De tempels van Angkor Wat – zo vermijd je de drukte

Maak je een reis door Cambodja? Dan mag je de tempels van Angkor Wat zeker niet missen. Ongetwijfeld de meest populaire bezienswaardigheid Cambodja en misschien zelfs de reden dat velen naar dit land afzakken. Van alle tempels die wij in Azië hebben bezocht, zijn dit zonder twijfel de meest indrukwekkende. Dit is een tempelcomplex en tevens het grootste religieuze monument ter wereld. Het werd oorspronkelijk gebouwd als Hindoeïstische tempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk naar een Boeddhistische tempel tegen de 12de eeuw.

De tempels van Angkor Wat kennen een rijke geschiedenis. In het National Museum in Siem Reap kom je meer te weten over deze geschiedenis. Dit is wel aan te raden alvorens je een bezoek brengt aan het tempelcomplex. Een gids is uiteraard nog handiger, maar hier kiezen wij bijna nooit voor. De tempels van Angkor Wat zijn het decor in heel wat films. Ik vind het fijn te denken aan die bepaalde scenes, terwijl ik dit unieke decor aanschouw. In deze blogpost deel ik jullie graag onze ervaring en tips en tricks mee, om het beste uit je bezoek te halen en de drukte te vermijden!

Voldoende kennis opdoen voor je bezoek

Zoals hierboven al vermeld is het absoluut een meerwaarde om je kennis te verruimen alvorens je een bezoek brengt aan dit tempelcomplex. Breng een bezoekje aan het National Museum, je kan hierbij een audio-tour doen in de taal die je zelf wenst. De entree is niet goedkoop, je betaald 12$ en bij de audio-tour komt daar nog eens 5$ bovenop. Wijzelf vonden het na een tijdje ontzetten saai, maar voor wie van geschiedenis houdt is het zeker een must! Je kan uiteraard ook een informatief boek lezen over de tempels van Angkor Wat of wat meer informatie opzoeken via google.

Regel een tuk tuk driver

Zoek een dag op voorhand een tuk tuk driver waar jij je prettig bij voelt. Je kan de prijs eventueel delen met nog enkele andere mensen (kijk eens of er iemand mee wil uit je hostel of vraag eens rond op de facebookgroep Azië backpackers). Hoe meer zielen, hoe goedkoper voor je portemonnee. Voor de kleine tour (en deze is prima) betaal je 20$.

1 of 3 dagen Angkor Wat?

Haal een dag tevoren je ticket(s) voor de tempels van Angkor Wat. Je tuk tuk driver kan je naar de office brengen en brengt je achteraf vaak nog naar één van de tempels, voor de zonsondergang te bewonderen. Heel wat mensen twijfelen of ze de tour van één dag doen of de tour van drie dagen. Ik ga eerlijk zijn: drie dagen is echt écht veel..

Op één dag tijd kan je perfect een heleboel tempels zien en meer tijd hadden wij absoluut niet nodig. Na een tijdje lijken alle tempels op elkaar en is de fun er ook wel af. De prijs is het afgelopen jaar ook ontzettend gestegen.  Op het moment dat wij er waren (2018) betaalden we voor één dag 37$ terwijl je voor de driedaagse pas 62$ betaalde. Het is fijner om slechts enkele tempels te zien en hier je tijd voor te kunnen nemen. Wij bezochten zelf de tempels die ons het meest aanspraken en kort na de middag waren we al klaar met onze tour!

Onze tips om de drukte in Angkor Wat te vermijden

Hierbij de route die wijzelf hebben afgelegd. Ik kan deze route zeer sterk aanbevelen, wij hebben namelijk amper last gehad van een horde toeristen om ons heen en konden rustig alles bekijken. Heel wat mensen starten hun tour in Angkor Wat, dit is wat jij absoluut niet moet gaan doen. Dit is hoe het wel moet!

Start vroeg

Wees op tijd aan de Angkor Wat tempels (rond 5uur in de ochtend) om een mooi plekje te bemachtigen. Aan welke kant van het gebouw je moet zitten hangt af van welke tijd op het jaar je deze bezoekt. In ons geval (midden januari) kwam hij rechts van de torens op. Dus gingen we links zitten. De meeste chinezen zitten vlak voor het gebouw, maar van deze kant hebt je absoluut een fantastisch uitzicht! Heb je kunnen genieten van de prachtige zonsopkomst en voldoende foto’s kunnen maken? Zoek dan snel je tuk tuk driver op en verplaats je naar de volgende tempels. Bijna iedereen gaat nu de Angkor Wat tempel binnen, de ideale gelegenheid dus om een andere plek uit te kiezen.

De tempel van Angkor Wat heb je helaas nooit helemaal voor jezelf. Het is er altijd druk, dus is het fijn om deze tempels als laatste te houden.

Onze route door het tempelcomplex

De tempel van Bayon

Na de zonsopkomst te hebben bekeken in Angkor Wat, reden wij meteen naar de volgende tempel. De tempel van Bayon mag je pas betreden om 7uur, wij waren er echter een uur op voorhand. Aangezien er vaak geen security aanwezig is, kan je gewoon stiekem binnenglippen. Op deze manier waren wij dus helemaal alleen in Bayon en dat is uiteraard fantastisch!

Jammer genoeg hebben we hier niet veel tijd kunnen spenderen, aangezien we na enkele minuten toch ‘betrapt’ werden. We mochten er gerust wat langer blijven, in ruil dat we hem wat dollars gaven. We besloten toch verder te gaan naar de volgende tempel.

De tempel van Baphuan

De tempel die we bezochten was nog niet open, maar daardoor was het juist een unieke ervaring. Hoewel je de tempel van Baphuan niet kon betreden, maakten wij wel een grote wandeling rondom de tempel en door ‘het bos’. Hier hebben we toch heel wat tijd gespendeerd en tal van foto’s genomen. Bovendien waren we hier vrijwel helemaal alleen, we kwamen onderweg amper een zestal andere mensen tegen.

De Takeo tempel

Vervolgens gingen we naar een tempel, waar we wederom alleen waren. Wauw! Amper te geloven, maar op elke plek waar we kwamen.. hadden we het rijk voor ons alleen. Ik had verwacht dat het een stormloop van toeristen ging zijn, maar gedurende de hele dag hebben wij eigenlijk kunnen genieten in alle rust. Foto’s maken is op deze manier uiteraard ook veel aangenamer. In de Takeo tempel spendeerden wij niet al te veel tijd, wel liepen we even helemaal tot boven.

De tempel van Ta Phrom

Eén van de bekendste tempels is uiteraard de Ta Phrom, beter bekend als de tempel uit de film Tomb Raider. Hier liepen er al wat meer toeristen rond, maar gelukkig niet zoveel als vooraf verwacht hadden. We hebben deze dan ook op een relatief vroeg uur bezocht en dat maakte dat we toch heel wat foto’s konden nemen, zonder dat er een bende Chinezen opstond.

In deze tempel hebben we de meeste tijd gespendeerd, ik vond het ook de leukste tempel van het hele complex. De natuur die het overneemt, de takken die rondom het gebouw groeien en deze helemaal op lijken op te slorpen. Dit is een ontzettend uniek en bijzonder beeld. Het moment dat wij vertrokken, begon het steeds drukker en drukker te worden en kwam er een hele groep toeristen aan. Wij hebben dus zeer veel geluk gehad.

TIP: Probeer deze tempel zo vroeg mogelijk te bezoeken en vermijd deze na de middag.

Afsluiten met Angkor Wat

Tot slot dé populairste tempel. Hoe graag ik ook tips zou geven om het toerisme hier te vermijden, ik kan je niet helpen. De hele dag door loopt het hier vol toeristen. Het was er zo druk dat ik deze tempel zelfs de minst leuke vond! Uiteraard is dit wel de belangrijkste tempel en heeft deze een mooie symbolische betekenis, deze mag dus zeker niet ontbreken tijdens je trip!

Al deze tempels hebben wij bezocht in ca. 7 uur tijd. We zijn gestart rond 5uur en waren vlak na de middag klaar. Voor ons was deze duur en de tempels die we bezocht hebben meer dan voldoende. Uiteraard kan je hier ook een hele dag de tijd voor nemen en alles rustig aan doen. Wij zouden hier echter geen hele dag kunnen spenderen.

We hadden nog ontzettend graag Banteay Shrei bezocht. Deze tempel is uniek met zijn rode kleur en ziet er prachtig uit door de vele details die door vrouwenhanden gemaakt zijn. Dit blijkt absoluut één van de mooiste tempels te zijn, maar deze ligt jammer genoeg ontzettend ver van de andere tempels. Je kan dit prima op één dag doen, samen met de andere tempels, maar de tuk tuk driver zal hier wel wat extra dollars voor aanrekenen.

Extra tips & tricks voor het bezoeken van Angkor Wat

  • Je gaat tempels bezoeken en dat betekend dat schouders en knieën bedekt moeten zijn.
  • Kijk goed hoe je tuktuk driver en de tuktuk er uit zien. Op grote parkings staan er soms wel honderden tuktuks en dan is het niet altijd makkelijk om JOUW tuktuk driver te vinden.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over de route en de prijs. Hoewel wij dit vooraf hadden gedaan, was er de dag zelf toch wat verwarring. Wij dachten namelijk dat de Banteay Shrei inbegrepen zat in de prijs.
  • Koop niets van jonge kinderen. Er staat een heel netwerk van criminelen achter deze maffiose praktijken. Hoe minder mensen er kopen, hoe sneller dit probleem (hopelijk) wordt opgelost.
  • Neem voldoende water mee. Het kan ontzettend heet zijn, dus voldoende drinken is belangrijk!

Zet je reis door Cambodja verder

 

Meer inspiratie voor Cambodja

 Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites