Hiken door Valle de Cocora – praktische tips

‘s Werelds hoogste palmbomen en uitzichten die je de adem ontnemen. De Cocora vallei is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je reis door het mooie Colombia. Salento is de ideale uitvalsbasis om deze indrukwekkende plek te bezoeken. In dit blogartikel lees je alle praktische tips voor een bezoek aan Valle de Cocora, alsook de mogelijke wandelroutes.

Hoe kom je bij Valle de Cocora?

Op het centrale plein (Plaza de Bolivar) in Salento kan je een Willy (jeep) nemen richting de vallei. Een retourtje kost nog geen 2 euro per persoon. Deze Willy’s rijden ieder uur en vertrekken wanneer de jeep volzit. Ik raad aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken richting de Cocora vallei. Het weer is vaak beter en droger in de voormiddag. Wij namen de Willy om 7h30 en dit was ideaal.

De plek waar je wordt afgezet is tevens ook de plek waar je opnieuw de Willy neemt richting Salento.

Wandelroutes in de Cocora vallei

Je kan kiezen tussen een korte wandeling, welke je brengt naar de mooiste uitkijkpunten. Wij raden echter aan om te kiezen voor de lange route, welke ongeveer 12km lang is en zo’n 4 à 5 uur in beslag neemt. Je kan hier het best dus een hele dag voor uittrekken. Hierbij wandel je door het berggebied en de jungle van het nationale park Los Nevados. Dit is een super diverse hike langs indrukwekkende wax palmbomen, welke maar liefst 60 meter hoog kunnen groeien. Daarmee zijn dit ook de hoogste palmbomen ter wereld.

Je wandelt over gammele bruggetjes, over rotsen, modderpaden, langs watervalletjes en dwars door de weelderige jungle. Hou er wel rekening mee dat je goed ter been moet zijn en over een goede basisconditie moet beschikken, want het kan op sommige momenten best een pittige hike zijn! De terreinen zijn ruw en vragen soms best wat geklauter. Wij zagen enkele gezinnen met jonge kinderen en voor kleine avonturiers is dit zeker prima te doen!

In welke richting wandelen? 

Je kan de hike in beide richtingen bewandelen. Doe je de korte hike richting de uitzichtpunten? Dan loop je met de blauwe poort aan je rechterzijde gewoon door. Hierbij keer je terug langs dezelfde route. Wij deden de lange hike kloksgewijs en ook hierbij loop je gewoon door met de blauwe poort aan je rechterzijde. Op deze manier start je met de mooie viewpoints en in de vroege ochtend is het nog niet zo druk aan de vallei. Het weer was stralend mooi en daarom ideaal om de hike op deze manier te starten. Na de prachtige uitzichten over de palmbomen kom je terecht in de jungle. Hier start het échte avontuur!

Valt het weer wat tegen bij aankomst? Dan zou ik aanraden om de hike tegen wijzers in te lopen, zodat je deze eindigt in de Cocora vallei. Hierbij wandel je dus door de blauwe poort! Hopelijk klaart het weer dan wat op tegen dat je aankomt bij deze prachtige uitzichtpunten! Je start hierbij wel met het lastigste en moeilijkste stuk.

Casa de los colibries

Onderweg kom je een bordje tegen, waarbij je de wandelroute nog wat kan uitbreiden richting ‘Casa de los colibries’. Bij deze Finca betaal je een klein bedrag, maar hiervoor krijg je een drankje naar keuze en kan je de prachtige kolibries aanschouwen. Op het moment dat wij er waren zaten er helaas maar een stuk of vijf kolibries, waardoor we zelf geen bezoek brachten aan deze plek. Sommigen zagen wel honderden kolibries, dus misschien toch de moeite waard om even langs te gaan.

Voorbereiding voor het hiken bij Valle de Cocora

Een goede voorbereiding is key! Het weer slaat hier continu om. Het ene moment is het ontzettend warm en is een kort shirtje perfect. Enkele seconden later kan het plots enorm afkoelen of beginnen regenen. Zorg dat je dus zeker een warme trui bijhebt, alsook een regenponcho of regenjas. Draag comfortabele kleding en goede wandelschoenen. Ook zonnecrème kan zeker van pas komen!

Het is een lange hike. Zorg dus voor voldoende water, snacks en eventueel lunch voor onderweg. Wij aten aan het einde van de trail bij een troutfarm, waar we genoten van heerlijke forel. Een welgekomen geschenk, na zo’n lange wandeltocht.

Meer Colombia

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

 

 
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites