Brda: de wijnstreek in Slovenië

Vlak over de grens van Italië vind je het mooie en groene Brda. In deze wijnstreek zijn wij onze reis in Slovenië gestart en hoewel we er slechts enkele uren vertoefden kan ik deze plek van harte aanbevelen. Verblijf er alleen net iets langer dan ons. Wij hadden ontzettend veel spijt dat we de omgeving niet hebben kunnen verkennen en geen mooie wandelingen konden maken door de wijngaarden. Wat we wel hebben gedaan? Wijn gedronken natuurlijk! Veel wijn gedronken en onze buikjes rond gegeten met de heerlijke specialiteiten uit de streek. Een culinaire reis, die beleef je zeker en vast hier!

Brda: when nature speaks

Van zodra we de kronkelende bergen uitrijden en de streek Brda binnenrijden, daalt de vredige en serene sfeer over me neer. Je waant je net in Italië, maar het is wel degelijk Slovenië waar we beland zijn. Nuja, we zitten zo dicht bij Italië dat we zelfs naar de overburen zouden kunnen zwaaien. De streek is een lappendeken van golvende heuvels met wijngaarden. Wijngaarden van diverse wijnboeren, met hun eigen druiven, tradities en geheime recepten. Kastelen en middeleeuwse dorpen maken de streek des te interessant. Al hebben wij deze pittoreske plekjes helaas niet kunnen bezoeken wegens tijdgebrek.

Wijn uit de golvende heuvels

Wat doe je in een streek die voor een groot deel om wijn draait? Wijnproeven natuurlijk! Wij werden uitgenodigd door Edi Simcic om te komen proeven van hun heerlijke wijnen. Dit familiebedrijf werd opgericht door grootvader en wordt ondertussen verdergezet door de rest van de familie. Zelfs de kleinzoon is uiteindelijk gestopt met studeren om in het familiebedrijf te stappen. We zijn beiden geen wijnkenners, maar vonden de rondleiding en het wijnproeven absoluut een must in Brda. De witte wijnen wisten ons zeker te bekoren. Het interieur waar het wijnproeven plaatsvind is al een beleving op zich.

Het prachtige interieur met materialen die rechtstreeks uit de natuur komen, de heerlijke kazen, salami  en brood die voorgeschoteld werd om tussendoor te eten. Het uitzicht op de wijngaarden. Heerlijk gewoon. Puur genieten! Aleks Simcic -zoon van- is bovendien een ontzettend interessant persoon om mee te praten. Hij is ontzettend gepassioneerd over wijn en zijn liefde voor zijn wijnen werkt dan ook aanstekelijk. Een prachtig bedrijf, dat absoluut het bezoeken waard is.

Nog meer wijn… en brood!

Tot slot werden we nog uitgenodigd in het prachtige Vila Vipolze, bij het restaurant Kruh in Vino. Letterlijk vertaald als brood en wijn. Dit prachtige gebouw kijkt wederom uit op de eindeloze heuvels. Vila Vipolze is werkelijk een plaatje, je voelt je meteen een prinses in een sprookje. De naam ‘Kruh in Vino’ oftewel ‘brood en wijn’ komt van de Sloveense traditie waarbij er gedurende de hele maaltijd brood op tafel wordt gezet, als teken van verwelkoming. Deze kan gegeten worden met de overheerlijke olijfolie van deze streek, pompoenpitolie of balsamicoazijn.

We krijgen een viergangenmenu voorgeschoteld met aangepaste wijnen. Het eten heeft heel wat invloeden van Oostenrijk, Duitsland en Italië. Enerzijds krijgen we gnocchi en een overheerlijk pizzabrood voorgeschoteld, anderzijds zijn het rijke en volle smaken. De typische boerenkost zoals wij het ook wel benoemen. Geen verfijnde gerechten, wel hele lekkere gerechten waar je zonder twijfel je buik vol van eet. Afsluiten doen we met een variant op de Italiaanse tiramisu, als zoetebek is dit zonder twijfel mijn favoriet van deze avond. Kortom, een heerlijke culinaire ervaring die je absoluut moet meemaken wanneer je in deze streek vertoefd.

Goodnight Brda!

In de late avond vertrokken we met de wagen naar onze accommodatie die we via airbnb boekten. Een traditioneel huisje, wat verder gelegen op een heuvel. De tocht erheen was al een heel avontuur op zich. Zelfs met een GPS die up to date is, was het nog zoeken naar de exacte ligging van onze accommodatie. De sleutel lag ons op te wachten onder de deurmat. Niemand thuis. Ondanks dat het ijskoud was in huis, voelden we er ons meteen welkom. De dikke dekens hielden ons gelukkig wel warm tijdens de kille nacht. Onze tijd in Brda was helaas veel te kort, de volgende dag was het alweer tijd om onze reis verder te zetten richting de gezellige hoofdstad van Slovenië. Ljubljana here we come!

 

Meer Slovenië?

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites