Het duizend-en-één nacht sprookje in Marrakech

Eén stap in Marrakech en je waant je meteen in een sprookje uit duizend en één nacht. Ali Baba en de veertig rovers, Aladin en de wonderlamp en Sinbad de zeeman lijken zo uit het decor in Marrakech te zijn gestapt. Kijk even goed rond in de stad en je begrijpt meteen wat ik bedoel. Eén blik op het hele gebeuren en mijn kindertijd komt zo weer tot leven. Op nog geen vier uur vliegen van Brussel stap je een compleet andere wereld binnen, duidelijk Arabisch, een prachtig kleurenpallet, de geur van munt en de zwierige buikdanseressen. Absoluut de moeite waard om eens mee te maken! Beleef zelf het duizend-en-één nacht sprookje in Marrakech! Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Marrakech.

Djeema El Fna – Het kloppende hart van Marrakech

Het Djeema El Fna plein vormt het centrum van Marrakech. Vooral ’s avonds heerst er een zeer fijne sfeer, alle eetkraampjes worden opengeklapt en de stad komt tot leven. Geniet zeker van de zonsondergang en een drankje op één van de vele dakterrassen. Van slangenbezweerders tot gekke aapjes, vrouwen die henna tattoo’s zetten en straatmuzikanten. Geniet van de sfeer, maar laat ik jullie enkele tips meegeven: ga NIET op de foto met aapjes en slangen, je moet meteen betalen en op deze manier hou je deze ‘dierenmishandeling’ dan ook in stand.

Koop ook geen prullaria, je betaald er veel meer voor dan wanneer je hetzelfde product koopt buiten de stad. Berberse tapijten en arganolie zijn vrijwel altijd FAKE, koop deze dus absoluut niet. Arganolie is een wonderproduct, het goud van Marokko, het is een kostbaar product dat zeer moeilijk te vinden is in pure vorm. Geniet zeker van de verse fruitsappen die je amper één euro betaald of ’s avonds van de heerlijke, traditionele maaltijden.

De Koutoubia Moskee

Dit is de allergrootste moskee in Marrakesh en deze staat ook wel symbool voor de stad. Wij Niet-moslims mogen er niet binnen, dit geldt trouwens voor alle moskeeën maar uiteraard kan je wel de buitenkant even ‘bewonderen’.

Breng een bezoekje aan de Ben Joessoef Madrassa

Deze school ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste Koranscholen in de Islamitische wereld. Met zijn 900 studenten is deze bovendien de grootste in heel Afrika. De Ben Joessoef Madrassa is een uniek voorbeeld van de Islamitische architectuur en naar mijn mening één van de mooiste gebouwen in Marrakesh. Ik vond de afwerking hiervan werkelijk prachtig, vooral de binnenplaats ziet er betoverend uit.

Majorelletuin – Jardin Majorelle

Eén van mijn favoriete plekken in Marrakech is de Majorelletuin van Yves Saint Laurent. Ik vind dit een heerlijke, rustgevende plaats, ondanks de vele toeristen. Deze botanische tuin was eigendom van de Franse modeonderwerper Yves Saint Laurent en diens partner. Na zijn overlijden werd zijn as uitgestrooid in de rozentuin en besloot men de tuin open te stellen voor het publiek. De bloemen, cactussen en andere planten die gehuld zijn in een majorelle blauw decor zorgen werkelijk voor een droomplaatje. De tuin herbergt planten van alle vijf continenten en hoewel de tuin niet gigantisch groot is, is het toch werkelijk de moeite om een kijkje te gaan nemen.

De Souks en Medina

Vanuit het Djeema El Fna plein kan je stappen richting de Souks of de Medina. De Medina en de Souks zijn een wirwar aan smalle straatjes, een waar doolhof dus! Download zeker maps.me (gratis, offline gps) op je smartphone want je loopt hier gegarandeerd verloren! Deze plek is absoluut de moeite waard aangezien ze écht bij Marrakech horen.

Kippen die geslacht, gepluimd en verkocht worden, namaak handtassen of typische Marokkaanse kruiden en prulletjes. Wil je iets kopen? Betaal dan zeker niet meer dan de helft van de vraagprijs, de verkopers vragen namelijk makkelijk drie keer zoveel als ze zien dat je een toerist bent. Zoals eerder al vermeld in dit artikel: koop géén arganolie of berbertapijten, hiervoor moet je bij de echte Berbers in de bergen zijn!

Het échte Marokkaanse volk

Probeer zeker eens de straat op te gaan en de boel te verkennen buiten het centrum. Vele mensen blijven ‘veilig’ binnen hun hotel of zien enkel het centrum. Het echte Marokko vind je echter buiten de hotels, de straten waar geen toeristen komen. In tegenstelling tot het centrum laten de mensen je met rust en zijn ze niet opdringerig om hun spullen te verkopen. Koop je toch iets? Dan betaal je bovendien heel wat minder!

Mijn papa liet zijn haren scheren voor nog geen twee euro, ikzelf liet tien centimeter van mijn haren knippen voor amper vijf euro, er werd mij meteen ook muntthee en brood aangeboden. Met een aangenaam gevoel verkenden wij de vele straatjes, de traditionele marktkraampjes, de bevolking en het leven daar. Een immens verschil met de Djemaa El Fna, Medina en Souks! Het is er zeer veilig en zeker de moeite waard.

Een bezoek aan de Berbers

Aan de voet van het Atlasgebergte vind je nog tal van kleine Berber dorpjes. Tijden veranderen en ook deze Berbers worden steeds ‘moderner’, door de nieuwe generatie hebben zij bijvoorbeeld ook tv’s en smartphones. Toch leeft dit volk nog heel wat traditioneler en primitiever dan de bevolking in het centrum. Ze hebben ook hun eigen taal, namelijk het Berbers.

Wanneer je het Atlas gebergte in rijdt zie je vrouwen hun kledij wassen in de stromende rivieren. Mensen kweken hun eigen groenten, fruit en olijven en delen deze met het hele dorp. Op deze manier helpt de bevolking elkaar en komt niemand iets te kort. De bergen zorgen voor prachtige uitzichten en op de top van de berg kan je zelfs gaan skiën. Het Marokkaanse skigebied zou zelfs verkozen zijn tot één van de besten ter wereld.

Over mijn week Marrakech ben ik nog niet uitgeschreven. Ik vind het een ongelofelijke stad die zeer veel te bieden heeft. Ook rond Marrakech is er heel wat te doen, al heb ik jammer genoeg nog niet de kans gehad om dit te ontdekken. Misschien zien ze mij hier in de toekomst nog wel eens terug, wie weet!

Meer verrassende steden

 

Meer inspiratie voor je reis door MarokkoLeave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites