Montserrat & Sant Jeroni hike: dagtrip vanuit Barcelona

Het Spaanse landschap zit boordevol verrassingen en daar is Montserrat er absoluut één van! Met weinig verwachtingen maakten we een daguitstap naar Montserrat vanuit Barcelona. De bergen, verbluffende uitzichten en de hike richting Sant Jeroni waren in één woord ‘fantastisch’. Of in twee: adembenemend mooi! In dit blogartikel leest u alles over een bezoek aan Montserrat vanuit Barcelona, alsook het bewandelen van de bekende Sant Jeroni trail.

Mathijs en ik zijn niet echt stadspersonen. Citytrippen doen we dan ook niet vaak, aangezien onze voorkeur uitgaat naar bestemmingen waar we de natuur kunnen induiken. Of het nu gaat over bergen, tropische stranden of jungles, zolang ik maar omgeven ben door de natuur. Bij het plannen van onze citytrip in Barcelona wist ik dan ook al gauw dat we een dagje natuur zouden opzoeken en geen drie volle dagen in de stad wouden blijven. De dagtrip naar Montserrat was dan ook by far onze favoriete dag tijdens deze (city)trip! Ik raad aan om Montserrat zelfstandig te bezoeken zonder tour. Zo heb je alle tijd om het klooster en de schitterende omgeving te bezoeken. Montserrat bezoeken vanuit Barcelona is ook helemaal niet moeilijk!

Hoe komt je in Montserrat vanuit Barcelona?

Montserrat is makkelijk te bereiken via het openbaar vervoer. Met de trein ben je er in 60 tot 90 minuten, afhankelijk hoe druk het is bij de kabelbaan/kabeltrein. De trein neem je vanaf Plaza Espanya, hier kan je ook meteen een multiticket kopen voor de trein + kabelbaan of kabeltrein. Neem de trein op lijn R5 richting Manresa. Wij betaalden zelf 27,50 euro/p.p. voor de trein en kabelbaan (heen en terug).

Indien je graag met de kabelbaan naar boven gaat stap je af aan de halte Aeri de Montserrat. Verkies je de kabeltrein? Dan stap je af aan de volgende halte, namelijk Monistrol de Montserrat. De goedkoopste optie is hiken vanaf Aeria de Montserrat richting het klooster. Deze hike is ongeveer 5KM lang en hier doe je zo’n anderhalf uur over. Wij kozen zelf voor de kabellift, aangezien we bovenaan wouden starten met een hike.

Heb je een eigen auto of huurauto? Vanuit Barcelona rij je in een uurtje naar Montserrat. Je kunt de auto gratis parkeren bij Monistrol Vila en van daaruit de kabeltrein naar boven nemen.

Het klooster van Montserrat

Montserrat staat uiteraard gekend om zijn prachtige klooster dat verscholen ligt in de bergen. Het Santa Maria klooster wordt gezien als een plek van religieuze ervaringen, maar ook als een plaats waar de heilige Maagd van Montserrat te vinden is. Het klooster kent een zeer rijke geschiedenis. Eeuwenlang bleef de kloostergemeenschap in rust en vrede, tot aan het begin van de negentiende eeuw de troepen van Napoleon het klooster binnenvielen, leegroofden en verwoestten. Het werd opnieuw geopend in 1844.

Vervolgens werd het klooster onderdrukt in de Spaanse burgeroorlog van 1936, waarbij er 22 monniken weden vermoord. In 1939 werd het een toevluchtsoord voor studenten, kunstenaars, geleerden en politici. Het werd al snel een symbool voor het Catalaanse Nationalisme.

Het klooster is gratis te bezoeken en dit kan ik dan ook absoluut aanraden. De architectuur is prachtig en de uitzichten vanop het plein zijn adembenemend mooi. Wij bezochten het klooster zelf na de hike die wij deden.

Hiken bij Montserrat (Sant Jeroni hike)

De hoofdreden van ons bezoek aan Montserrat was de hike richting Sant Jeroni. Bij Montserrat zijn er heel wat diverse hiking trails te vinden, maar de hike richting Sant Jeroni is zonder twijfel de populairste wandelroute. Sant Jeroni is de hoogste top van het Montserrat gebergte en biedt schitterende uitzichten over Catalonië. De wandeling start bij de waterfontein, waarna je de trappen opgaat en de oversteek maakt op een brug om vervolgens het pad te volgen.

Lengte van de hike: 9KM
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 600m
Totale hoogte: 1236m

We hadden zelf redelijk weinig verwachtingen voor vertrek richting Montserrat, maar waren aangenaam verrast door deze prachtige hike! De paden zijn afwisselend langs rotsen, door bos en struikgewas. Bij aankomst op de top kan je genieten van een verbluffend panoramisch uitzicht over de Catalaanse Pyreneeën. Dit is een vrij makkelijke hike en zeker doenbaar voor iedereen met een matige tot goede conditie. Terugkeren doe je via dezelfde route.


Nuttige tips voor vertrek

  • Neem de eerste trein richting Montserrat om de grote drukte voor te zijn. Montserrat is een zeer populaire plek en trekt dagelijks massaal veel toeristen!
  • Breng voldoende water mee. Je kan je flesje vullen aan de waterfontein bij het startpunt, maar verder zijn er geen vulmogelijkheden langs de trail.
  • Breng je eigen picknick en snacks mee. De winkeltjes bij het klooster zijn vrij duur!
  • De helft van de route wandel je in de schaduw, de andere helft in de blakende zon. Ik was behoorlijk verbrand na deze hike. Bescherm je hoofd met een petje en smeer regelmatig zonnecrème met een hoge SPF, wanneer je deze hike doet op een zonnige dag.
  • Draag comfortabele kleding en hiking boots of trailrunners. Deze hike ging prima met onze gewone sneakers, al misten we soms wel wat grip én had ik achteraf toch wat last van mijn voeten!
  • Let goed op de weersomstandigheden: het blijft een hike in de bergen en bij slechte weersomstandigheden kan je beter niet rond het gebied wandelen, vanwege gevaar voor steenslag en overstromingen.

Meer Barcelona

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

 

 
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites