Hiken en biken rondom Bohinj (Slovenië)

Het alarm van mijn GSM ging iets vroeger af dan gewoonlijk, hoewel de nattigheid van de dauw en het gefluit van de vogels mij reeds hadden gewekt. We worden weer wakker in onze tent, aan het sprookjesachtige Bled. Een nieuwe dag voor de boeg. Een sportieve dag! We worden namelijk om 10 uur verwacht bij Grega voor een mooie fiets- en wandeltocht rondom het Bohinj meer. Mathijs en ik trekken onze sportkledij aan en gemotiveerd rijden we met de auto richting Bohinjsko Jezero, waar onze tocht van start gaat.

Hiken & biken: Slovenië op z’n best

Hike&Bike wordt gerund door een ontzettend fijn koppel, Grega en Maja genaamd. Beiden waren gedurende heel hun leven betrokken bij het toerisme in Slovenië, met hun liefde voor de natuur en sportieve activiteiten besloten ze daarom Hike&Bike op te richten. Zowel in de winter als zomer nemen ze je graag mee op avontuur. Van het fietsen langs de mooiste plekken in de buurt, het beklimmen van de Triglav berg, tot raften, canyoneering en paragliding. In de winter is het dan weer mogelijk om met snowshoes te gaan hiken, een full moon hike te doen in skigebied Vogel of te gaan fietsen met fat bikes. Iets minder sportief? Kaas- en schnapps proeven is ook mogelijk!

Aan het kantoortje staan onze fietsen -aangepast aan onze lengte- alvast klaar. Even een klein oefenrondje en vervolgens is het tijd om te vertrekken. Ikzelf fiets ontzettend graag, maar daar ik het niet al te veel doe was het toch weer even wennen. Een vijftal minuten van het startpunt maken we onze eerste stop.  Op dat punt merken we ook meteen dat er iets aan de hand is met onze GoPro.. we zitten gelukkig niet al te ver en kunnen dus nog snel even terugkeren voor onze powerbank. Probleem opgelost, tijd om de tocht verder te zetten.

Feeërieke dorpen nabij Bohinj

Grega volgt ons tempo en geeft voldoende interessante informatie over de plekken waar we langskomen. Waar we eerst genoten van de mooie landschappen in de koele ochtend, worden we al gauw verwarmd door de stralende zon die stukje bij beetje tevoorschijn komt. Er zitten enkele zware stukken in het parcour, die ik niet haal zonder te puffen en zweten.

De motiverende woorden van Grega en Mathijs helpen mij gelukkig naar de top, waar ik barst van de energie en het geluk. De temperaturen zitten ook mee en deze maken de tocht des te aangenamer.

Na ongeveer een half uurtje fietsen komen we aan in het dorp waar Grega en Maja wonen. Wat moet het hier zalig wonen zijn in dit rustige en vredige dorpje. Het stromen van de rivier, de geluiden uit de natuur en een blaffende hond in de verte. Op die momenten vraag je je af wat een mens nog meer nodig heeft om gelukkig te zijn. Iedereen kent elkaar, van criminaliteit is hier vrijwel nooit sprake en de bewoners laten hun deuren dag en nacht open. Hier is er nog vertrouwen in de mens, men helpt elkaar waar nodig en de kloof tussen arm en rijk is lang niet zo zichtbaar als in het merendeel van de wereld. Alles draait hier om de natuur. Ze zijn ermee grootgebracht houden ervan en doen er alles aan om de natuur te bewaren. We laten onze fietsen achter en vervolgen onze tocht te voet.

 

Hiken bij Mostnica Gorge

Tijdens de wandeling komen we uit in het prachtig natuur reservaat ‘Mostnica Gorge’. Dit schitterende wandelpad loopt langs een bos en en de mostnica kloof. Onderweg kom je tal van mooie natuurtaferelen tegen. Grega verteld ons het verhaal over de duivelsbrug, welke de rest van de dag nog nazindert. Het prachtige blauwgroene water en vooral het punt aan ‘The elephant’ nodigen uit voor een verfrissende duik, welke we gelukkig niet maken. Toegegeven? Schoon is het wel hé!

Genieten van Sloveense lekkernijen

Na deze fraaie wandeltocht beginnen onze magen stilaan te rammelen en zijn we blij wanneer we terug aankomen bij het huis van Grega. Daar staat de tafel alvast gedekt met heerlijke streekproducten. Zelfgemaakt brood, zelfgemaakte kazen en salami, heerlijke desserts -zelfgemaakt uiteraard- en ook nog hun huisbereide schnapps, welke vlotjes naar binnen gaan.

Het is allemaal om te beter en we met krot en mot proeven we van deze heerlijke specialiteiten. Het wordt een aangename middag met lekker eten, aangename gesprekken en het genot van de verleidelijke natuur om ons heen. Wat een fantastische mensen zijn dit toch!

Op naar het Bohinj meer: een parel in Slovenië

Na onze buikjes vol te hebben gegeten zetten we de tocht per fiets opnieuw verder. Dit keer fietsen we richting het Bohinj meer, waar het deze tijd van het jaar heerlijk rustig is. Dit in tegenstelling tot de iets drukkere zomermaanden, waar iedereen verkoeling zoekt bij deze verfrissende meren.

Wij fietsen langs het meer en houden even halt bij de bok met de gouden hoorns. Een oude legende verteld dat diens hoorns de sleutel waren tot een geheime schat. De dag van vandaag weet men dat er geen witte bok met gouden hoorns bestaat. Het echte kostbare ‘goud’ in Slovenië is de adembenemende natuur, die men ten alle tijden moet beschermen en koesteren.

We keren terug naar het Hike&Bike kantoor, waar we tegen 15uur terug arriveerden. Tijdens deze tocht maakten we niet alleen kennis met twee heel bijzondere mensen. We hoorden ook tal van interessante verhalen en weetjes, kwamen langs de mooiste plekken, aten een ongelofelijk lekkere lunch en hielden er pijnlijke benen aan over. Het was het dubbel en dwars waard!

Wil jij ook zo een fantastische tour tijdens je reis door Slovenië, of wil je een bijzondere accommodatie in de natuur? Neem dan zeker eens een kijkje op de Hike en bike website!

Savica Waterval

Na deze fantastische tocht besluiten we onze tocht met de auto verder te zetten richting de Savica waterval. Een toffe klim die je onderweg naar enkele mooie uitkijkpunten brengt en eindigt aan de Savica waterval. Deze waterval is niet zo spectaculair, vergeleken met de adembenemende watervallen die we tijdens onze reizen reeds zagen. Toch is het een fijne wandeling die zeker de moeite waard is.

Slovenië heeft ons verbaast. Betoverd. Het heeft ons laten inzien dat er ook heel wat mooie plekken dichter bij huis te vinden zijn. Van de prachtige wijnstreek in Brda, tot het magische meer van Bled. Het verbluffende logarska Dolina en de schoonheid van het Triglav National Park. Nog geen al te populaire vakantiebestemming en daarom des te bijzonder.

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites