Op weg naar het sublieme Zelenci natuurreservaat

Dat de weg erheen soms mooier is dan de eindbestemming, is al lang geen geheim meer. Daarom houd ik ook zo van roadtrips. De landschappen helemaal in je op kunnen nemen en optimaal ervaren. De rit op zich is al een heel avontuur en wanneer de eindbestemming dan uiteindelijk toch wat tegenvalt, maakt dit het meteen een stuk minder erg. Dit gevoel hadden wij bij het Zelenci natuurreservaat, oftewel het Zelenci natural reserve. Toch is deze plek zeker een bezoekje waard en wel hierom!

In de vroege ochtend vertrekken we richting Zelenci. Het is onze voorlaatste dag. We willen nog zo ongelofelijk veel bezoeken, maar daar er slechts vierentwintig uren in een dag zitten, laat onze tijd dit niet toe. Keuzes maken dan maar en hierop valt onze keuze op het Zelenci natuurreservaat. De foto’s die ik op google en Instagram tegenkom zien er alvast veelbelovend uit. Het heldere, smaragdgroene water, het mooie wandelpad en de rustgevende natuur. We lezen ons onvoldoende in en gaan er van uit dat dit een vrij groot park is, waar we toch een halve dag kunnen spenderen. Duidelijk verkeerd gedacht. We parkeren ons langs de kant van de weg en via een wandeling door het bos, komen we uit aan de bekende plek. Het water is inderdaad helder en prachtig van kleur, maar dat is het dan ook. Geen wandelpaden door een park. Alleen een plas water.

Begrijp me niet verkeerd. Het is een prachtig staaltje natuur. De foto’s bewijzen wel hoe bijzonder dit plekje is, maar we hadden toch gehoopt hier wat meer tijd te kunnen spenderen, met een heerlijke wandeling in de natuur. We genieten ruim een uur van het uitzicht en van de zon die af en toe eens achter de wolken komt piepen. Het water is zo helder dat men de vele vissen er zo in ziet zwemmen. Daarna wandelen we terug naar de auto.

Het was ruim 42 kilometer rijden van Bled naar het Zelenci park. Betekend dit dat het dan helemaal niet de moeite was? Absoluut niet! Ik ben ontzettend blij dat ik deze plek toch even heb kunnen bezichtigen en ook de weg erheen was meer dan de moeite waard. We passeerden langs de roestige oude brug bij de Sava rivier. Vroeger lag hier een treinspoor, maar ondertussen doet deze dienst als wandel- en fietspad. Bij de picknicktafels genieten we van onze lunch en van de omgeving, vooraleer we terugkeren richting Bled. Wanneer de zon zich achter de wolken verschuilt is het best fris. Ik ben dan ook dankbaar dat ik het ideale wandeljasje mee heb van Decathlon.

In Slovenië passeerden we tal van oude, houten schuurtjes in the middle of nowhere. De heerlijke rust in een oogverblindende omgeving. Dit is puur geniet voor mij. Wat een typerend beeld voor de Alpen, maar toch blijf ik het bijzonder vinden.

Wondermooi Slovenië. We hebben van u genoten tot de laatste seconde. Eén week was helaas te kort om de volledige schoonheid van dit land in ons op te nemen. We hebben bewust gekozen voor de rust en de natuur, en bleven daarom voornamelijk in het Noorden. Maar ik kan mij voorstellen dat Slovenië nog zoveel meer te bieden heeft. Van de pittoreske kustplaatsjes tot de skigebieden in de bergen. Zo een klein land met zo een verbluffende schoonheid.

Meer Slovenië?

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites