Alles wat je moet weten over het beklimmen van de Ella Rock

Alle wegen leiden naar Ella Rock. Echt waar. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om compleet te verdwalen tijdens je tocht naar de Ella Rock, maar de ene weg is de andere niet. Dit was de allereerste hike die Mathijs en ik deden en deze is meteen perfect verlopen. Op een uur en half bereikten wij de top en genoten wij van het prachtige uitzicht. Het is geen heel zware tocht en deze tips en tricks zullen je hike ontzettend vergemakkelijken. Ik deel hierbij ook de route die wij hebben gevolgd. In dit artikel, alles wat je moet weten over het beklimmen van de Ella Rock!

Vroeg uit de veren

Ik deel meteen de eerste en tevens ook belangrijkste tip mee: vertrek vroeg genoeg. Wij zijn vertrokken om 06:00h in de ochtend, waar we eerst nog een heerlijk vullend ontbijt gingen halen voor onderweg. Uiteindelijk zijn wij de route gestart aan het vertrekpunt om 06:30h, dit was ideaal. Het is nog lekker koel buiten, waardoor de tocht makkelijk verloopt en absoluut niet zwaar is. Onderweg kwamen we ook praktisch geen toeristen tegen, wat wij persoonlijk wel fijn vonden. Tegen dat wij de top hadden bereikt, kwam het zonnetje er door en dit was dan ook een heerlijk moment om door te brengen op de Ella Rock. We deelden de rots bovendien maar met drie andere toeristen (en een stuk of 6 honden).

Wij hebben maar liefst een uur en half gespendeerd op de rots: genoten van het uitzicht, gepraat met enkele mensen en gewoon genoten van de aangename sfeer. Tegen dat wij begonnen aan de afdaling, zagen we heel wat mensen klimmen. De temperatuur was ondertussen al aardig opgelopen, dus het lijkt mij vrij zwaar dit te doen in die hitte. Terug aangekomen aan de begane grond kwamen wij groepen toeristen tegen. Wil je dus genieten van een mooi uitzicht, zonder dat Ella Rock bomvol toeristen staat? Alsook de klim minder verzwaren door deze af te leggen in een prima temperatuur? Vertrek dan vroeg genoeg. Geloof ons, het is het absoluut waard!

Water, water, water… Ohja, en koekjes misschien?

Zorg dat je voldoende water meeneemt tijdens je tocht. Het is ontzettend belangrijk dat je voldoende drinkt. Hoewel de tocht niet super zwaar is, dronken wij samen 1,5 liter water. We zorgden ook voor een stevig ontbijt, je wil je namelijk niet slapjes voelen onderweg. De roti met banaan en roti met ei hebben nog mooit zo lekker gesmaakt! Verder namen wij ook nog wat koekjes mee in de rugzak, voor moesten wij onderweg nog honger krijgen. Je hoeft uiteraard niet te gaan overdrijven, maar het is altijd fijn als je iets bij je hebt voor de honger of dorst die komt.

Een warme trui doet wonderen

Wanneer het zonnetje nog maar pas zijn zonnestralen tevoorschijn laat komen, kan het nog behoorlijk koud zijn. Wij hadden beiden een lange (luchtige) broek aan, Mathijs een t’shirt, ik een topje en beiden een fleece trui. Akkoord, een fleece trui is niet het meest modebewuste item, maar het is zo handig! Een lekker zachte stof die bovendien zeer warm is en je kan ‘m vrij compact oprollen, dit in tegenstelling tot je dikke mooie trui die veel te veel plaats in beslag neemt. Het eerste half uur hebben wij echt wel nood gehad aan deze fleece trui. Toen het stilletjes begon op te warmen, stopten wij deze gewoon lekker weg in de rugzak. Geloof mij, kou leiden is echt geen pretje. Been there, done that.

Laat je niets wijsmaken door de locals

Niet iedereen heeft slechte bedoelingen. Integendeel, de mensen in Sri Lanka zijn een fantastisch, vriendelijk, behulpzaam en aangenaam volk. Toch willen locals graag een centje meepikken van toeristen. Ze sturen je vaak de verkeerde weg op, dit om je in verwarring te brengen en je uiteindelijk te kunnen ‘helpen’. Of ze wandelen ongevraagd mee om je de weg te wijzen, om hier dan uiteindelijk geld voor te vragen. De mensen verdienen hier ontzettend weinig, ze tonen je dan ook graag de weg in ruil van een centje. Bedankt hen hier gewoon vriendelijk voor. Je hebt ABSOLUUT GEEN gids nodig om de top van Ella Rock te bereiken. Dit is één van de makkelijkste tochten, die je prima zelf kan afleggen. Enkele centjes uitgespaard, om een lekkere maaltijd mee te kunnen kopen!

Onze route naar de Ella Rock

Ik heb geen plan van de route die wij hebben afgelegd, we hebben vooral gebruikt gemaakt van MAPS.ME. Wel zal ik proberen de route zo goed mogelijk proberen uitleggen. Welke route het makkelijkst is, hangt uiteraard af van waar jouw slaapplek zich bevindt. Wij zijn de route gestart aan het station in Ella, dit zou namelijk de makkelijkste en tevens ook mooiste weg zijn. Wanneer je het station inloopt moet je meteen naar links gaan en de sporen volgen, gedurende ca. 2KM. Onderweg kom je heel wat locals tegen, op weg naar hun werk of naar school. Voor hen is het dus doodgewoon om op de sporen te lopen, er passeren namelijk ontzettend weinig treinen. Komt er toch plots een trein aan? Zet je dan gewoon even veilig aan de kant!

Na een mooie wandeling kom je uit aan een bord met waterval/Ella Rock. Alle locals proberen je via deze weg te lokken, maar doe het niet! Hij schijnt niet echt handig te zijn en een groepje moest uiteindelijk een local betalen, omdat ze de weg compleet kwijt raken. In plaats van deze weg te volgen, ga je nog een klein beetje verder en sla je links af aan een klein paadje. Het is een zeer smal paadje en je komt terecht bij een brugje over de waterval. Zie je dit? Dan zit je goed en kan het praktisch niet meer fout lopen!

Wanneer je de weg volgt zul je zien dat je uitkomt in een tomatenplantage, hier is het ook even zoeken. Volg het smalle paadje. Op een bepaald moment zie je een pad omhoog lopen en kom je terecht in ‘de tuin’ van enkele huisjes. Passeer deze gewoon en klim omhoog, je zal hierbij terecht komen in een bos. Je bevindt je ondertussen midden in het bos en moet even stijl naar boven om op het pad te komen. Nu volg je gewoon het pad, je zit op de juiste weg en kan niet meer verloren lopen!

Het wordt een stukje steiler, zoek steun aan de wortels van de bomen en de keien op de grond. Nog even stappen en je hebt de top bereikt! Toch even verloren gelopen onder baan? Geen paniek, kijk even op een kaart op je gsm (maps.me) of een andere (betalende) GPS, op deze manier vind je de weg zeker en vast! Heel veel succes en vooral.. geniet er van! Buiten de Ella Rock valt er uiteraard nog heel wat meer te beleven in Ella, hier alle highlights die je zeker niet mag missen!

Zet je reis door Sri Lanka verder

 

Meer inspiratie opdoen met een heerlijk kopje Ceylon thee
Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites