Levada Dos Tornos hike in Boaventura

Een zonnige dag op het eiland Madeira. Normaal stond de hike van Pico Do Arieiro naar Pico Ruivo op de planning, maar het is al te laat om nu nog te vertrekken. We besluiten daarom een kortere hike te doen en kiezen voor de Levada dos Tornos hike in Boaventura. Deze Levada wandeling neemt je mee naar enkele schitterende uitkijkpunten, watervallen en dat doorheen de weelderige groene natuur van het UNESCO Laurisilva woud. In deze blogpost deel ik alle tips en tricks met jullie, alsook onze eigen ervaring met de Levada dos Tornos hike in Boaventura!

Praktische informatie over de Levada Dos Tornos hike

Hoe lang is deze wandeling?: De wandeling die wij deden (point-to-point route) bedraagt 13 kilometer. Wil je deze wandeling in een loop doen? Reken dan op 18 kilometer.

Duur van de hike:  Wij deden ongeveer drie uur over de point-to-point trail. Indien je de circular loop doet, zal dit eerder bij de vijf uur liggen.

Moeilijkheidsgraad: De wandeling op zich is over het algemeen niet heel moeilijk of zwaar, maar er zijn wel enkele componenten die deze hike best gevaarlijk maken. Vooral de start van de hike is vrij pittig door de steile helling die je moet beklimmen, maar na deze klim blijft het pad vrijwel overal vlak en vraagt het geen intense inspanningen meer. Wat maakt deze hike dan zo ‘gevaarlijk’?

In de zomer is deze trail prima te bewandelen en hoef je je weinig zorgen te maken. Wij waren er helaas niet in het ‘juiste seizoen’ en de zware regenval maakte dit pad moeilijk toegankelijk. Bezoek je Madeira tijdens de wintermaanden? Dan raad ik deze hike eerlijk gezegd af, omdat het toch niet zonder risico komt. Allereerst zijn er heel wat oneffen stukken naast de Levada, met de afgrond naast je en geen reling om je te beschermen. Er waren ook heel wat stukken waar het pad amper dertig centimeter breed is en waar je maar beter uitkijkt waar je je voeten neerplant. De afgrond is diep en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Een groot stuk van het pad stond helemaal onder water door de zware regenval, waardoor we vaak volledig met onze schoenen onder water stonden. Van alle hikes die wij deden, vond ik deze persoonlijk het meest risicovol. Laat je zeker niet afschrikken. Als je voorzichtig bent en deze hike doet in een drogere periode, valt het allemaal best wel mee. De wandeling is vrijwel overal vlak en daarom niet zwaar of moeilijk.

Hoe geraak je in Boaventura?

Vanuit Funchal is het ongeveer 45 minuten rijden naar dit punt. Het dorp hier is enorm afgelegen en ik vrees dat je dan ook niet echt kan rekenen op het openbaar vervoer. Een eigen auto is de beste keuze en indien dit niet mogelijk is, zal je gebruik moeten maken van een taxiservice. Al is dit gelijk ook wel de duurste optie.

Het begin van de Levada dos Tornos wandeling start aan het einde van de weg in de vallei van Boaventura. Neem zeker even de tijd om deze schitterende omgeving in je op te nemen, want het is er adembenemend mooi. Bezoek voor- of achteraf ook zeker even het dorpje dat in de vallei ligt. Veel is er niet te beleven, maar de mensen zijn er zo enorm vriendelijk en je leert op deze manier de échte bevolking van Madeira kennen.

Bij de start van de trail staan amper enkele huizen en wij zijn de enige auto die er geparkeerd staan. Een parkeerplaats voor wandelaars is er niet, maar je kan je auto sowieso wel kwijt op de weg. Heel druk wordt het er sowieso nooit. Op het punt waar de wandeling staat zie je een groot bord met de wandelroute(s). Hier start je hike!

Onze ervaring met de Levada Dos Tornos trail

Na onze lunch vertrekken we vanuit Funchal richting de vallei van Boaventura. Deze groene streek en de heuvels -die mij ietwat doen denken aan rijstterrassen- wil ik met eigen ogen zien. De keuze voor de Levada dos Tornos hike is dan ook snel gemaakt. We parkeren ons aan het grote bord waar de wandelroute op staat aangeduid en van hieruit start onze hike. Er is geen enkele andere wandelaar te zien en dit zal de gehele hike het geval zijn. We zijn de enigen op deze trail en komen geen enkele andere ziel tegen. De eerste meters wandelen we nog door het dorp, maar al gauw bevinden we ons midden in de natuur. Die eerste kilometer is ongetwijfeld de zwaarste. We starten gelijk met een serieuze klim en ik moet halverwege toch even op adem komen.

Eens je voorbij deze klim bent is het pad vrijwel overal vlak en komen er geen zware stukken meer aan. Op een bepaald punt heb je de keuze naar links te gaan en hierbij volg je de officiële trail, welke je zal leiden naar de vallei. Wandel je rechtdoor, dan kom je uit bij een waterval. Héél spectaculair schijnt deze waterval niet te zijn en bovendien is het vier kilometer extra wandelen. Die keuze is dus aan jou. Wij kozen ervoor om gelijk langs de Levada te wandelen en hebben achteraf ook geen spijt dat we deze waterval niet hebben gezien.

Aangekomen bij de Levada slaat de twijfel meteen even toe. Het pad staat vrijwel volledig onder water. We hopen dat dit enkel plaatselijk is en de rest van het pad wel gewoon toegankelijk is. We ploeteren door het water en iets verderop ligt het pad wel gewoon vrij en droog. Vanaf dit punt kan je eigenlijk niet meer verkeerd wandelen. Er is slechts één weg en die volg je helemaal tot je aankomt bij het dorp dat lager gelegen is in de vallei. Tijdens de gehele wandeling loopt je langs de Levada in het weelderige Laurissilva woud en kom je her en der een watervalletje tegen. Op sommige punten heb je ook een schitterend uitzicht over de vallei en de kust.

“Het is alleen wij, omgeven door de weelderige groene natuur.”

De hike komt niet geheel zonder risico. De paden zijn over het algemeen niet zo goed onderhouden en door de zware regenval kwamen we nog meer stukken tegen die onder water stonden. De paden zijn vaak ook zeer smal en aangezien er geen reling is die je kan beschermen, is het zeker uitkijken waar je je voeten plaatst. Vaak loop je naast de vallei en je zou niet de eerste zijn die te pletter stort tijdens een Levada wandeling. Ook de aardverschuivingen zijn duidelijk zichtbaar tijdens deze wandelroute en de gehele hike is dan ook best wel een avontuur. We hebben niet het gevoel dat dit een zeer gevaarlijke hike is, maar voelen ons toch ook niet 100% veilig. Het is gelukkig wel gewoon een makkelijke wandeling die niet te veel inspanning vraagt en daarom is hij voor de doorsnee wandelaar prima te doen. Doe gewoon niet al te zot.

Toegegeven. Dit is niet mijn favoriete wandeling op het eiland Madeira. Ik vind hem over het algemeen vrij saai en mis variatie. De omgeving bij de Caldeirão Verde // Caldeirão Do Inferno hike vond ik persoonlijk een stuk indrukwekkender en boeiender. Ga je tijdens je reis maar voor één Levada wandeling? Dan zou ik absoluut kiezen voor de Caldeirão hike!

We zijn blij wanneer we het bos uitwandelen en terug terecht komen in de bewoonde wereld. We hebben het beiden HE-LE-MAAL gehad met wandelen en willen zo snel mogelijk naar onze auto toe. Dat is nu net het probleem van een point-to-point trail. De auto staat kilometers verderop geparkeerd en het is dus nog een heel eind wandelen. We besluiten naar het dorp te wandelen en daar op zoek te gaan naar iemand die ons (tegen betaling) terug wil brengen. Het dorp ligt er rustig en verlaten bij, op één cafe na waar enkele mannen gezellig een biertje drinken en voetbal kijken. We raken er aan de praat met de vriendelijke barman en één van de klanten die onze richting uit moet, wil ons gerust meenemen. Nu maar hopen dat hij niet té veel gedronken heeft!

Bij aankomst aan onze auto bedanken we de vriendelijke meneer -die helaas geen woord Engels spreekt- en drukken hem enkele euro’s in de hand.  Wat zijn we verdomd blij dat we dit hele stuk niet meer te voet moesten afleggen. Met een voldaan gevoel keren we terug richting Funchal en kunnen we besluiten: niet echt fan van deze wandelroute, wel van de schitterende omgeving in Boaventura en de gezellige dorpen die er te vinden zijn!

 

Meer Madeira

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites