Turkijë: Taurusgebergte + vakantiekiekjes

22Wie Turkije hoort denkt vaak meteen aan de geweldige all-in hotels, een groot buffet, zon, zee en zand. Turkije is absoluut meer dan bovengenoemde zaken. Buiten de 5-sterren hotels vindt men in Turkije ook een zeer mooie natuur en gezellige steden. Wie in de buurt van Denizli is moet zeker en vast een bezoekje brengen aan Pamukkale, beter bekend als de kalkterrassen.

Wie een uniek stukje natuur wil gaan bezichtigen moet zeker een bezoekje brengen aan Cappadocië (ook wel gekend als Kapadokya). De hoogste top in dit gebied is de vulkaan Erciyes Dağ, hier rond ziet men een bijzonder en grillig landschap dat er magisch uitziet, trek hier een 2-3 dagen voor uit. Uiteraard is er nog meer moois te zien in Turkije, in dit artikel neem ik jullie vooral mee naar het Taurusgebergte. Zo heb je weer een heel andere kijk op dit ’toeristenland’!

fffffDit was ons ‘jeepke’ waar we de bergen mee introkken. Je moet al een behoorlijk goede chauffeur zijn om dit ‘ding’ te besturen aangezien het stuur niet altijd goed meewerkt, bovendien liggen de wegen er niet altijd bij zoals bij ons en kan je zomaar even -holder-de-bolder- de dieperik in liggen. Ik betwijfel of je dit nog kan navertellen. Uiteraard konden we ook kiezen voor een ‘normale’ auto maar ik vind de ervaring in zo’n jeepke nu eenmaal véél fijner: Het uitzicht, de wind in je haren (en je mond), …

17aEen plaatje. Veel mensen verwachten niet dat ze dit te zien krijgen in Turkije.

Het Taurusgebergte maakt deel uit van de bergketen die de Himalaya met de Alpen verbindt. Het ontstond uit de lang verdwenen Tethys-oceaan. Ooit was het hier tropisch en skeletten van zeeorganismen dwarrelden naar de bodem, stapelden zich op en veranderden door hoge druk en temperatuur in kalksteen. Afrika, een werelddeel in beweging, stoomde naar het noordelijker gelegen Eurazië op. Door de onvermijdelijke continentale botsing kwam de oceaanbodem in de knel. Gesteenten werden opgestuwd, geplooid en gebroken: de Taurus was geboren. Dat is in versimpelde bewoordingen de geologische ontstaansgeschiedenis van dit Turkse berggebied.

dscn9237In the middle of nowhere vindt men er enkele restaurantjes en winkeltjes waar je kan genieten van een Turkse thee of typische Turkse pannenkoek met suiker, kaas, kruiden of aardappel. Een een zestal jaar geleden ging ik voor het eerst naar het Taurusgebergte en toen vond men er amper eetplekjes, deze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond aangezien Taurus iets toeristischer wordt, deels door de aangeboden jeeptochten die ik trouwens absoluut niet fijn vindt! Het is voor de inwoners van de bergen ook een fijne manier om wat meer geld te verdienen, ik weet eerlijk gezegd niet waar ze hun geld anders vandaan halen. Ja u leest het goed, in deze bergen wonen enkele mensen in ienie-mini-dorpjes en huisjes die her en der verspreid zijn. Ze leiden allen een zeer simpel leven en velen onder hen slapen zelfs op karton. Ga zeker langs bij deze mensen… Je wordt er hartelijk ontvangen en je levert toch een kleine bijdrage. Dit geeft ontzettend veel voldoening dat je deze mensen toch op een manier kan helpen én zelf lekker kan eten/drinken voor een prikje. Een thee betaalden wij bijvoorbeeld 33cent, een pannenkoek ongeveer 80 cent… Ook kip en vis eet je voor ongeveer 6 euro.

2025Neem altijd een warme trui of deken mee wanneer je de bergen intrekt. Wanneer je laag zit is het ontzettend warm en is het heerlijk om wat wind te voelen. Trek je echter hoger de bergen in, dan kan het serieus afkoelen. Ik had écht een warme trui nodig of ik zou veranderen in een ijsblokje! Op bovenstaande foto’s kan je het verschil duidelijk zien, ook vriendlief hield het niet lang uit zonder warm beschermlaagje! In de koude maanden ligt er zelfs sneeuw in de bergen, stel je maar eens voor hoe zwaar dit voor de bewoners wel niet moet zijn met deze grote temperatuurverschillen en spekgladde (gevaarlijke!) wegen.

dscn9246En plots kwamen we zomaar ergens geiten tegen op de weg… Oh!

dscn9118In de buurt van Alanya? Breng dan zeker ook eens een bezoekje aan de Dim Cayi, deze plek heeft tal van restaurants, picknickplekken en andere chillplekken. Het water komt rechtstreeks uit de bergen, hierdoor is het behoorlijk koud maar je kan er toch een frisse duik in nemen. Voor kinderen zijn er ook tal van glijbanen en dergelijke. Ook fijn om hier te eten, je zit namelijk in een klein hutje op het water en zit gezellig rond een tafel op de grond. Het eten was niet wauw maar toch was het fijn dit eens mee te maken, al is dit geen plek waar je een hele dag kan vertoeven… beetje saai!

 

Nog enkele vakantiefoto’s !

3 16 12 11 4 2 dscn9031

Ik hoop dat ik jullie hiermee toch wat heb kunnen overtuigen… Trek niet altijd niet die prachtige all-in hotels waar je een week lang in je eigen hotel blijft maar ga op avontuur! Turkije heeft heel wat mooie zaken te bieden voor zij die hier voor open staan. Geniet er van.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites