Zuid-Limburg – het Toscane van Nederland

Enkele weken geleden ontdekte ik samen met een handvol andere reisbloggers het groene Zuid-Limburg. Wandelen tussen de glooiende heuvels, gastronomisch tafelen bij één van de vele restaurants, cultuur snuiven en wijn slurpen tussen de wijngaarden. Hier staat genieten centraal.  In dit artikel deel ik al mijn tips met jullie voor een onvergetelijk weekend in Zuid-Limburg: het Toscane van Nederland!

Uniek overnachten in een kasteel

De zestien leden van de Nachtwacht waken over deze unieke vakantiewoning, waar we het weekend zullen spenderen. Kasteel Strijthagen is het laatste geheel intact gebleven adellijke landgoed op het grondgebied van de Nederlands-Limburgse gemeente Landgraaf. Het ligt ten midden van een prachtig park, waar ook kunst heel erg centraal staat. Dit zit al generaties lang in de familie en hun werken kan je dan ook rijkelijk aanschouwen op het schitterende domein en in iedere kamer van het kasteel.

Bij aankomst worden we vol trots rondgeleid en ontdekken we ieder hoekje van het kasteel, waarna ik vervolgens neerstrijk in de prinsessenkamer. Het gehele weekend genieten we ’s ochtends van een Koninklijk ontbijt in het kloppende hart van het kasteel: de schitterende eetkamer . Altijd al eens kasteelheer of kasteelvrouw willen zijn? Dan is deze onvergetelijke ervaring zeker wat voor jou.

Vlakbij Kasteel Strijthagen vind je domein Winselerhof. Bij restaurant Pirandello proef je de smaak van het Zuiden en genoten wij van het lekkerste diner dat ik in tijden at! De sommeliers vertellen vol passie over de aangepaste wijnen die geserveerd worden bij ons zes gangen diner. De bordjes die onder onze neus worden geschoven zijn ware kunstwerkjes en prikkelen alle zintuigen! Een culinaire beleving in één van de oudste herenboerderijen van Landgraaf.

Cultuur snuiven in Heerlen

Met de elektrische fiets rijden we richting Heerlen. Het artistieke kloppende hart van Parkstad. De stad kende glorie en verdriet en bouwt nu letterlijk aan een nieuwe toekomst. Ooit was Heerlen één van de rijkste steden in Nederland door zijn mijnindustrie. Na de sluiting van de mijnen kende deze regio een duistere periode van armoede en druggebruik. Vandaag de dag ontpopt de stad zich als urban openluchtmuseum. In Heerlen vind je overal kunst op straat. Van kleine, verstopte mini-schilderijtjes tot enorme muurschilderingen van internationale kunstenaars.

Wanneer je door de straten wandelt geniet je niet enkel van de kleurrijke street art, maar klinkt er ook prachtige straatmuziek in onze oren. In het bruisende centrum zijn er ook tal van winkels te vinden voor de shopaholics onder ons en toevallig kunnen we ook nog even meegenieten van het Nederlands Kampioenschap breakdance!

5x doen in Heerlen

  • Het Visit Zuid-Limburg Experience informatiepunt is hét begin van je ontdekkingsreis door Heerlen en Parkstad. Bekijk hier zeker en vast de film over de geschiedenis van Heerlen of maak zelf een graffiti kunstwerk !
  • Lunchen op het dakterras van Brasserie Mijn Streek. De bordjes die we voorgeschoteld krijgen zijn een waar feestje voor onze smaakpapillen.
  • Doe een street art tour of ontdek de prachtige kunstwerken op jezelf.
  • Bezoek het Nederlands Mijn Museum. Hier hoor, leer, voel en zie je de rijke geschiedenis van deze gemeente. Over vier verdiepingen kan je het mijnverleden ervaren. Dit museum is écht een aanrader voor jong en oud. Ik vond dit persoonlijk hét hoogtepunt in Heerlen.
  • Cultuur opsnuiven doe je bij SCHUNCK. In het culturele hart van Heerlen vind je een museum, bibliotheek, muziek- en dansschool.

 

Wandelen en wijn sippen tussen de heuvellandschappen

Misschien wel dé grote troef van Zuid-Limburg. Natuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen met de vele wandel- en fietsroutes doorheen het heuvelland. Even heb je het gevoel dat je in het charmante Toscane zit, maar dit is wel degelijk Nederland. De Mergellandroute is de allermooiste autoroute van Nederland en slingert door de pittoreske dorpjes, langs de wijngaarden en over de heuvels van Limburg.

Zelf rijden we een klein stukje van de Mergellandroute, alvorens een deel van de ‘Heuvel op heuvel af’ route te bewandelen. Er werd gekozen voor route WI25 (ca .5km), maar de keuze in Zuid-Limburg is immens! Van korte wandelingen en fietstochtjes tot dagtochten of zelfs meerdaagse trektochten. Zuid-Limburg heeft zoveel te bieden voor de wandelaars en fietsers onder ons. Op de website van Visit Zuid-Limburg vind je een duidelijk overzicht met alle wandel- en fietsroutes in deze streek.

Culinair genot met ‘de Prins’ en ‘de Dot’

Lunchen doen we bij de Gerardushoeve, waar we een schitterend uitzicht hebben over de glooiende heuvels en lakenvelders. Genieten purs sang!

De dag sluiten we af in Domein Holset. Een plek waar een passie voor wijn, natuur en hun vak samenkomen. We wandelen door hun wijngaarden met de zon op onze snoet en genieten van hun mousserende huiswijnen. De ‘Dot’ was mijn persoonlijke favoriet door zijn zachte en frisse smaak, maar oordeel vooral zelf tijdens een proeverij met bitesbordje met mooie streekproducten. Je kan overnachten op deze schitterende locatie en slapen in het wijnhuis of naast de wijngaarden. Even weg van alle drukte en de rust en het genot omarmen.

We nemen afscheid van het het prachtige Zuid-Limburg, waar ik mij heel even in het Zuiderse Italië mocht wanen. Waar we cultureel en culinair genoten en waar ik het leven als prinses heel even mocht ervaren. Arrivederci!

Met dank aan Visit Zuid-Limburg , Beaujean Vacances en Thx.agency voor het organiseren van deze trip en prachtige eerste kennismaking met deze streek. 

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

 Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites