Milieuvriendelijk het nieuwe jaar invliegen

Reizen is geweldig, ontdekken, jezelf leren kennen, ontmoeten en geluk. Reizen is ultieme vrijheid. Vliegen is zonder twijfel de makkelijkste en snelste manier om te reizen, maar velen staan niet stil bij de impact die dit heeft op het milieu. Waar vroeger enkel de rijken onder ons op vakantie konden gaan met het vliegtuig, is dit de laatste jaren steeds toegankelijker geworden. De CO2 uitstoot door de luchtvaartsector dreigt enkel nog toe te nemen de komende jaren. Gelukkig kunnen we hier wél iets aan doen, ga jij 2019 ook milieuvriendelijk invliegen?

De natuur

Wat kan ik genieten van de schoonheid van de natuur. Een helderblauwe oceaan, parelwitte stranden, kleurrijk koraal met vrolijke visjes, bergen met toppen vol sneeuw en prachtige bossen. Planeet aarde heeft ons zoveel te bieden, hier zouden we dan ook wat meer zorg voor moeten dragen. Want wat is ze kostbaar, onze planeet aarde.  Ik ga niet zeggen dat ik perfect zorg draag voor de natuur en het milieu. Zo rij ik voor mijn werk héél veel met de auto. Hoewel ik al heel erg let op niet te veel plastic verpakkingen, zit onze PMD nog steeds veel te snel vol. Ik ben een koukleum, dus ik zorg ervoor dat ons huisje altijd lekker verwarmd is. Er is nog werk aan de winkel, al probeer ik wel op héél wat zaken te letten. In de winkel neem ik altijd mijn eigen herbruikbare zakken mee, voor fruit en groenten neem ik never-nooit plastic zakjes, ik eet vrijwel nooit meer (rood) vlees en ik laat plastic -en afval in het algemeen- niet rondslingeren op straat of in de natuur. Verder gebruik ik vaak verpakkingsvrije producten van Lush en vind ik het belangrijk om lichten niet onnodig te laten branden of de koelkast niet zomaar open te laten staan. Ik denk dus zeker wel aan de ijsberen en de impact die wij hebben op natuur en milieu. Onder het moto; alle beetjes helpen, vind ik van mezelf dat ik al best goed bezig ben, al kan het uiteraard nog beter!. De wereld geeft zoveel signalen dat wij niet goed bezig zijn en nog zijn er mensen die niet geloven in de opwarming van de aarde of onverschillig zijn voor de vele dieren die sterven door plastic in hun maag. Het maakt mij verdrietig, radeloos en op deze momenten voel ik mij zo klein en nutteloos. Vooral in de minder ontwikkelde landen is dit probleem groot. Tijdens het reizen door Azië ben ik ontzettend geschrokken hoe de bevolking omgaat met de natuur. Afval die ze door het raampje van hun auto gooien, grachten en stranden vol plastic, bossen die volledig worden omgehakt en ik kan nog zo wel een uurtje doorgaan met voorbeelden. Eén enkele persoon kan de wereld niet veranderen, maar als iedereen zijn gewoonten een klein beetje aanpast, kunnen we veel doen. NU kunnen we er nog iets aan veranderen, morgen misschien niet meer!

Tips om milieuvriendelijk te reizen

  • Hou je bagage zo licht mogelijk. Niet altijd makkelijk, zeker niet als vrouw, maar zo’n belangrijke tip! Bij citytrips neem ikzelf enkel handbagage mee, wat al een hoop scheelt in gewicht. Hoe lichter de bagages in het vliegtuig, hoe minder CO2 uitstoot!
  • Reis eens op een andere manier. Korte-afstandsvluchten verbruiken vaak de helft meer brandstof per kilometer dan lange-afstandsvluchten. Maak voor kortere afstanden eens gebruik van de trein, een bus, boot of auto. Tijdens het reizen door Azië hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Ons verplaatsen van eiland naar eiland in de Filipijnen deden wij zoveel mogelijk per boot. Het duurt inderdaad wat langer, maar het is vaak goedkoper én uiteraard beter voor het milieu!
  • Roadtrippen is een ontzettend leuke manier om een land te ontdekken, hoe meer zielen hoe beter voor het milieu. Ga eens op reis met je eigen wagen en neem eventueel kampeerspullen mee, van zodra je achter het stuur stapt is het avontuur begonnen. Geen ellenlange wachttijden op de luchthaven én je bent bovendien ontzettend flexibel met je eigen vervoer. Je tentje opzetten in de wildernis? Tuurlijk!
  • Maak gebruik van FlyGRN, dit is een vliegticket-zoekmachine die je CO2-uitstoot compenseert!

 

 

Wat is FlyGRN?

Vliegen is niet goed voor het milieu, maar ik kan mij niet voorstellen nooit meer te reizen met het vliegtuig. Reizen is mijn grootste passie en voor verre reizen hoort een vliegtuig daar nu eenmaal bij. Gelukkig is er wel een manier om de klimaatschade van je vlucht enigszins te compenseren! De zoekmachine van FlyGRN vergelijkt vliegtickets van verschillende partners, welke overigens meestal de laagste prijs bieden. Het grote voordeel van het gebruik bij deze zoekmachine, is dat wanneer jij een ticket boekt, zij een fee ontvangen van hun partners. Met een deel van die fee compenseren zij kosteloos (gedeeltelijk) de CO2-uitstoot van jouw vlucht. Als iedereen zijn vlucht zou compenseren zou dat nog niet de uitstoot van het vliegen zelf wegnemen, maar het zorgt er wel voor dat er in een andere sector emissies verminderen. Er wordt dan voor jouw vlucht in ieder geval in een andere sector CO2-uitstoot tegengegaan. Een van onze projecten bestaat bijvoorbeeld uit fossiele brandstoffen vervangen door zonnepaneel-projecten in India. Bij elke 100 euro die uitgegeven wordt via de website van FlyGRN, wordt er één boom geplant in India. Een zeer mooi initiatief vind ikzelf! Wil je meer weten over dit fijne initiatief? Bekijk dan absoluut onderstaand filmpje eens! Ik wens jullie alvast een mooi en groen nieuw jaar toe!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites