De ultieme relatietest: Een wereldreis maken met je lief

“Na onze studies wil ik op wereldreis gaan”. Het lief verklaarde mij voor gek en zag dat plan niet meteen zitten. In zijn toenmalige achttien levensjaren had hij nog maar één keer een vliegtuig genomen. De rest van zijn vakanties spendeerde hij steevast in Frankrijk of Nederland. Niet de grootste avonturier dus. De droom liet mij niet los en toen ik na maanden nog steeds over die wereldreis sprak en onze relatie steeds serieuzer werd, besloot hij dan maar mee te gaan in mijn idee. Mij alleen laten gaan was niet echt een optie, dus besloten we dit avontuur samen aan te gaan. Vergeet temptation Island. Een wereldreis maken met je lief, dat is pas een ultieme relatietest.

Je hoort het wel vaker.. Prille geliefden die voor het eerst een weekje op vakantie gaan. Wat hebben ze er naar uitgekeken, een weekje genieten van de zon, hun all in hotel en hun perfecte geliefde. Vol kriebels in de buik vertrekken ze op reis. Of dat stel dat al gedurende langere tijd samen is, maar nu pas voor het eerst samen op vakantie gaan. Eén week op reis, slaande ruzie, reiskoffers die in het rond vliegen, tranen die vloeien en een Facebook status die veranderd van “in een relatie” naar “het is ingewikkeld”. Of nog erger “vrijgezel” . Je zou niet het eerste koppel zijn dat na een reis uit elkaar gaat. Je zit plots 24 op 24 met elkaar opgescheept, leert de vervelende kantjes van de ander kennen en wordt pijnlijk hard geconfronteerd met de verschillen tussen jullie beiden. Iets waar niet iedereen mee kan omgaan.

Vriendlief en ik waren gelukkig al wel wat meer gewoon en waren er dan ook steevast van overtuigd dat wij dit zouden overleven. We leerden elkaar kennen op ons studentenkot in hartje Gent. Studeren, cantussen, uitgaan in de Overpoort, julientjes eten en liters bier -of in mijn geval Martini en wijn- achterover kappen. En daar stond hij dan; Met zijn grijze outfit, veel te korte broek en een pizzapunt in de hand. Weeks nadien met zijn bezwete lichaam op het podium in de PI. T’was liefde op het eerste gezicht en ik -ja ik!- vroeg hem dan ook een tweetal maanden later op date. Had ik op hem moeten wachten zat ik hier nu nog als afgestudeerde single met veel reisdromen, maar geen plannen. Anyway, vriendlief en ik beleefden een fantastisch studentenjaar zo samen op kot. Gedurende het hele studentenjaar was mijn propere studentenkamer onbewoond en ruilde ik deze in voor de chaotische, niet zo propere kamer van Mathijs. Als je met twee op 12 vierkante meter kan wonen, wil dat al heel wat zeggen! Na een fantastisch jaar met z’n tweetjes, kwamen voor een volgende uitdaging te staan in onze relatie. Zes maanden ZONDER elkaar. We besloten namelijk beiden op buitenlandse stage te gaan. Deze dame hier in Kaapverdië en mijnheertje in Canada. Ook dat wisten we goed te overleven en het maakte onze liefde alleen maar sterker en intenser. De clichés! Ze zijn waar. Tijdens deze buitenlandse stage nam ik alvast de tijd om onze wereldreis voor het jaar erop al wat uit te stippelen. Alvast een pluspunt in onze relatie; Ik kreeg de vrijheid om de landen te kiezen en de bezienswaardigheden te bepalen. Mathijs deed hier niet echt moeilijk over en stond eigenlijk overal wel voor open. Iets dat ons veel ruzies en ellende heeft bespaard. Een jaar later was het dan eindelijk zover. We behaalden beiden ons diploma, werkten nog een vijftal maanden om wat geld bijeen te sprokkelen en namen het vliegtuig naar onze eerste bestemming. Acht maanden reisden we met z’n tweetjes rond, zonder al te veel ruzies. Hoe is het zelfs mogelijk?

 

Het Financiële aspect

Over het budget moeten goede en duidelijke afspraken worden gemaakt. Ook de manier van reizen kan voor heel wat conflicten zorgen. Zit je met een lief die wil slapen in de schoonste hotels? En de lekkerste restaurants wil bezoeken voor een Instagramwaardige foto? Terwijl jij juist “on a budget” wil leven en zo weinig mogelijk geld wil verdoen? Dan zijt ge gescheten…. Het lief en ik zaten hier gelukkig wel op één lijn. We stelden ons een duidelijk budget op: Aten goedkoop in lokale restaurantjes, namen zoveel mogelijk het openbaar vervoer en kozen voor een simpele tweepersoonskamer, die ons vaak niet meer dan tien euro per nacht  gekost heeft. Uiteraard hadden wij hier en daar ook wel eens strubbelingen. Na bijna zeven maanden reizen wou ik in Bali ook eens een weekje genieten van wat meer luxe. (Lees: Hier heb je een luxekamer voor 20-30 euro) Meneer vond dit, alsook die drie euro voor een maaltijd dan weer te duur… Maar bon, we hebben wel genoten van deze ‘dure’ maaltijden en prachtige kamers.

Wat betreft de betalingen hadden we ook duidelijke regels. Vooraleer wij op wereldreis vertrokken rekende ik uit hoeveel dit ongeveer zou kosten. We spaarden beiden dit bedrag bij elkaar en…. vertrokken. Tijdens het reizen schreef ik elke uitgave -tot een halven euro toe!- op een papiertje, om een duidelijk zicht te krijgen over wat we precies uitgaven. Zo had ik een papiertje met eten, vervoer, accommodatie, activiteiten en extra uitgaven. Wekelijks telden we dit allemaal samen en schreef ik de helft van het bedrag over op Mathijs zijn rekening. Op deze manier betaalden we beiden evenveel en was een discussie over geld alvast niet mogelijk.

De planning

Zij zit te dromen van de Chinese muur, van Walvissen spotten in Canada tot slapen in een waterbungalow op Bora Bora. Hij kijkt alvast uit naar de wilde Safari’s in Zuid-Afrika, de prachtige dames tijdens het carnaval in Brazilië en het duiken in Belize. Hoewel flexibiliteit juist fijn is tijdens het reizen, is het toch goed om vooraf een grove planning te maken. Waar willen jullie precies naar toegaan en waar absoluut niet? Ik heb het geluk dat ook hier vriendlief weer vree gemakkelijk is en openstond voor alles. Ik stippelde dus de complete planning uit met bezienswaardigheden. Hij stippelde ter plekke de juiste route uit en bekeek hoe we van punt A naar punt B kwam.

Ondertussen weet dat lief van mij al weer welke plekken hij in de toekomst nog wil bezoeken en welke zeker niet. Ikzelf droom van Zuid-Afrika en Mexico, terwijl beide landen hem dan weer minder aanspreken. Dan maar zoeken naar landen die we beiden willen zien.

De manier van reizen

Een lief die dagenlang wil luieren op het strand, ’s avonds gaan feesten met een cocktail in de hand en verder niet al te veel wil doen. Terwijl jij juist trektochten wil maken in de bergen, cultuur wil opsnuiven of wel eens wil overnachten in de jungle. Iedereen heeft zijn eigen manier van reizen, zijn eigen gewoonten en persoonlijke interesses. Dat kan al wel eens botsen. Serieus botsen! Maak op voorhand goede afspraken over hoe jullie reis eruit zal zien, zo kom je niet plots voor onverwachte verrassingen te staan. Mathijs en ik denken hier gelukkig ook hetzelfde over. Amai, wij zijn precies wel een makkelijk koppel hé? Wij willen zoveel mogelijk zien en doen. Een avontuurlijke vakantie, liefst met een prachtig staaltje natuur. Uiteraard liggen wij ook wel eens graag enkele uurtjes op het strand met onze benen in de lucht. Lekker niksen kan ook deugd doen. Maar dagenlang aan een zwembad liggen? Neen, dat toch maar niet! Op dit vlak hebben wij dan ook vrijwel nooit discussies gehad. Ik kan mij voorstellen dat dit geen makkelijk punt is en snel voor een ruzie kan zorgen.

Steunen op elkaar

Daar zit ge dan, maandenlang opgescheept met mekaar. Je hebt alleen maar elkaar. Frustraties en ergernissen kan je enkel en alleen uiten op de ander persoon. Een bus die er niet doorkomt, urenlang rondlopen met een zware backpack op je rug en geen slaapplek vinden, andere zaken die mislopen. Het gebeurd. Tuurlijk gebeurd het! Geen enkele reis verloopt perfect vlekkeloos en juist op die momenten is het belangrijk om er voor elkaar te zijn. Laat de ander zijn of haar hart luchten, wees er gewoon voor de ander wanneer die zich voelt als één hoopje ellende en misserie. Herinneren jullie nog onze tocht naar de Bromo vulkaan? Die tocht waar Mathijs ons midden in de nacht naar de verkeerde berg bracht? Op dat moment voelde ik mij ook vreselijk. Een futiliteit en achteraf iets waar we zeker mee kunnen lachen, maar op dat moment stroomden de tranen over mijn wangen en kon ik alleen met roepen en tieren.

Wees er voor elkaar wanneer het even wat moeilijker gaat. Wanneer je weer een slechte dag hebt. Of wanneer je je gewoon ronduit miserabel voelt. Mijn lief die met nierstenen zat in Sri Lanka, ikzelf die maandenlang kampte met problemen aan mijn buik. Die kottu waar Mathijs een dag later nog last van had of die cocktails op Oudejaarsavond waar we liever niet aan terug denken. Vreselijke hotels waarbij we de schuld in de ander z’n schoenen schoven, want “ik had toch gezegd dat we dat ander moesten boeken!” Het hoort er allemaal bij en achteraf zijn het momenten waar je met een goed gevoel op terugblikt. Geloof mij maar.

Leven van de liefde

Een hele belangrijke, maar niet meteen de makkelijkste om te realiseren. Samen reizen zorgt ervoor dat je dichter naar elkaar toegroeit, maar om de één of andere reden is het soms toch wel moeilijk om écht tijd te investeren in je relatie. Wij planden zoveel tijdens het reizen, dat wij tegen de avond vaak helemaal moe en uitgeput waren. De passie was dan ook vaak ver te zoeken. Erg om te zeggen eigenlijk; je bent maandenlang bij elkaar en toch vind je soms niet écht tijd voor elkaar. Slapen onder asbest in een ‘schuur’ vol gaten in de muren, kakkerlakken die om je heen lopen; het is niet meteen de meest romantische setting. Op die momenten dacht ik helemaal niet aan een ‘goei beurt’. Waar we vooraf de wildste plannen hadden met elkaar, leken we in werkelijkheid plots een saai, treurig en seksloos stel. De liefde bedrijven in een veel te kleine tent onder de sterrenhemel klinkt beter dan het werkelijk is.

Uiteraard zorgden wij wel voor voldoende liefde en affectie, maar het kostte net wat meer tijd en moeite dan in het dagelijks leven. Zorg voor romantische momenten samen. Ga als budgetreiziger ook eens lekker uit eten en boek ook eens een prachtige kamer. Leef niet naast elkaar, maar met elkaar en vooral… doe ook eens iets zonder elkaar! Mijn lief die de rinjani beklom, terwijl ik drie dagen genoot van een yoga retreat in Lombok? Dat zorgde ervoor hoezeer we beseften dat we elkaar toch écht wel nodig hebben. En hoe gere we mekaar zien! Kijk, het heeft gewerkt. Acht maanden samen reizen en genieten van elkaars liefde, resulteerde in samenwonen en nog veel meer toekomstplannen!

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites