Ljubljana: De stad van draken en kastelen (Slovenië)

Moge dat meteen duidelijk zijn, over het algemeen ben ik niet echt een stadsmens. Stuur mij een week de natuur in en je maakt mij het gelukkigste vrouwmens op aarde. Laat mij een week doorbrengen in een stad en ik kom onvoldaan terug van reis. Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen. Steden waar ik mijn hart vanaf de eerste seconde verloor. Steden waar ik gerust mijn hele leven zou willen wonen. Maar deze zijn eerder schaars, dit in tegenstelling tot de vele prachtige plekken die ik al zag op aarde. Pure natuur.

Toen we een roadtrip maakten door Slovenië besloten we  -of eerder ik- ons dan ook te focussen op het Noordelijke deel van Slovenië. De adembenemende natuur. Toch mocht de hoofdstad ook niet ontbreken tijdens onze reis, we besloten er dan ook enkele uren door te brengen en hier mijn korte impressie van Ljubljana. De stad van draken en kastelen.

Ljubljana: rust in de stad

Toen we uit de wijnstreek Brda vertrokken waren we toch ietwat nerveus om richting Ljubljana te rijden. Het rijden door steden is vaak chaotisch, om nog maar te zwijgen over het vinden van een parkeerplaats. Is het nu toeval of zijn zondagen rustige dagen in de hoofdstad? Wanneer we Ljubljana binnenreden was het er doodkalm, de straten lagen er zelfs eenzaam en verlaten bij, op enkele auto’s na en een man die zijn hond uitlaat. Verdorie, volgens mij hebben we echt de verkeerde dag uitgekozen om hierheen te komen. Anderzijds is het misschien wel een fijne manier om de stad in alle rust te ontdekken.

Een parkeerplaats vinden was ook al geen probleem. De slagboom van een ondergrondse parking stond gewoon open, waardoor we weer enkele euro’s uitspaarden. Mazzel! Wandelend naar de hoofdpleinen en de winkelstraten werd het al iets drukker, maar nog steeds geen massale drukte zoals je in andere steden ziet. Er heerst een gezellige en romantische sfeer. Niet zo gek ook, wisten jullie dat Ljubljana voortkomt uit “Ljublezen”, wat liefde betekend? 

 

 

Wat te doen in Ljubljana?

Aangezien ik -zoals eerder al vermeld- niet zo’n stadsmens ben, verbleven we er slechts enkele uren. Toch was dit voor mij voldoende om te sfeer in de stad op te snuiven en de belangrijkste zaken te bezichtigen. De bekende Three bridges op bovenstaande foto bijvoorbeeld, met aan de ene oever het Middeleeuwse centum en aan de andere kant het moderne gedeelte van de stad. Ljubljana is een relatief kleine stad, wat ikzelf wel fijn vindt. Op deze manier kan je een groot deel van de stad gewoon te voet of per fiets ontdekken.

Een andere originele manier om te stad te ontdekken is per SUP. Stand up paddling is echt een dingetje in Ljubljana. Het was mij net iets te koud en mezelf kennende -beetje lomp en onhandig- zou ik binnen de kortste keren dat water in liggen. Toch is dit een ontzettend fijne activiteit bij warmere temperaturen, wanneer een verfrissende plons eerder aangenaam dan pijnlijk is.

Ljubljana: stad van draken en kastelen

Nog een typerend en opvallend symbool voor de stad, zijn de draken die je tegenkomt aan de Dragon Bridge. Volgens de legende werd de stad gesticht door een Griekse prins Jason. In de moerassen rondom Ljubljana zou hij een gevaarlijke draak gedood hebben. De vier draken op de brug zouden de stad beschermen. Een mooi verhaaltje, maar de werkelijkheid is net iets minder mooi.

Ik bespaar jullie de volledige geschiedenis van een aardbeving die het grootste deel van de stad van de kaart veegde, koninklijke dictatuur, nederzettingen, de tweede wereldoorlog, bombardementen en het oude Joegoslavië. Ergens staan deze draken ook symbool voor de onafhankelijkheid van Slovenië.

Naast de bekende draken is het kasteel wel misschien dé bekendste bezienswaardigheid. Het is niet alleen een interessante historische plek, maar jaarlijks worden er ook tal van culturele evenementen gehouden. Een kabelbaan brengt je om de tien minuten naar boven, waar je kan genieten van het mooie kasteel en de tuin, met een tasje koffie en taart. Een plek voor jong en oud, want ook voor kinderen valt er heel wat interessants te beleven.

Een stad vol liefde, vraag om een brug waar geliefden hun liefde kunnen bezegelen met een slotje. Niets nieuws en intussen al in heel wat steden te vinden, maar ik blijf een sucker voor romantiek!

Must-eat: heerlijk ontbijten, brunchen & lunchen

Heerlijk ontbijten of lunchen doe je bij Ek Bistro. De plek ziet er gezellig uit, het eten is er heerlijk en de prijzen zijn goedkoop. Wij kunnen de french toast met vanillesaus en fruit, de matcha latte en de chocolademelk alvast van harte aanbevelen!

Tijd om afscheid te nemen van deze mooie stad. Er valt ongetwijfeld nog heel wat meer te ontdekken, maar de natuur roept. Onze tocht werd verder gezet naar het prachtige Logarska Dolina.

 

Meer Slovenië?

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites