Lombardsijde – Een verborgen pareltje aan de Belgische kust

Lombardsijde is niet meteen de eerste plek waar je aan denkt bij een uitstap aan zee. Het is er absoluut niet toeristisch, het strand ziet er verlaten uit en in eerste instantie lijkt er weinig te beleven. Toch vind ik dit dorp aan de Vlaamse kust zeer fijn, net omdat het zo rustgevend en verlaten is. Een strand dat vol zonnekloppers ligt? Een dijk waar je omver gelopen wordt? Daar pas pas ik liever voor! Laat mij maar even gezellig uitwaaien aan dit fijne stukje kust waar je de rust kan gaan opzoeken en je weer helemaal zen voelt!

9Het dorp telt ongeveer 1800 inwoners en ligt vlak naast Middelkerke, een plek waar ik een groot deel van mijn kindertijd heb beleefd. Een plek boordevol fijne herinneringen. Middelkerke is al wat meer toeristisch, je vindt er fijne eetplekjes, winkels etc. Toch is het de moeite om even te komen uitwaaien in Lombardsijde, met de tram ben je er namelijk op een dikke tien minuten. Lombardsijde heeft bovendien een grote geschiedenis achter de rug, laat ik jullie hier wat meer over vertellen!

7Door haar gunstige ligging aan de zee was Lombardsijde in het verleden een belangrijke handelsstad. Ze werd echter door de overstroming van 1115 vernietigd. Ze kreeg in haar geschiedenis tevens af te rekenen met de stichting van de nieuwe stad Nieuwpoort. Er kwam een vete tussen deze twee steden die in 1269 werd bijgelegd. In 1274 werd Lombardsijde het recht op het heffen van biertol gegeven door de graaf van Vlaanderen en de andere voorrechten werden later onder Lodewijk van Male hernieuwd.

De zwaarste slag kreeg deze stad in 1413 wanneer de graaf Lombardsijde verkocht aan Nieuwpoort. Daardoor verloor zij haar stadsrechten en hing zij voortaan af van de schepenbank van Nieuwpoort. Op de Ferrariskaarten uit 1777 wordt Lombardsijde vermeld als Lombarzyde. Het was toen een klein dorpje met amper 25 huizen.

Tijdens Eerste Wereldoorlog was Lombardsijde het toneel van zware gevechten. Het dorp werd met vernield en op 20 oktober 1914 was de overmacht te groot en werd het dorp door de Duitsers ingenomen. Ondanks de numerieke meerderheid van de Duitsers, slaagde het 9de-Linieregiment er twee dagen later in, op 22 oktober, om Lombardsijde te heroveren. Het regiment kreeg hiervoor na de oorlog een herdenkingsteken op het Dorpsplein.

2
In het dorpje zelf valt er niet veel te beleven, toch breng ik hier redelijk veel tijd door aangezien vriendlief hier woont. De duinen zijn zonder twijfel mijn favoriete plek. Ik blijf mij verbazen hoe mooi de natuur wel kan zijn en dat zo dicht bij huis.

4Ook ‘kleine’ Mirthe geniet met volle teugen van haar strandwandelingen. Fijn om te zien hoe zij zich helemaal kan uitleven en speelt met alle kleine, bewegende dingetjes die zij tegenkomt op het strand.

11Zoals ik zei: Een verlaten strand die rust uitstraalt. Dit is volgens mij ook een geweldige plek om te sporten! Yoga liefhebbers? Spelen met de kinderen of hond? Joggen?

8
Opletten dat je niet uitglijd op de spekgladde golfbrekers!

5

6

10

3

12
Tot slot: Verlaten, onbekende, onontdekte plekjes kunnen zoveel fijner zijn dan de drukke, overbevolkte steden en stranden. Kennen jullie nog zulke fijne plekjes? Laat het mij zeker en vast weten!

6 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites