Sajama National Park: over lama’s en vulkanen

Sajama National Park doet hoogstwaarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Het is één van de best verborgen parels in Bolivia. Denk aan eindeloze vlaktes met daarop honderden lama’s, alpaca’s en vicuña’s. Geisers, een flamingomeer, hotsprings en dat alles omgeven door indrukwekkende vulkanen en bergen. Er komen amper toeristen, online zijn er geen accommodaties te vinden en het kost net wat meer moeite om er te geraken. In ruil krijg je een onvergetelijke, pure en authentieke ervaring. In dit artikel deel ik alle praktische tips om deze hidden gem zelfstandig te bewonderen, alsook ons eigen avontuur in het Sajama National Park!

Sajama National Park Bolivia, hoe bezoeken? Sajama National Park Bolivia, hoe bezoeken?

The sound of silence in Sajama

Het is al laat in de namiddag wanneer we arriveren bij het Sajama National Park. Samen met enkele andere -voornamelijk Franse- toeristen worden we gedropt in het gehucht. Het dorp ligt er verlaten bij en buiten enkele enthousiaste honden is er vrijwel geen mens te bespeuren. Het voelt wat aan als een spookstad. We hebben op dat moment nog geen idee waar we gaan slapen, tot een oud vrouwtje ons meeneemt naar enkele kamers die ze verhuurt. Zo gaat dat hier. Een slaapplek is er altijd wel te vinden. 15 euro incl. ontbijt is prima, dus besluiten we de kamer te nemen.

Die dag doen we niet heel veel meer. We wagen een poging tot het beklimmen van een viewpoint, maar geraken niet eens halverwege. We bevinden ons alweer op ruim 4.200 meter hoogte en dat voel je. Al speelt de goesting misschien ook wel mee. We zoeken een steen uit en aanschouwen de zonsondergang en pure stilte in het Sajama National Park. Eenmaal de zon achter de bergen verdwijnt, valt de koude over ons heen. Met de gure wind in mijn gezicht en handen die aanvoelen als ijsblokken, hadden een muts en handschoenen geen overbodige luxe geweest.

Het diner bestaande uit soep, rijst, ei en amper groenten is niet om over naar huis te schrijven. Maar voor 2,5 euro kunnen we niet klagen. Die nacht daalt de temperatuur tot zo’n -10 graden en kunnen we de slaap amper vatten. Hoewel de vijf lagen dekens ons lekker warm houden, is het vooral de hoogte die ons parten speelt. Mijn vingers tintelen, ik heb moeite met ademen en blijf maar woelen in bed. Hetzelfde geldt voor Mathijs. Opstaan om te plassen is al helemaal de hel in deze kille kamer. Wat verlang ik nu naar een kacheltje of chauffage.

Sajama National Park Bolivia, bijzonder plekken Bolivia, off the beaten path

Stinkende geisers en fluffy alpaca’s

De wekker staat om zeven uur, maar we hebben beiden moeite om op te staan. Onder de lakens is het heerlijk warm. In de kamer ijskoud. Met mijn verstijfde lichaam duurt het een eeuwigheid om mij klaar te maken. Na een -alweer pover- ontbijt is het tijd om Sajama National Park te ontdekken!

We besluiten de westkant van het park te bezoeken en wandelen richting de geisers. Hoewel het pad vrij vlak is, heb ik het toch zwaar door de hoogte. Na nog geen tien minuten wandelen zien we een open vlakte met daarop tientallen lama’s. Een intens gelukzalig gevoel overspoeld mij. Hoewel ik enorm geniet van deze wereldreis, heb ik dit gevoel toch al een tijd niet ervaren. Zo’n puur gevoel van geluk en vrijheid. Als een klein kind lach en zwaai ik naar de lama’s en hier blijven we dan ook enige tijd staan.

Sajama National Park Bolivia, praktische informatieSajama National Park Bolivia, praktische informatie

Best ironisch eigenlijk hoe we deze fluffy beestjes zo lief en schattig vinden, terwijl Mathijs gisteren nog een stuk lamavlees naar binnen werkte. Maar goed, daar gaan we het nu niet over hebben. We vervolgen onze wandeling richting de geisers, waar we nog een groep Vicuñas tegen het lijf lopen en nog een honderdtal nieuwsgierige lama’s en alpaca’s.

Het weer is op z’n zachts gezegd unpleasant. Ofwel is het afzien door de snijdende wind en wanneer deze gaat liggen is het zweten als een lama. Er is geen in-between!

Wat te doen in Sajama National Park, Bolivia Bezienswaardigheden Sajama National Park Bolivia

Wanneer we de geisers naderen komt de stinkende zwavelgeur ons tegemoet en wordt de wind alleen maar agressiever. Wel worden we getrakteerd op een indrukwekkend landschap, waarbij het voelt alsof we op een andere planeet zitten. Er is niemand anders te zien. Het landschap is wit en droog, met her en der bubbelende poeltjes en grote ijzige plekken. Het stromende riviertje en de bergtoppen maken het dan weer idyllisch en sprookjesachtig. Onze handen zijn koud. Onze harten warm en vol.

De terugweg gaat gelukkig een stuk vlotter en ik kan niet stoppen met genieten. Dit landschap blijft mij verbazen en ik vind het zo bijzonder dat wij er op dit moment deel van uitmaken. Machtig mooi Sajama!

Hoe bezoek je Sajama National Park Bolivia? Reistips Sajama National Park Bolivia

Baderen in de thermale baden

Na ruim 16km wandelen komen we opnieuw aan in het dorp. Ik voel mij gesloopt, al willen we de noordkant richting de hot springs nog verkennen. Een uurtje baden tot mijn vingers helemaal verrimpeld zijn klinkt mij als muziek in de oren. Dat we voor het gemak een taxi nemen laten we maar even achterwege. Net wat minder spannend en avontuurlijk.

Vanaf de parking is het nog even wandelen richting de thermale baden. Hier komen we enkele jongeren tegen die op schooluitstap zijn. Het is duidelijk dat ze niet vaak (blanke) toeristen zien, want al snel worden er tientallen foto’s genomen en staan de giechelende meisjes als een fanclub om ons heen. Inclusief hun leerkrachten.

We hebben beide hot springs voor ons alleen en genieten van het warme water met uitzicht op de vulkanen. Al mocht het bad net wat heter voor mij. Ons lichaam baadt in warmte, terwijl de gure wind langs ons gezicht strijkt. Hoe moet ik dit bad ooit verlaten en de koude buitenlucht trotseren? Met veel moeite lukt het ons onze kleding aan te trekken. In alle plooien van ons lichaam zit zwart zand, dat we weigeren af te spoelen onder de koude douches. Met een oncomfortabel gevoel keren we terug naar de taxi, waar we onze laatste nacht in Sajama tegemoet gaan. De lauw-warme douche in onze kamer voelt als een klein gelukje, waarna ik schoon onder de dekens kan kruipen. Opnieuw een slapeloze nacht tegemoet.

Meest unieke plekken in Bolivia: Sajama National Park Astrofotografie Bolivia, Sajama NP

Oh. Wat heb ik mij ellendig gevoeld in dit park. Enerzijds door de hoogte waar mijn lichaam maar niet aan lijkt te wennen. Anderzijds door de ijzige koude. Maar wat ben ik dankbaar voor dit onvergetelijke avontuur. Voor het geluk en de schoonheid dat het park ons te bieden had. Ongetwijfeld één van de meest bijzondere plekken die we tot nu toe mochten ervaren.

Hoe bezoek je Sajama National Park Bolivia?

 

Praktische tips voor een bezoek aan Sajama National Park

 

1. Vervoer richting het Sajama National Park

Wie het Sajama National Park wil bezichtigen moet eerst in Patacamaya geraken. Zorg dat je hier bent voor de middag, want er gaat dagelijks slechts één collectivo richting Sajama. Deze vertrekt wanneer het busje volzit (tussen 12h-13h30) en hiervoor betaal je 35 Bolivianos per persoon. Dit komt neer op ca. 5,50 euro. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Een andere optie is de taxi. Reken hiervoor op +- 40 Euro.

Zo bereik je Patacamaya:

Vanuit La Paz: neem tussen 8 en 9u in de ochtend de bus richting Oruro. Vraag aan de chauffeur om je af te zetten in Patacamaya. De rit duurt ongeveer twee uur. Vanaf de hoofdbaan wandel je richting het centrum (ca. 15min). Op Maps.me staat aangeduid waar je de collectivo exact kan nemen. (Capitol restaurant).

Vanuit Oruro: neem tussen 8 en 9u in de ochtend de bus richting La Paz en vraag aan de chauffeur om je af te zetten in Patacamaya. Op Maps.me staat aangeduid waar je de collectivo exact kan nemen. (Capitol restaurant). Het is ruim een kwartier wandelen richting het centrum.

Vanuit Uyuni, Potosi, Tupiza en Sucre: neem de bus richting Oruro en vervolg je reis richting Patacamaya (zie hierboven).

Vanuit Cochabamba: er zijn collectivo’s die rechtstreeks naar Patacamaya rijden. Ik weet zelf niet exact waar deze vertrekken en hoe vaak per dag! Een andere optie is het nemen van de bus richting Oruro, waarna je de reis verderzet richting Patacamaya (zie hierboven).

 

2. Het Sajama National Park verlaten

Er gaat dagelijks slechts één busje richting Patacamaya. Deze is er om 5h30 in de ochtend. Vroeg uit de veren is de boodschap! Het busje stopt aan het ‘centrale plein’, waar je ook wordt afgezet. Zorg dat je tijdig arriveert, want wie geen plekje bemachtigd in het busje zal hier een extra nacht moeten spenderen.

 

3. Mogelijke activiteiten in het Sajama National Park

  • Wandelen richting de geisers
  • Baden in de natural hot springs
  • Flamingo’s spotten bij Laguna Huayna Khota
  • Maak een tweedaagse hike richting Lago de Alturas (zelf kampeergerief voorzien!)
  • Beklim één van de vulkanen (met gids!). Van eenvoudigere dagtochten die je kan regelen in het dorp, tot meerdaagse tochten voor gevorderde klimmers. De Sajama vulkaan is de hoogste top die je kan beklimmen in Bolivia en ligt maar liefst op 6.542m hoogte. Niet voor watjes!

 

Powered by GetYourGuide

 

4. Accommodaties in Sajama

Zoals reeds vermeld kan je anno 2022 online geen accommodaties boeken voor het Sajama National Park. In Sajama zelf zijn enkele hostels te vinden en guesthouses. De vrouwtjes wachten je zelf op, dus dit wijst zichzelf allemaal wel uit. Er komen weinig toeristen en er is voldoende plek. De kamers kosten 5 tot 15 euro per persoon.

Alle kamers zijn vrij basic (en koud). Verwacht niet te veel comfort. Echte restaurants zijn er niet te vinden, al zijn er wel enkele plekken waar je een menu del dia kan verkrijgen. Meestal bestaande uit soep, een basic hoofdgerecht, thee of koffie. Dit kost vaak niet meer dan 2 tot 5 euro.

 

5. Nuttige informatie voor vertrek

  • De entree voor het park bedraagt ca. 15 euro per persoon.
  • Het is hier koud! Zorg dat je voldoende warme kleding meehebt: voldoende laagjes, muts, (dubbele) handsschoenen, warme kousen, thermokleding etc. Draag comfortabele schoenen en zorg voor een heerlijk warme winterjas, bij voorkeur een donsjas.
  • In het dorp kan je fruit en snacks kopen, al raad ik aan om zelf an voldoende snacks mee te brengen.
  • Ondanks de koude kan je hier makkelijk verbranden door de hoogte. Yep; hier zitten we dan met onze rode sunkissed snoet. Smeren is de boodschap!
  • En het allerbelangrijkste: geniet van deze unieke ervaring!

Waar te verblijven in Sajama National Park Bolivia? Transport Sajama National Park Bolivia

 

Meer Bolivia Inspiratie

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites