sta sterk in je schoenen, zeg dat je het bij zijn buren voor een goedkopere prijs kan krijgen, het speelt vaak in je voordeel. Zorg vooral dat je niet te veel uitgeeft en al zeker niet opgelicht wordt. Een hotelkamer kost ter plekke vaak veel minder geld dan wanneer je deze online zou boeken. Ben je hier in een drukkere periode? Dan is het aangewezen wel op voorhand een accommodatie te boeken!  Via uber geef je dan weer niet té veel geld uit aan een taxi.

Belangrijk is om voldoende budget te hebben om te kunnen bekostigen wat jij wilt doen. Hier onder een tabel met gemiddelde uitgaven (voeding, slaapplek, activiteiten, kleine onvoorziene kosten), zonder vliegticket!

Europa: 30 – 80 euro/dag (Gemiddeld 1.500 euro/maand)
Afrika: 25 – 45 euro/dag (Gemiddeld 1.400 euro/maand)
Azië:
15 – 30 euro/dag (Gemiddeld 1.000 euro/maand)
Oceanië: 40 – 80 euro/dag (Gemiddeld 2.000 euro/maand)
Noord-Amerika: 35 – 80 euro/dag (Gemiddeld 2.000 euro/maand)
Midden en Zuid-Amerika: 25 – 40 euro/dag (Gemiddeld 1.400 euro/maand)

Vaccinaties en medicatie

Absoluut niet onbelangrijk: welke vaccinaties heb ik nodig alvorens ik op (wereld)reis vertrek? Sommige vaccinaties moet je ruim op voorhand krijgen dus het is een slim idee om hier toch ruim een jaar op voorhand al eens research naar te doen en deze dan ook in orde te maken. Deze website is ontzettend interessant om een duidelijk beeld te krijgen welke vaccinaties je nodig hebt. Indien je verzekerd bent voor vaccinaties worden deze ook deels of zelfs volledig terugbetaald!

Laat aan je huisarts weten dat je op wereldreis vertrekt, hij zal je de nodige medicatie voorschrijven (voor noodgevallen): verschillende medicatie voor diarree is absoluut aan te raden in tropische landen, pijnstillers, een EHBO kitje met ontsmetting, pleisters, etc. en uiteraard bepaalde medicatie die je in eigen land ook neemt: allergie pillen, anticonceptie, etc. Houd er rekening mee dat je voor bepaalde medicatie een briefje nodig hebt van bij de dokter. Stel dit dus zeker niet uit tot de laatste minuut!

Verzekering

Ga op zoek naar een GOEDE verzekering en bekijk hierbij zéér goed waarvoor je precies verzekerd bent. Veel mensen kiezen gemakkelijk voor de goedkoopste optie maar dit is niet altijd de beste optie. Zorg dat je verzekerd bent voor een totaal-pakket: namelijk voor (ongevallen bij) jezelf, diefstal van je bagage, etc. Wil je extreme sporten gaan beoefenen? Zorg dat je ook hiervoor verzekerd bent! Er zijn speciale reisverzekeringen voor mensen die op wereldreis vertrekken. De globetrotter is alvast een goede keuze, maar bekijk de mogelijkheden in je eigen bank of verzekeringskantoor zeker ook eens.

Abonnementen en andere belangrijke zaken stopzetten

Een abonnement voor je favoriete tijdschrift, internet, je smartphone, de sportschool, etc. Die hebben we allemaal niet nodig wanneer we maanden op wereldreis zijn. Wees dan ook verstandig om al deze ‘nutteloze’ zaken op te zeggen, op deze manier kunnen we namelijk enkele honderden euro’s besparen. Je eigen telefoonnummer kan je zeker en vast behouden maar zet je abonnement dan zeker en vast op 0 euro. Het is verstandiger een nummer of enkel mobiel internet aan te schaffen in het land waar je verblijft.

In noodgevallen kan iedereen je uiteindelijk wel bereiken via social media. Huur je een appartement/huis en ben je voor lange tijd weg? Dan is het misschien ook verstandig om de huur op te zeggen. Heb je een eigen huis/appartement? Misschien is het een idee om deze te verhuren, op deze manier staat je woonst niet gewoon leeg en de centjes die je ermee verdiend kan je bovendien maar al te goed gebruiken op (wereld)reis! Regel dit allemaal niet last minute, maar ruim op voorhand

Wat heb ik nodig voor mijn wereldreis?

Het is het zeker waard om te investeren in een goede backpack. Het is tenslotte je hele kleerkast en je draagt deze maanden- of in sommige gevallen zelfs jarenlang met je mee. Uiteraard wil je dan absoluut een backpack die fijn en comfortabel zit. Ga naar enkele gespecialiseerde winkels en vraag raad. Op deze manier vind je zeker een backpack die perfect bij je past. Zorg zeker voor een regenhoes en/of flightbag zodat je je backpack prima kan vervoeren en deze er tip top blijft uitzien. Een stevig hangslot is ook een absolute must, deze kan je makkelijk ergens aan vasthangen op de bus/trein en je kan prima een dutje doen zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken.

Je vindt heel wat blogs met inpaklijsten en absolute must have’s voor je wereldreis. Neem zeker niet té veel mee, de meeste zaken kan je over heel de wereld kopen en de helft van wat je meeneemt gebruik je vaak amper. Enkele nuttige must have’s die je zeker niet mag vergeten zijn een shampoobar (zuinig in gebruik en lekker makkelijk), een wereldstekker, een lakenzak (je wil tenslotte wel hygiënisch slapen + dit neemt amper plaats in beslag)microvezel handdoeken en zonnecrème. Alle andere zaken vind je prima wereldwijd!

Wat betreft kledij: maak enkele stapeltjes en zorg dat je kledij hebt die makkelijk te combineren valt. Eén lange broek en één warmte trui zijn vaak voldoende voor warme landen. Ik ben persoonlijke grote fan van playsuits aangezien je zo meteen één outfit hebt en niet te veel moet nadenken over (moeilijke) combinaties. Maak stapeltjes kledij en neem er uiteindelijk de van mee. Vergeet niet dat je backpack niet meer mag wegen dan 20 KG, anders moet je vaak heel wat bijbetalen. Je rug zal je nog dankbaarder zijn wanneer hij 15KG of minder weegt!

Heb ik een visum of buitenlands paspoort nodig?

Het is belangrijk om vooraf goed te bekijken voor welke landen je een visum nodig hebt. Dit hangt sterk af van de duur dat je in een bepaald land verblijft, zoek hier dan ook voldoende informatie over op. Tal van visums kan je makkelijk aanvragen op de grens tussen twee landen. Voor een langer verblijf moet je dit vaak al op voorhand (online) doen. Via visumbuitenland kan je dit makkelijk en snel regelen.

Voor Amerika moesten wij vooraf een ESTA aanvragen en ook dit doe je online. Bekijk zeker even de onderstaande video voor wat meer uitleg over het aanvragen van je ESTA. Wanneer je buiten Europa reist heb je een buitenlands paspoort nodig, welke zeven jaar geldig is. Vraag dit paspoort ook ruim op voorhand aan want het duurt soms een tijdje alvorens je deze krijgt. De prijs voor een buitenlands paspoort ligt bij de 75 euro, afhankelijk van de gemeente of stad waarin je woont.

Bankzaken

De kosten voor geld af te halen in het buitenland verschilt sterk van bank tot bank. Bekijk zeker even wat de goedkoopste optie is voor jou. Ikzelf zit bij Argenta en hierbij kan ik wereldwijd gratis geld afhalen -tenzij de bank in dat land hier zelf kosten voor vraagt-, wel moet ik deze continenten voor bepaalde tijd ‘open stellen’ in mijn bank en hier hebben ze dan ook mijn handtekening voor nodig.

Toen ik voor drie maanden naar Afrika vertrok moest ik dit aangeven bij mijn bank, zodat ik hier dan ook geld kon afhalen. Mijn bank houdt dus géén geld af van mijn rekening voor de transacties die ik doe, dit in tegenstelling tot vele andere banken. In sommige landen is het beter om een VISA te hebben aangezien deze praktisch wereldwijd wordt geaccepteerd, dit is bij maestro niet altijd het geval.

Iemand machtiging geven

Bij noodgevallen is het altijd handig om iemand machtiging te geven op jouw rekening. Zit je plots zonder geld? Even een telefoontje plegen en de mammie, pappie of het lief kunnen dit allemaal voor je regelen. Handig om het geld van je spaarboek naar je lopende rekening te kunnen overzetten.

APPS downloaden

Er zijn enkele nuttige reis apps die je absoluut moet gaan downloaden alvorens je op wereldreis vertrekt. Hostelworld, Booking, agoda en airbnb zijn nuttige apps voor het vinden van een slaapplek. Zoals eerder al vermeld: vaak is het NOG goedkoper als je in het hostel zelf je kamer boekt. Via couchsurfing kan je dan weer gratis slaapplekken vinden of voor een spotprijsje EN je leert er (toffe) locals mee kennen.

Via currency kan je bekijken hoeveel euro je precies uitgeeft. Een andere munt uitrekenen is niet altijd simpel… deze app doet het gewoon voor jou: hoeveel is 500 baht alweer? Currency rekent het voor je uit. Uber is handig voor het regelen van een taxi: je weet op voorhand het bedrag en wordt dus niet opgelicht! Grab is soortgelijk aan Uber maar dan te gebruiken in Azië, wij hebben hier vaak gebruik van gemaakt!

Maps.me was onze beste vriend op wereldreis. Je raakt nooit nog je weg kwijt. Ideaal voor wandeltochten of voor een roadtrip. Dit was onze vaste GPS tijdens onze roadtrip door Amerika. Je download de kaarten van de bestemming op voorhand en hebt dan een handige GPS bij de hand waarvoor je geen internet nodig hebt.

MagicSeaWeed is dé app voor surfers: je ziet waar en wanneer de golven goed zijn om te gaan surfen.

iOverlander is een onwijs handige app wanneer je op (wereld)reis bent met een camper/auto/mobilhome/Van.) Deze moet je dan ook zeker even downloaden. Van gratis kampeerplekken tot de meest veilige routes en plekken.

Tot slot hebben we nog PolarSteps, een reisdagboek waarbij er een mooie route wordt uitgestippeld van de bestemmingen waar jij heen bent gegaan. Je kan bij elke bestemming ook foto’s uploaden en je familie/vrienden hebben een mooi beeld van de plekken waar jij bent geweest, op deze manier hebben ze toch een beetje het gevoel dat ze ook op avontuur zijn!

 Afscheidsfeestje!

Ga je voor enkele maanden of zelfs jaren op wereldreis? Alle reden voor een feestje met vrienden en familie! Uiteraard hoeft dit ook niet veel geld te kosten. Iedereen neemt wat drank en snacks mee, zet een leuk muziekje op en het feest kan beginnen!

 

Een vleugje inspiratie

Meer tips voor je wereldreis? Op wereldreizigers.nl lees je er ALLES over wereldreizen, verre reizen en backpacken! 




Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites