De magie van Logarska Dolina (Slovenië)

De kronkelende wegen maken mij spuugmisselijk. Waar ik het eerste uur nog geniet van het rijden door de prachtige Alpen via Oostenrijk, lig ik de resterende uren versuft tegen het raam. We hadden geen idee dat we opnieuw uren door de bergen zouden rijden. Een pilletje op voorhand had handig geweest, maar het kwaad was al geschiet. Het miezert en de prachtige landschappen die we normaliter te zien zouden moeten krijgen, hangen verscholen achter een laagje mist. Her en der komen we nog hoopjes sneeuw tegen.

Nogal een geluk dat onze koffer en rugzak rijkelijk gevuld zijn met zomer- én winterkledij, wat toch echt wel nodig bleek te zijn bij deze reis, in deze tijd van het jaar. Uren later rijden we de vallei in, we rijden de magie van Logarska Dolina tegemoet. Nog steeds misselijk en suf, maar de schoonheid van de vallei én ons hotel maken mij meteen euforisch.

Waar te overnachten in Logarska Dolina?

We verblijven twee nachten in hotel Plesnik. Een prachtig hotel dat midden in de schilderachtige vallei ligt en uitkijkt over de Alpen. In dit boutique familiehotel voel je je meteen van harte welkom en word je helemaal in de watten gelegd. Het is heerlijk verblijven hier. We krijgen een gezellige kamer toegewezen, met uitzicht over de gehele vallei. Niet slecht om op deze manier wakker te worden.

Relaxen doe je in de wellness met een kopje thee bij de haard, het bubbelbad, stoombad, de sauna of met een deugddoende massage. We worden verwend met een viergangenmenu en eten onze buikjes weer lekker rond. Zei ik al dat de eerste dagen van onze roadrip voornamelijk bestonden uit rijden, eten en wijn drinken? Genieten mag ook wel eens en dat deden we van harte in hotel Plesnik, maar natuurlijk was dit niet ons hoofddoel. We wouden voornamelijk de streek verkennen, want dat is werkelijk een plaatje!

 

 

Adembenemende uitzichten bij Solcava Panoramic Road

Er werd ons absoluut aangeraden om te rijden langs de Solcava Panoramic Road. Er zijn verschillende routes uitgestippeld die je kan gaan bezoeken. Vrijwel de volledige route valt af te leggen per auto of mountainbike, al staan er ook heel wat prachtige paden aangeduid die enkel te voet bereikbaar zijn. Wij hadden helaas niet zoveel tijd en besloten daarom de groene en blauwe route af te leggen per auto. Deze route is ongeveer 30 km lang.

Bij de complete route staan er uitkijkpunten aangegeven, waarbij het verhaal verteld wordt van het kleine herdertje die zijn schaapje verloor. Het is dus ook een ontzettend leuke activiteit om met kinderen af te leggen. Ze komen gedurende de tocht het volledige verhaal van de herder te weten én jullie kunnen samen genieten van de verbluffende uitzichten.

 

De verbijsterende natuur weet mij maar weer eens te verbazen. Waar ik er enkele maanden geleden nog ten stelligste van overtuigd was, dat de meeste landen in Europa mij niet meer konden verbazen qua natuur, heeft Slovenië toch maar weer het tegendeel bewezen. We komen het ene uitkijkpunt na het andere tegen en genieten gedurende de hele tocht. Onderweg stoppen we aan een boerderij, waar een kwispelende hond mij meteen bespringt. We worden meteen vriendjes en ik heb al zin om deze lieve schat stiekem mee te nemen in de auto. Gedurende de hele rit komen we vrijwel geen andere toeristen tegen, op enkele fietsers na. Het is hier nog zo puur en zo ongerept, wat het des te bijzonder maakt.

In de weides zien we twee kleine jongetjes spelen, die meteen vrolijk en lachend naar ons zwaaien wanneer we voorbijrijden. Wat is het hier mooi en bijzonder. Hou er rekening mee dat een groot deel van de blauwe route nog niet is aangelegd. De wegen kunnen er zeer glad en modderig liggen, opletten geblazen dus! Het is geen overbodige luxe om in het bezit te zijn van een goede wagen die deze wegen aankan. Een klein, luchtig wagentje zal al sneller in de problemen komen. Wij keerden na deze tocht alvast terug met een hele vuile wagen, die helemaal onder de modder zat. Tegen 2020-2021 zou deze weg normaal volledig aangelegd moeten zijn.

 

Wandelen door de prachtige Logar vallei

Het pad dat door de vallei loopt -aan ons hotel- is zeven kilometer lang en brengt je op de mooiste plekjes van de vallei. Ik geniet er van de heerlijke rust. Enerzijds ben ik jaloers op de mensen die er wonen. De prachtige omgeving waar zij dagelijks ontwaken, het simpele leven, de puurheid en het feit dat iedereen elkaar nog kent. Dit in tegenstelling tot veel grote steden, waar mensen juist steeds eenzamer worden.

De mensen hier zien er gelukkig uit en zijn des te vriendelijker. Slovenen zijn over het algemeen ontzettend vriendelijke en sociale mensen. Criminaliteit komt er zelden voor en mensen laten dan ook met een gerust hart hun deuren openstaan. Ze vertrouwen elkaar. Helpen elkaar. De kloof tussen de armen en de rijken is bijlange zo groot niet, in tegenstelling tot het merendeel van de wereld. Ook de natuur ziet er fantastisch uit. Plastic? Niet gezien! Ze zien hun natuur als iets ontzettend kostbaars en waardevol. Iets waar ze met z’n allen zorg voor moeten dragen. Het is hun Goud.

Bezoek het gezellige dorpje Solcava

Tot slot worden we nog uitgenodigd bij het Rinka Center, waar we meer te weten komen over deze streek. Ik raad een bezoekje dan ook absoluut aan! Je krijgt er een filmpje te zien over deze bijzondere plek, je kan een wandeling maken in het mini-museum en zo meer te weten komen over de traditionele huizen, gerechten, houtsoorten, planten en dieren. Het Rinka Center is ook een ontzettend gezellige plek om iets te drinken of om een (handgemaakt) traditioneel souvenir te kopen. Van zelfgemaakte pantoffels uit schapenwol tot heerlijke, verse honing. Wij kregen een volledige rondleiding in het kleine dorpje Solcava en kwamen zo meer te weten over het leven en de tradities in dit dorp. De vrouw die de rondleiding gaf sprak ontzettend gepassioneerd over Solcava, het vilten (er is zelfs jaarlijks een festival en modeshow met zelf-gevilte kledij) en de kerk, die voor hen ook zeer belangrijk is.

Eén volledige dag was helaas te kort om alles te zien en te doen in deze prachtige vallei. Er viel nog zoveel te ontdekken, maar voor ons was het helaas tijd om verder te gaan. Ook voor kinderen valt er heel wat te beleven, zij zullen zich zeker helemaal kunnen uitleven in het sprookjesbos, dat maar liefst 20.000 vierkante meter groot is. Bezoek de authentieke Herdershut van Logar en de Rinka waterval. Met de vele wandelpaden en bergen kunnen wandelaars en klimmers zich hier ook prima vermaken.

Logarska Dolina is nog zoveel meer dan hetgeen ik hierboven heb geschreven en kan tonen in beelden. De schoonheid is verbluffend, maar de harmonie waarop mens en natuur al eeuwen met elkaar samenleven, is nog het mooist van al. En voor ons helaas al bijna ongekend.

Meer Slovenië inspiratie

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites