Vereda Do Larano – hiken langs de kustlijn van Madeira

De Vereda Do Larano is een fantastische hike langs de kustlijn van Madeira. Het schijnt bovendien ook één van de mooiste kustwandelingen te zijn op het eiland. Dit wandelpad langs de kliffen bied je een geweldig uitzicht op de ruige kustlijn en oceaan. Het is bovendien een zeer makkelijke wandeling, waardoor het ook haalbaar is voor gezinnen met kleine kinderen of minder ervaren hikers. In deze blogpost lees je alles wat je moeten weten over de Vereda Do Larano hike en de verschillende opties om deze kustwandeling te doen.

Vereda Do Larano kustwandeling hike Madeira

Praktische informatie over de Vereda Do Larano hike

De officiële route die je van Levada do Caniça naar Vereda Do Larano leidt met Porta Da Cruz als eindpunt, is 13 kilometer lang. Dit is een point-to-point trail, waarbij je start in Machico. De trail andersom afleggen en starten in Porta Da Cruz, om vervolgens te eindigen in Machico, is uiteraard ook mogelijk!

Het lastige aan dit soort wandelingen is dat je een tweede auto nodig hebt aan je eindpunt of gebruik moet maken van een Uber. Van Porta Da Cruz naar Machico kost je dit ongeveer tien euro. Een andere optie is om weer helemaal terug te wandelen, maar dit kan best saai zijn en 23 kilometer is niet niets uiteraard!

Ten slotte is er nog een derde optie en dat is ook de wandeling die wij zelf deden. Het hoogtepunt van deze hike is namelijk de 5 kilometer lange Vereda Do Larano route. De overige 5 kilometer langs de Levada do Caniça zijn best saai en kan je ook prima overslaan. Om dit deel over te slaan kan je ervoor kiezen om enkel de Vereda Do Larano heen en terug te wandelen vanaf Larano in Porta Da Cruz. Bij de kabelbaan in Larano is er wel wat plaats te vinden om je auto te parkeren en dit is dan ook je start- en eindpunt. Wij wandelden zelf van Larano naar het uitkijkpunt bij Boca Do Risco en keerden vervolgens via dezelfde weg weer terug.

Hiking details

Hoe lang is deze wandeling?: De Vereda Do Larano wandeling is zo’n 5 kilometer lang. Aangezien je via dezelfde weg terugkomt, bedraagt de gehele lengte 10 kilometer. De officiële route, inclusief Levada do Caniça, bedraagt 13 kilometer.

Duur van de hike?: Wij deden zelf ongeveer 2,5 uur over deze wandeling, maar namen heel wat pauzes onderweg om tal van foto’s te maken, met de drone te vliegen of gewoon om iets te eten en te drinken. Bij het Boca Do Risco Viewpoint zijn we ook even blijven hangen en hebben we genoten van het zonnetje. Je kan de gehele hike dus zeker op 1,5 uur doen, indien je deze pauzes niet neemt!

Wil je de officiële route lopen? Dan zal je er ongeveer vier uur over doen.

Moeilijkheidsgraad: Dit is een zéér makkelijke wandeling, die ook prima te doen is met kleine kinderen. Het pad is vrijwel overal vlak, zonder zware hellingen. Hou er wel rekening mee dat heel wat stukken behoorlijk smal zijn en je er je aandacht toch steeds moet bijhouden. De afgrond kan diep zijn. Ook hier waren de aardverschuiving, die zeer regelmatig voorkomen op Madeira, weer duidelijk zichtbaar. We kwamen verschillende plekken tegen waar aarde en rotsen naar beneden waren gekomen door hevige regenval. Op het moment dat wij er waren, lag er ook behoorlijk veel modder. Gevaarlijk is deze trail niet, maar het is zeker iets om rekening mee te houden!

Onze ervaring met de Vereda Do Larano kustwandeling

Het is ochtend wanneer we starten aan deze wandeling. De eerste zonnestralen flirten wat met ons, maar laten zich nog niet volledig zien. We trekken voor de zekerheid toch nog even onze regenjas aan, want het weer kan hier op Madeira elk moment omslaan. We zijn nog maar enkele meters verder of ploeteren al door het slijk. Hier zijn we gelukkig goed op voorzien en we dragen dan ook wandelschoenen die vuil mogen worden.

Het pad varieert gedurende de hele wandeling. Het ene moment wandelen we door de dichte bossen, waar we enkele kleine watervallen tegenkomen en een diversiteit aan bloemen en vegetatie. Op een bepaald moment kom je zelfs een drijvend tuintje tegen! Op andere momenten wandelen we dan weer langs de kust en hebben we zicht op de ongelofelijke kliffen en het prachtige blauwe water. Tijdens deze heldere ochtend zien we in de verte zelfs de rotspartijen van Ponta da São Lourenço.

Decathlon wandelschoenen Quechua

De zonnestralen verleiden ons steeds meer en krijgen ons uit de kleren. Truien en jassen verdwijnen in de rugzak. Het is een heerlijke zomerse dag en dat op het einde van december, terwijl er enkele weken voordien nog sneeuw lag op bepaalde delen van het eiland. Twee weken na vertrek blijkt het er overigens opnieuw behoorlijk te sneeuwen. Bereid je dus steeds voor op vier mogelijke seizoenen wanneer je Madeira bezoekt tijdens de wintermaanden.

Toegegeven, het is een heerlijke wandeling. Her en der komen we eens een jogger tegen, een fotograaf of een solo hiker. Het zijn bijna allemaal mannen die in hun eentje op pad zijn. Gezinnen of groepen wandelaars zien we niet. Het is er ontzettend rustig en hierdoor genieten we des te meer. Onze route eindigen we bij het uitkijkpunt Boca do Risco en het is werkelijk schitterend. Tijdens deze wandeling kom je er gelijk achter waarom Madeira het Hawaii van Europa wordt genoemd.

Tijd om de volle vijf kilometer terug te keren. Langs het stralende blauwe water, de ruige kliffen, de groene bergtoppen en dwars door de weelderige bossen. Het is zeker niet saai om terug te keren via hetzelfde pad. De uitzichten zijn toch net weer wat anders en aangezien we in het terugkeren maar één fotostop maken, gaat het bovendien ook een stuk vlotter en komen we al gauw uit bij onze auto. Wij kunnen de Vereda Do Larano kustwandeling absoluut aanraden! Wij deden verder ook twee Levada wandelingen en beklommen de hoogste toppen van het eiland. Deze kustwandeling daarentegen biedt weer heel wat andere uitzichten en was een fijne afwisseling!

Vereda Do Larano kustwandeling hike Madeira

Meer Madeira

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

1 Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites