Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz)

Huaraz is een stad gelegen tussen de Cordillera Blanca en Cordillera Negra in het hooggelegen gebied van Peru. Het is een paradijs voor hikers en outdoorliefhebbers. Omdat de stad zelf op ruim 3.000 meter hoogte ligt en de hikes en trekkings nog een stuk hoger, is het belangrijk om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Laguna Wilcacocha is een perfecte hike om te acclimatiseren en één van de makkelijkste hikes in deze regio. Het fijnste van al? Deze hikingtrail vind je net buiten de stad en je kan ‘m prima doen zonder tour of gids. In dit blogartikel alle praktische informatie voor een zelfstandige dagtrip richting Laguna Wilcacocha!

Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz) Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz)

Praktische informatie Laguna Wilcacocha

Maximale hoogte: 3.725 meter

Elevation gain: 585 meter

Lengte: 6.6km (3-4 uur) 

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hoogteziekte & acclimatiseren: dit is een ideale hike om te acclimatiseren. De ene persoon is gevoeliger voor hoogteziekte dan de andere, maar gelukkig zijn er enkele dingen die je preventief kan doen om hoogteziekte te voorkomen. Drink voldoende water (voorzie voor deze hike 2 liter water per persoon!), vermijd alcohol, neem een dag of twee rust in Huaraz alvorens een inspanning te leveren en gebruik cocabladeren/coca thee. In het geval je lichamelijke klachten krijgt kan je ook medicatie nemen tegen hoogteziekte.

OPGELET: door de hoogte verbrand je ook snel! Zorg dus dat je voldoende smeert en draag een petje en zonnebril om je te beschermen. 

 

Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz)Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz)

Hoe bereik je Laguna Wilcacocha vanuit Huaraz?

Het is heel eenvoudig om bij de trailhead te komen voor Laguna Wilcacocha. Bij Mercado Central de Huaraz neem je een colectivo (bus E of bus 10). Hier passeren heel wat kleine busjes, dus je kan dit best even navragen bij de chauffeur. Wanneer je aangeeft dat je bij Laguna Wilcacocha moet zijn, dropt hij je aan de start van de hikingtrail! Een enkele busrit in de colectivo kost je ongeveer S/2 per persoon. Dit komt neer op ca. 50 cent. De reistijd vanaf Huaraz bedraagt 15 tot 30 minuten.

Om terug te keren ga je gewoon aan de overkant van de straat staan en wacht je tot er opnieuw een busje passeert. Soms zijn de busjes vol en stoppen ze niet, maar iedere paar minuten komt er wel een busje voorbij. Lang hoef je dus niet te wachten.

Laguna Wilcacocha hikingtrail beschrijving

Als je het busje uitstapt passeer je eerst bij een klein winkeltje. Hier kan je eventueel nog wat drank, snacks en bananen inslaan. Vervolgens wandel je de brug over en dit is waar de hikingtrail officieel van start gaat. Aan je linkerkant zie je het wandelpad en dit gaat meteen stijl omhoog. We arriveren in de ochtend, maar het is al behoorlijk heet wanneer we starten met deze hike. Iedere paar minuten moeten we even stoppen en op adem komen. De hoogte doet wat met een mens en we voelen het meteen dat we minder zuurstof binnenkrijgen. Hoe kleiner de stapjes, hoe makkelijker het gaat. Dit is onze eerste hike in Peru en we nemen dan ook alle tijd die we nodig hebben.

 

Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz) Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz) Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz)

 

Het lokale leven in Santa Cruz

Na ruim een half uur kom je aan bij het dorpje Santa Cruz. Het is heerlijk om het lokale leven op het platteland hier waar te nemen. Een oude man, leunend tegen zijn huisje. Vrouwen die op het land werken en een spelend kind tussen de schapen. De boerderijen, kleine huisjes en een school, omgeven door velden en in de verte de schitterende bergen. Deze trail is niet te vergelijken met de andere hikes die je doet in de omgeving van Huaraz. Het is overigens ook misschien wel de mooiste hike in de Cordillera Negra.

 

Laguna Wilcacocha hike zonder gids (dagtrip Huaraz) Youngwildfree, Belgische reisblog, mooiste wandeltochten in Huaraz Youngwildfree, Belgische reisblog, mooiste wandeltochten in Huaraz

 

Verbluffende uitzichten over bergen en stad

Na het passeren van het dorp wordt het pad steiler en wordt de hike steeds moeilijker. De trap is één van de zwaarste stukken van de hike, maar hierbij weet je wel dat het einde in zicht is! Na een pittige stijging van bijna 600 meter kom je aan bij Laguna Wilcacocha. Het meer zelf is mooi, maar niet bijzonder spectaculair. De uitzichten over de bergen van de Cordillera Blanca daarentegen zijn echt waanzinnig. Vanaf het uitkijkpunt zie je Huaraz liggen in de vallei en wij vonden het heerlijk om hier even te blijven zitten en te genieten van het spectaculaire uitzicht. Vervolgens was het tijd om via dezelfde weg terug te keren.

 

Youngwildfree, Belgische reisblog, mooiste wandeltochten in Huaraz Youngwildfree, Belgische reisblog, mooiste wandeltochten in Huaraz

Powered by GetYourGuide

Meer spectaculaire hikes in Peru

 

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

 

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites