Praktische tips Tayrona National Park – Colombia

Het Tayrona National Park is ongetwijfeld één van de hoogtepunten in Colombia. Dit natuurlijke paradijs is gelegen aan de Caribische kust, in het Noorden van Colombia. Het park trekt dagelijks massaal veel toeristen die met eigen ogen de weelderige jungle en kilometers lange stranden willen aanschouwen. Je vindt er maar liefst 150km2 aan wildernis en de kans is dan ook groot dat je er wildlife spot. Wij hadden helaas minder geluk en zagen geen vrolijke aapjes! In dit blogartikel alle praktische informatie en tips voor een bezoek aan het schitterende Tayrona National Park!

 

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be

Hoe bereik je het Tayrona National Park?

Het Tayrona National Park ligt in het Noorden van Colombia en kan je makkelijk bereiken vanuit Santa Marta, Minca en Palomino. Heel wat mensen doen dan ook een dagtrip vanuit één van deze plekken, maar ik kan absoluut aanraden daags voordien (en nadien) te spenderen in een accommodatie vlakbij het park.

Zelf verbleven wij in The Valley Tayrona. Een accommodatie op amper 2km van de hoofdingang van het park. Deze accommodatie is werkelijk een hidden gem! Je bevindt je midden in de natuur en de uitzichten zijn hier dan ook waanzinnig mooi! De accommodatie kan je enkel bereiken via een wandeling door de jungle (15min), al is dit al een avontuur op zich. Bij The Valley kan je kiezen voor privéhutten of een dormbed. De Nederlandse eigenaars zijn ook fantastisch. Een fijne plek om enkele dagen te vertoeven!

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be, hoe te bereiken Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be

De twee ingangen van het Tayrona National Park

Het park kent twee ingangen; El Zaino en Calabazo. El Zaino is de hoofdingang die vrijwel iedereen neemt, zo ook wij. Indien je wil overnachten in het park is het interessant om hier te starten, aangezien je bij de ingang je tent of hangmat kan reserveren. Indien je een bezoek wil brengen aan het bekende Cabo San Juan strand, is het ook belangrijk deze ingang te nemen.

Calabazo is de tweede ingang. De weg hier is een stuk ongerepter, er komen amper toeristen en deze ingang is ideaal indien je zin hebt in een pittigere hike. De kans dat je wildlife tegenkomt is een stuk groter, aangezien hier amper mensen komen. Ook hier kan je tenten en hangmatten vinden, die je niet perse voordien hoeft te reserveren, aangezien er minder toeristen komen!

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be, hoe te bereiken Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be

Powered by GetYourGuide

 

Hoe één dag spenderen in het Tayrona National Park 

Dagtrip vanuit El Zaino

Vrijwel iedereen neem de hoofdingang en loopt vervolgens dezelfde route. Namelijk die richting het Cabo San Juan strand. In twee uur loop je dwars door de weelderige jungle en langs fantastische stranden zoals Arrecifes en La Piscina. Dit is de meest toegankelijke route, aangezien de hike niet héél pittig is en de paden vanaf deze ingang vrij goed zijn onderhouden. Let op; er is niet overal een wandelpad. Op sommige plekken loop je ook door de modder of door het water.

Wij kozen zelf ook voor deze route, aangezien we door de extreme hitte geen zin hadden in een pittige hike en vooral de mooiste stranden wouden zien in het park. Ik raad aan om in het begin van het park een busje te nemen, om het eerste deel te skippen! Dit is ongeveer een uur wandelen en bovendien een behoorlijk saai stuk. Dit deel kan je dan ook maar beter lekker overslaan! Je dag ziet er dan als volgt uit:

 • Busje ingang richting Museo Chairama (10min) ca. 1 euro p.p.
 • Eindhalte pendelbus tot Playa Arrecife (ca.1 uur wandelen)
 • Playa Arrecife tot Playa La Piscina (ca. 30min wandelen)
 • La Piscina tot Playa Cabo San Juan (ca. 20min wandelen)

Terugkeren doe je via dezelfde weg en hier ben je dus opnieuw zo’n 2 uur zoet mee.

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be, dagtrip

 

Dagtrip vanuit Calabazo

Heb je wel wat zin in avontuur en wil je het massa toerisme liever vermijden? Dan raad ik aan te kiezen voor Calabazo! Bij Calabazo zijn de wandelpaden minder goed onderhouden en je moet een stuk langer lopen vooraleer je het strand bereikt. Ideaal indien je houdt van een ‘off the beaten track’! De eerste 3km kan je eventueel ook afleggen per motortaxi. Dit scheelt je een uur wandelen.

Bij deze ingang heb je de keuze uit meerdere routes. Afhankelijk van je conditie en de dingen die je graag wil zien in het park. De ultieme route brengt je van Calabazo naar de ingang van El Zaino (zo zie je vrijwel het gehele park!) en hier doe je ruim 6 uur over, zonder pauzes! Het is dan ook aan te raden om minimaal één nacht in het park te verblijven, indien je van plan bent deze route te lopen.

Is één strand voldoende? Dan kan je in ca. 2 uur wandelen van Calabazo richting Playa Brava. Je neemt dan dezelfde weg terug. Vanaf Playa Brava kan je ook via El Pueblito terugkeren. Voor deze route reken je in totaal 3 uur zonder pauze.

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be

 

Overnachten in het Tayrona National Park

Een dagtrip naar het Tayrona National Park is fijn, maar uiteraard heb je ook de mogelijkheid om er te overnachten! Op deze manier kan je véél meer van het park ontdekken en heb je ook alle tijd om er te chillen op de vele stranden. Je kan kiezen uit volgende overnachtingsmogelijkheden:

 • Hangmat -> boeken bij de mainentrance indien je wil overnachten bij Cabo San Juan. Een hangmat bij Playa Brava kan je op voorhand boeken via [email protected] . Er zijn diverse plekken waar je een hangmat kan huren.
 • Tent -> zelfde procedure als de hangmat. Voor Playa Brava kan je op voorhand boeken. Er zijn diverse plekken in het park waar je kan kamperen.
 • Bungalow/eco-habs -> duurste, maar meest luxueuze en comfortabele optie. Boeken via deze website. https://www.ecohabsantamarta.com/en/ecohabs-tayrona-en/

 

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, overnachten, waar te verblijven, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be


Praktische tips en informatie voor je bezoek

 • Je dient verplicht een verzekering te nemen voor het park. Prijs voor deze verzekering en entree komen neer op ca. 16 euro per persoon.
 • Neem je vaccinatieboekje mee! Een gele koorts vaccin is VERPLICHT! De kans bestaat dat ze hiernaar vragen. Tip: je kan je GRATIS laten vaccineren in landen als Colombia en Ecuador!
 • Ook je paspoort is verplicht! Zonder kom je er niet in.
 • Openingsuren zijn van 8 tot 17h. Uiteraard raden wij aan zo vroeg mogelijk te gaan! (wij waren om 7h30 al binnen in het park)
 • Er zijn enkele plekken in het park waar je drank en voeding kan kopen. Alsook enkele restaurants. Toch raden wij aan zelf voldoende water en snacks mee te brengen!
 • Vermijd weekenden en Colombiaanse feestdagen. Het park wordt dan overspoelt door Colombianen. Het is er sowieso al druk, maar deze momenten wil je absoluut vermijden!
 • Draag comfortabele schoenen (sneakers zijn prima). Wij zagen enkele personen op flipflops en dit zag er allesbehalve comfortabel uit!
 • Nog enkele onmisbare items: zwemkleding, regenponcho, hoedje/pet, zonnebrandcrème, zonnebril, muggenspray en indien je er overnacht: zaklamp, longsleeve shirt en lange broek.
 • Je kan géén geld pinnen in of bij het park. Neem dus voldoende cash mee!
 • Bij de meeste stranden is zwemmen verboden. Dit is niet voor niets! De zee kan er enorm ruig zijn en er zijn dan ook al tal van mensen verdronken. Zwem dus enkel op de plekken waar het wordt toegelaten! La Piscina is de fijnste plek om te zwemmen. De zee is hier heel kalm en het strand bovendien een pak rustiger dan Cabo San Juan.

 

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, mooiste plekken in het park, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be

Sluiting van het park 

Tot slot is het belangrijk te weten dat het park drie x per jaar sluit. Dit zodat de natuur zich kan herstellen, voor het onderhoud van het park en de rituelen en ceremonies die er worden gedaan. Er leven namelijk nog heel wat inheemse volkeren in het park. Het park sluit telkens tijdens volgende maanden. Voor correcte data kan je het best even de officiële website bekijken/contact opnemen!

 • februari
 • juni
 • november

Tayrona National Park, Colombia, bezoeken, praktische informatie, één dag bezoeken, mooiste plekken in het park, bezienswaardigheden, reisblog, youngwildfree.be

 

Meer Colombia Blogs

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites