Wat te doen in Jardín – het gezelligste dorp van Colombia

Genesteld tussen de bergen op zo’n vier uur verwijderd van Medellin, vind je één van de mooiste en meest authentieke dorpen van Colombia. Jardín heeft zijn naam niet gestolen, want het is letterlijk één grote en kleurrijke tuin. Oude mannetjes sippen er van hun koffie op gekleurde stoeltjes en alleen dat is al een attractie op zich. Toch heeft Jardín zeker nog wat meer te bieden! Al helemaal voor natuurliefhebbers. In dit blogartikel de mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten in Jardín.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree

Wat te doen en wat te zien in Jardín?

Het fijnste aan Jardín is eigenlijk het lekker nietsen en genieten van het eenvoudige leven in dit dorp. De sfeer is hier zo ontspannen en je waant je gelijk in een andere wereld. Het dorpje ligt in een groene vallei en ook hier zijn de huisjes lekker vrolijk en kleurrijk. Wij spendeerden zelf drie nachten in Jardín, maar lagen vrij ver uit het centrum. Zelf bezochten wij het dorp (slechts) één volle dag. Dit vonden wij zelf prima, want ook de omgeving rondom onze accommodatie was meer dan de moeite waard.

 

Powered by GetYourGuide

#1 Koffie drinken op het centrale plein

Jardín is met geen enkel ander dorp te vergelijken. Het centrale plein is dé ontmoetingsplaats, boordevol toffe cafés, een prachtige kerk en een gezellig parkje. Over het hele plein staan gekleurde terrasjes en het is fijn om hier simpelweg enkele uren neer te ploffen, koffie of thee te drinken en te kijken naar mensen.

De lokale bevolking ziet er hier oprecht gelukkig en ontspannen uit. Heel anders dan in de grote stad. Vooral op zondag kan het best druk zijn op het centrale plein, aangezien de mensen dan naar de Kerk gaan. Wij vonden het heerlijk om hier gewoon enkele uren rond te hangen en te genieten van de sfeer. Af en toe zie je ook wel eens een ‘cowboy’ voorbijlopen met zijn paard.

Tip: Voor de theeliefhebbers: probeer zeker eens de ‘infusion special’; een heerlijke infusie met vers fruit in.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree, dorpsplein, koffie drinken Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree, dorpsplein, koffie drinken, lokale bevolking Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree, Colombianen, lokale bevolking

#2 Slenter door de kleurrijke straten

Net zoals in Salento en Guatapé zijn ook de straten en huizen in Jardín kleurrijk en fleurig. Wij vonden het fijn om simpelweg door de straten te wandelen en de hele omgeving in ons op te nemen. Onderweg kwam de heerlijke geur van zoet gebak ons tegemoet. Je zou er zo voorbijlopen, maar wat waren we maar al te blij dat we een stop maakten bij deze kleine bakkerij.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree

#3 Doe een koffietour bij een Finca

Jardín ligt midden in de koffieregio. Indien je nog geen koffietour deed kan ik dit zeker en vast aanraden. Hier zie je het hele proces van boon tot heerlijke dampende kop koffie. Wij deden er zelf eentje in Salento, maar ook in Jardín zijn enkele Finca’s te vinden.

#4 Zoeken naar Cock-of-the-rocks  

Voor de natuurliefhebbers onder ons; breng zeker een bezoek aan Reserva Natural Jardin de Rocas. Hier kan je rotshanen spotten, ook wel een cock-of-the-rock genoemd. Deze vogels hebben een ietwat bijzonder uiterlijk, met hun grappige kopje en felrode kleur. Naast deze prachtige vogels is het ook fijn hier even rond te wandelen. Er staan hier namelijk prachtige bloemen en planten én daarnaast zagen we ook een kolibrie.

Opgelet! Het park is vaak maar één uurtje per dag open. De vogels zitten er namelijk geen hele dag. Vraag ter plekke dus even na om welk uur het park opengaat en terug sluit.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree, rotshanen, cock-of-the-rock Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree, cock-of-the-rock, rotshanen

#5 Maak een ritje in de kabelbaan

In Jardín hebben ze niet één, maar twee kabelbanen. De nieuwe kabelbaan brengt je naar een uitzichtpunt (waar je ook gewoon naartoe kunt wandelen). De oude kabelbaan is echter een hele attractie. Het gammele ding brengt je van de ene naar de andere kant van de vallei. Onderweg kan je genieten van mooie uitzichtpunten.

Wil je hier een mooie wandeling aan koppelen? Keer dan te voet terug naar het dorp.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree, kabelbaan

#6 Hiken en avontuur rondom Jardin

Jardín is een echt wandelparadijs! Enkele aanraders zijn La Garrucha (4km) en de hike naar Cafe Jardín (7,5km). Daarnaast schijnt volgende activiteit ook zeker de moeite voor de avonturiers onder ons: tour richting de Oilbird Cave. Na een prachtige hike kom je terecht in deze grot, waar je deze bijzondere vetvogels kan spotten.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, mooiste dorpen Colombia, reisblog, youngwildfree

#7 Overnacht bij Casa Nativo

Casa Nativo is niet enkel een accommodatie, maar een hele ervaring op zich. Op het moment dat wij er waren was er nog geen weg aangelegd, waardoor je vanaf de hoofdweg nog ca. een kwartier moest hiken richting de accommodatie. Casa Nativo ligt te midden van de natuur en je hebt het gevoel even weg te zijn van de wereld. De accommodatie is prachtig ingericht, in balans met de natuur. Alle elementen komen hier aan bod. De hond en kat die er rondlopen, alsook de gezellig ingerichte leefruimte maken het dan weer huiselijk en cosy.

Boek hier jouw verblijf bij Casa Nativo

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, Casa Nativo, waar overnachten, accommodaties Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, Casa Nativo, waar overnachten, accommodaties Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, Casa Nativo, waar overnachten, accommodaties

Hoe bereik je Jardin?

Vanuit Medellin -> vanuit Medellin is een ca. 4 uur rijden richting Jardín. De wegen en bussen zijn hier prima en comfortabel. Wij gingen naar Medellin vanuit Jardín en hadden ongeveer iedere twee uur een bus. Ik veronderstel dat dit andersom dus ook wel het geval is!

Vanuit Salento -> wat een nachtmerrie. De rit van Salento richting Jardín was werkelijk de hel. Het kostte ons bijna 10 uur om Jardín te bereiken vanuit Salento.

Stap 1: Allereerst neem je een bus richting Rio Sucio. Opgelet: er gaat slechts één busje per dag vanuit Salento richting Rio Sucio! In ons geval was dit om 9h30 in de ochtend. Deze doet er ongeveer 4 uur over. Deze rit is prima en de wegen zijn goed, maar dan start pas het echte avontuur: de rit van Rio Sucio richting Jardín.

Stap 2: Hierbij stap je in een Chiva bus. Dit is als het ware een ‘open truck’ in vrolijke kleuren, waarbij de loeiharde muziek uiteraard niet mag ontbreken. Maak je klaar voor een hele hobbelige rit! De gehele rit is een off the beaten trek door de bergen, waarbij je langs aardverschuivingen rijdt, vlak langs de afgrond en de meest afgelegen huisjes. De uitzichten zijn fenomenaal en het eerste uur geniet ik dan ook. Vier uur op deze weg, die tegelijkertijd behoorlijk eng, maar ook fascinerend is, was toch wat te veel van het goede. Zorg alvast voor hele warme kleding, want het kan onderweg behoorlijk koud worden!

Een iets minder avontuurlijke optie (die wel langer duurt) is het nemen van de nachtbus richting Medellin en in Medellin dan de gewone bus op te stappen richting Jardín.

Waar te overnachten in Jardín?

Zoals reeds vermeld is Casa Nativo een heerlijke plek om te overnachten in Jardín. Dit ligt wel nog even uit het centrum en je bent dus genoodzaakt om een tuktuk-taxi te nemen van en naar het centrum. Wil je echter even helemaal tot rust komen? Dan is dit de ideale accommodatie voor jou!

Liever een accommodatie dichter bij het centrum van Jardín, waarbij alles op wandelafstand te bezoeken is? Dan zijn dit enkele aanbevelingen: Hotel Orillas del Pizano  ligt op een prachtige locatie, vlakbij het centrum. Een heerlijk rustig plekje, midden in de natuur. Hotel Valdivia Plaza  ligt op het centrale plein en heeft stijlvol ingerichte kamers. Liever een romantisch plekje? Avalon Hotel Campestre ligt net buiten het centrum en heeft prachtige suites (met bubbelbad!). Perfect voor de lovebirds.

Niet helemaal jouw ding? In Jardín zijn er tal van fantastische accommodaties te vinden en dat voor kleine prijsjes! Vind hier jouw favoriete accommodatie in Jardin.

Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, Casa Nativo, waar overnachten, accommodaties Jardín Colombia, mooiste plekken, bezienswaardigheden, activiteiten, Casa Nativo, waar overnachten, accommodaties

Meer Colombia Inspiratie

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites